EP-recensie: Rät N FrikK - ‘Yes Sensei’ EP-recensie: Rät N FrikK - ‘Yes Sensei’

Tot genoegen

, Cok Jouvenaar

EP-recensie: Rät N FrikK - ‘Yes Sensei’

Tot genoegen

Cok Jouvenaar ,

Nog een dikke maand en dan is het weer lente en het eerste positieve geluid van 2014 is al binnen. ‘Yes Sensei’ van het duo Rät N FrikK. Een prima werkje om al van de mooie nawinters dagen te genieten. Tijdens het feestje rond het 10-jarig bestaan van onze website wisten deze mannen het publiek al op scherp te zetten. In het verlengde hiervan horen we op deze EP opbeurende beats gelardeerd met dubstep voorbij komen.

Zo willen we graag het nieuwe seizoen in gaan. Tot vorig jaar wist een verzamelaar als Antilounge de Haagse elektronische muziek te omarmen, maar met het wegvallen van deze fysieke schijf is het wat magertjes. ‘Yes Sensei’ van Rät N FrikK komt dus als geroepen. Anno 2014 brengen Eelco van Proosdij (Rät) en David van Akkeren (FrikK) ons een fris geluid wat bijna vanzelfsprekend op ons af komt. ‘Yes Sensei’ verwijst naar de Japanse leraar voor zelfverdedigingkunsten op het artwork van deze EP.

Zoals in een ouderwetse Kungfu film kijkt de sensei ons vanaf deze frontcover argwanend aan. Alsof er gezegd wordt ‘is het niet naar je zin? Ga je heil dan maar elders zoeken’. Misschien heeft dit wel te maken met het wat aarzelend begin van ‘Yes Sensei’. Ontspannend, afwachtend en geheel volgens traditie komt het geluid langzaam maar zeker je kamer ingeslopen, om zo jouw living te versieren met intens, losse en verpozende beats. Alsof de kracht van de muziek zich in het behang wil nestelen om er niet meer uit te gaan. Toch gaat het na een dikke drie-en-een-halve minuut loos. Niet dat alle remmen los gaan, maar Rät N FrikK gooien duidelijk meer de beuk erin. Bijna onopgemerkt ga je als luisteraar mee alsof je tante in een auto rijdt met automaat op de A13. Waar zowel jij als je tante geen grip meer op heeft.

Meer gericht op drum ‘n bass en de strakke beat is de Adder remix die op deze EP even de boel over een andere boeg gooit. Meer uptempo en beduidend dansbaarder dan de oorspronkelijke track. De evolutie van de diversiteit aan stijlen en experimenten komt hier beter naar voren. Het is zoals de bio ons laten weten ‘catchy glitch’. Dit beamen we dan ook zonder tegenspreken. Niet vreemd want Adder - of beter bekend als Addergebroed - is een bassgrootheid uit Eindhoven en heeft een staat van dienst waar je U tegen zegt. Productioneel klinkt het uiterst professioneel en heeft ondanks de elektronica een lekker en open organisch karakter. Red Bull Studios heeft garant gestaan voor de mix en mastering van deze release. En hopelijk krijgen we meer werkjes vanuit deze hoek langs onze oren.

Vanaf vandaag, maandag 24 februari, is 'Yes Sensei' officieel verkrijgbaar en hier gratis te downloaden. Op vrijdag 28 februari kun je de releaseparty bijwonen in 330live tijdens het Heroic Recordings presents Rät N FrikK. Toegang is gratis.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag