Blog Eurosonic Noorderslag 2014 Blog Eurosonic Noorderslag 2014

Gronings showcasefestival door Haagse ogen

, Redactie 3voor12 Den Haag

Blog Eurosonic Noorderslag 2014

Gronings showcasefestival door Haagse ogen

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Het derde weekend van januari, steevast hét weekend voor de Nederlandse én Europese muziekindustrie. Vier dagen lang vestigen de Europese muziekprofessionals zich in Groningen om de laatste trends binnen de popmuziek op te pikken. Ook Den Haag is goed vertegenwoordigd en de Haagse 3voor12 volgt alles op de voet.

Hoewel het festival sinds een aantal jaar al op woensdag begint, komt een groot deel van de muziekprofessionals pas op donderdag aan. Het programma is op donderdag ook een flink stuk uitgebreider dan de dag ervoor. Overdag zijn er verschillende seminars te volgen in De Oosterpoort, het epicentrum van Eurosonic Noorderslag, 's avonds treden de meest veelbelovende acts uit heel Europa op in de Groningse binnenstad. Boven alles is het festival echter een netwerkevenement. Tussen de seminars door is het in de foyers van De Oosterpoort een komen en gaan van bekenden. De Haagse scene is goed vertegenwoordigd met de aanwezigheid van onder andere Paard van Troje, Haags Pop Centrum, Life I Live Festival, Grote Markt, De Revolutie, Jam de la Crème en de Gemeente Den Haag en regionale festivals als Waterpop, Westerpop en Werfpop.
 

Na de seminars en het avondeten is het tijd om Groningen in te trekken. Met een aanbod van meer dan 120 optredens is het lastig kiezen. We besluiten in ieder geval de regionale acts te supporten, waaronder Splendid. De Haagse reggaeband speelt op Eurosonic Air, het gratis openluchtgedeelte van het festival op de Grote Markt. Het is lekker druk en de band geeft een goede show, al maakt de band een wat minder energieke indruk dan normaal. Het is dan ook voorlopig het laatste optreden voor de band, de eerstvolgende show is op Paaspop. De andere regionale act, het Leidse Birth of Joy, staat vanavond in de Jack Daniels Barn. Het drietal presenteert binnenkort het nieuwe album 'Prisoner' in Scheltema te Leiden. De vele shows die de band afgelopen jaar deed in binnen- en buitenland hebben het drietal geen windeieren gelegd. We krijgen een indrukwekkende show door een geoliede machine voorgeschoteld. Zaterdag doet Birth of Joy het bovendien nog eens dunnetjes over op Noorderslag. We duiken verder de stad in waarbij Russkaja, Compact Disk Dummies, Kate Boy en Coely enkele hoogtepunten zijn. 

Op de vrijdagavond van Eurosonic is het vijftal Soul Sister Dance Revolution de enige Haagse act op het officiële programma. Op Altersonic zijn vanavond nog wel Crystal Water en Tarzan’s My Daddy te vinden. Aan het begin van de avond is Soul Sister Dance Revolution te vinden in de 3FM studio op de Grote Markt om in de uitzending bij Timur een paar nummers te spelen. Hier blijkt al dat er veel animo voor de band is, zo blijkt ook een paar uur later tijdens hun optreden. Shadrak, waar Soul Sister Dance Revolution vanavond speelt, is volledig afgeladen en voor de deur staat een flinke rij. Bij navraag bleek er ook nog een aantal mogelijk buitenlandse contacten in het publiek te staan die Soul Sister Dance Revolution weer een stapje verder kunnen helpen.
 
Het vierdaagse festival komt ten einde met Noorderslag op zaterdagavond in De Oosterpoort. Met Taymir, Monomyth, Jebroer en Birth of Joy is de Haagse regio goed vertegenwoordigd, al zouden bijvoorbeeld Kern Koppen en FilosofischeStilte hier toch ook moeten staan. Ook Baskerville heeft een Haags tintje met gastvocaliste Linda van Leeuwen (Bombay Show Pig). Al om 19.45 uur staat Monomyth op de planning. In de Kelder is er ondanks het tijdstip al veel publiek voor de psychedelische stonerrock van het Haagse vijftal. “De set was eigenlijk één lang sudderend geluksmoment”, aldus de recensie op 3voor12. In het lijstje met 30 beste optredens van Noorderslag prijkt Monomyth zelfs op de negende plaats. Iets daar onder vinden we de Leidse rapper Jebroer, die het er daarmee zeker niet slecht van afbrengt. “Jebroer gaat het maken” luistert de titel van de recensie en afgaande op het voorproefje dat we vanavond van het nieuwe album ‘Gouden Tranen’ krijgen, zou dat best wel eens kunnen kloppen. Het deels Leidse Birth of Joy zorgde op donderdagavond voor een verpletterende indruk, maar vanavond komt de band iets minder goed uit de verf. Een gematigd positieve recensie tot gevolg, al verdient de band toch echt wel beter.
 

Haagse trots van het moment is toch echt Taymir. Op het 3FM Serious Talent podium in de entreehal weet de band publiek en critici te overtuigen. “Ze spelen retestrak, de sound is dik in orde, de nummers zijn catchy en de zanger ziet eruit als een jonge Jim Morrison. Maar dan zonder krullen” aldus 3voor12, dat Taymir zelfs op nummer 5 in de Top 30 plaatst, en “op Noorderslag wordt de eerste grote stap gezet in wat lijkt een lange, veelbelovende carrière te worden” aldus Nu.nl. Taymir lijkt ieder optreden weer iets beter te worden en we zijn dan ook erg benieuwd waar dat dit jaar toe gaat leiden. Maandag 20 januari verschijnt in ieder geval de tweede single ‘All we know’ en de kaarten voor de clubtour gaan al hard. “De status van Den Haag als popstad wordt met verve verdedigd” sluit Nu.nl af. En zo is het maar net.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag