Drummoires van Cesar Zuiderwijk Drummoires van Cesar Zuiderwijk

Muziektheater annex masterclass in het Paard van Troje

, Vera de Jonckheere | Foto's: Jan Piet Hartman

Drummoires van Cesar Zuiderwijk

Muziektheater annex masterclass in het Paard van Troje

Vera de Jonckheere | Foto's: Jan Piet Hartman ,

Drummoires van Cesar Zuiderwijk maakte zaterdag 8 februari duidelijk dat het in de drumwereld verre van lonely at the top is. In een halve eeuw heeft Zuiderwijk veel vriendschappen bij elkaar gedrumd; hij kan avondenlang vullen met mooie anekdotes over collega’s en optredens met Golden Earring. ‘Was ik maar drummer geworden’, verzuchtte iemand in de pauze tegen zijn vriendin.

Drummoires in het Paard van Troje door Golden Earring's Cesar Zuiderwijk die de Cultuurprijs van Den Haag op zijn naam heeft staan, mag met recht een thuiswedstrijd heten. Het publiek hangt aan zijn lippen en duikt hem vol enthousiasme achterna, de rijke drumgeschiedenis in. Dank zij het overvloedig materiaal verloopt iedere Drummoires anders, maar bliksemende drumsolo’s en een verpletterende lasershow vormen vaste programmaonderdelen. De ongekende dodecaëder drumopstelling, oftewel een twaalfvlakkige dome die het eerste half uur onder een zeil schuilgaat, bevestigt de analyse van Golden Earring collega Rinus Gerritsen: ‘Cees betekent spektakel; zelfs de sky is bij hem niet de limit.’ Aan de hand van de onsterfelijke drumouverture van Radar Love leert de zaal hoe een nummer met de miniemste ritmewijziging te maken of te breken valt. Of hoe de Beatles nog bij elkaar waren geweest als Ringo Starr ‘Get Back’ op het dak van Apple die koude januaridag in 1969 net effe anders had gespeeld. 

 Diverse vernuftige drumtechnieken passeren de revue. Zuiderwijk legt de Moellertechniek uit van Jim Chapin - twee, drie slagen uit één polsbeweging en dat eindeloos lang – alsof iedereen het kan. Een beetje als Einstein die zegt: dat er nou niemand eerder op E=mc2 is gekomen. Hoe ingenieuze technieken ook écht doodsimpel kunnen zijn, wordt duidelijk uit de anekdote met Dennis Chambers. Hij maakte de door hem zeer bewonderde Chambers helemaal gek met een razendsnel drumstokje dat niets menselijks meer had, maar dan ook batterij gestuurd was… Humor blijkt een onontbeerlijk ingrediënt van het métier. De avond voor zijn bezoek met Def Leppard-drummer Rick Allen aan de Frankfurter Messe, sprong Zuiderwijk iets te uitbundig van de monitor. Op krukken strompelde hij de volgende ochtend naar de incheckbalie. Rick Allen, in rood leren jasje met bungelende linkermouw (arm na ongeluk in 1984 geamputeerd) dook achter hem op: “Cesar, aren’t we the perfect drummer now?”

Juli vorig jaar werd Cesar Zuiderwijk totaal overdonderd door een verrassingsavond in Diligentia ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. Natuurlijk staat hij stil bij deze historische avond met toppers uit de internationale muziekwereld. Zelfs Bryan Bennet, de virtuoze componist en legendarische drummer van The Shadows. Bennet’s melodieuze drumsolo in Little B (1962) is Cesars grote inspiratiebron. ‘Met hem te mogen spelen en de ochtend erna tijdens het ontbijt te kunnen vragen of hij toestemming gaf voor Little C: gewèldig.’

Na de pauze wordt het Paard vergast op een spectaculaire lasershow die het totale kleurengamma bestrijkt zoals Cesar het gehele toonspectrum. De zaal krijgt een masterclass in maten met behulp van uitgedeelde kartonnen vouwstokken. Van tweekwartsmaat tot en met de zevenkwartsmaat en vooruit, de 12-bar blues, weten de meeste muziekliefhebbers wel het een en ander. Maar drummer Cesar zou zijn reputatie niet waar maken als hij niet een 9 x 4 + 1, de zogeheten 37-kwartsmaat, uit zijn hoed weet te toveren. Over hoed gesproken, tussen de bedrijven door beantwoordt hij vragen van het publiek uit de hoge hoed op het toneel. Improviseren is zijn fort. 

In de lounge van het Paard blijven vele fans na afloop hangen. Opvallend is het aantal zeer jeugdige bezoekers, ruim binnen de limonadegrens. De twaalfjarige Mathieu wacht op zijn idool Cesar om hem een handtekening te vragen. Mathieu heeft twee jaar drumles en wil natuurlijk ook drummer worden. Op de vraag naar wat hij vanavond het mooist heeft gevonden, antwoordt hij met onverholen adoratie: “Als Cesar zelf speelt.”


Drummoires is tot en met 17 mei in diverse theaters te zien: www.drummoires.nl
 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag