Sfeerverslag Schollenpop 2014

De mooiste en leukste sfeerfoto's verzameld

Niels van den Bergh, Ramon Keyzer, Martin de Kruijter, Harry Siers en Robin Stroop | Foto's: Peter Balkema, Linda Bruggeman, Ramond Jaggessar een Moos Wolfs ,

De weergoden waren Schollenpop afgelopen zaterdag 2 augustus goed gezind en het voorspelde onweer bleef uit. Resultaat van de slechte voorspellingen was wel dat er minder bezoekers dan normaal naar het festival kwamen. Het bezoekersaantal bereikte echter nog wel het niet geringe aantal van 12.000 en het werd dan ook wederom een mooi feestje. Geniet nog een laatste keer na met ons fotosfeerverslag inclusief de altijd leuke publieksinterviews.

Jan en Monique uit Scheveningen duwen een grote tweelingwagen het mulle strand op. “We komen hier al jaren maar zijn er nu al een paar jaar niet geweest. Ook omdat Suburbs weer speelt, leek het ons leuk weer eens naar Schollenpop te gaan.” De muzikale opvoeding begint al vroeg en krijgt zo een goede start. Zoon Dion is op zijn eigen stoere “motor” gekomen. (RK)

Met grote passen stapt een karakteristieke oude maar vitale man doelbewust door het zand naar het hoofdpodium. Hans de Jonckheere, uit het Haagse Statenkwartier, komt “gewoon even langs”. “Het is mooi weer en ik was wel toe aan een beetje beweging. En met de muziek hier, de zon en het strand heb ik het prima naar mijn zin.” Zelf speelt hij als bassist bij de bands Kookaburra en Pipi & The Devils. (RK)

Hans en Hanneke uit Naaldwijk en Rijswijk zijn ware Schollenpop liefhebbers. Hans neemt zijn hoge hoed af voor de line-up van dit jaar. “Het is leuk om muzikale invloeden uit mijn jeugd terug te horen in nieuwe bands!” Voor Hans en Hanneke is Taymir het hoogtepunt van de dag. (RS)

Met zijn kleine rode koffie karretje staat Thijs op menig festival. Zo ook vandaag bij de ingang van Schollenpop. “Voor echt goede koffie moet je bij mij zijn”,  vertelt hij. “En het mooie is dat ik zo ook nog veel van de muziek meekrijg.” (RK)

Marlijn en Junior zijn helemaal vanuit Den Helder naar Schollenpop gekomen. Het jonge stelletje had zin om “ergens iets leuks te doen” aangezien ze nog een paar meereiskaartjes van de NS te benutten hadden. Een zoektocht op internet deed ze afreizen naar Scheveningen alwaar ze helaas toch een klein beetje teleurgesteld waren in wat ze aldaar aantroffen: “We hadden gehoopt op meer feestende en springende mensen, maar die zijn er helemaal niet.” Nadat ze te horen hebben gekregen dat het festijn iets later op de middag zeker weten alsnog zal losbarsten met optredens van bijvoorbeeld Kern Koppen en Taymir besluiten ze toch om nog wat langer te blijven. Maar niet té lang, want ze moeten uiteraard de laatste trein terug nog halen! (MdK)

Het stelletje Josine en Yuri uit Den Haag en Utrecht is speciaal voor Suburbs naar Schollenpop gekomen. Naast Taymir vinden ze Suburbs het beste wat de dag tot nu toe heeft gebracht. Alleen vonden ze het jammer dat de huidige zanger van laatstgenoemde minder goed is dan de vorige. “Maar toch gaaf hoor.” (RS)

De mooi gekuifde Haags geboren balbezitter en moeder Marja heeft het naar haar zin op Schollenpop. Favorieten van de dag zijn Taymir, Tessa Rose Jackson en Town of Saints. “Ik kan het helaas niet te laat maken, mijn dochtertje van acht moet wel op tijd naar bed.” (RS)

De uit Rotterdam afkomstige Manuel was eigenlijk van plan om lekker naar het strand te gaan, totdat een enorme herrie vanaf het zuidelijk havenhoofd z'n aandacht trok. “Die bandnamen zeggen mij eigenlijk niets, maar ik vind het tot nu toe wel lekkere muziek.” (NvdB)

Arie is een bekende verschijning in Den Haag. Op ieder festival in de regio is de goede man vooraan het podium te vinden, dansend tot hij een ons weegt. “De meeste agenten weten helemaal niet hoe ze om moeten gaan met verstandelijk gehandicapten.” Aha. “Maar jij wel, jij bent een goede” zegt Arie al wijzend naar de Ray-Ban Aviator op de neus van uw verslaggever. Ach natuurlijk, dat is de traditionele politiebril in televisieprogramma’s. Mysterie verklaard. Arie geeft verder aan tot dat moment vooral te hebben genoten van het optreden van Suburbs: “Dat is muziek van vroeger.” Veel plezier nog vandaag Arie! (MdK)

Jacqueline is inmiddels voor de tweede keer naar Den Haag verhuisd en geniet samen met haar buren van de sfeer op het Scheveningse strand. Na Parkpop kan na vandaag ook Schollenpop aan de lijst van de door haar bezochte Haagse festivals worden toegevoegd. En de muziek? “THE3rdMAN was niet zo mijn ding maar Taymir klinkt wel lekker!” (NvdB)

Clemantine komt uit Parijs en is met een vriend op Schollenpop beland. Ze geniet van het festival dat zo ‘full of music’ is, met een gevarieerd aanbod. De kwaliteit van de bands die ze heeft horen spelen heeft haar aangenaam verrast. Ook bevalt het haar dat er zoveel jonge muzikanten zijn. Clemantine geniet erg van de combinatie van zon, zand en muziek.

Nynke Koelma uit Zoetermeer is voor de tweede keer op Schollenpop. Ze is ‘s middags aangekomen en is van plan te blijven “tot het koud wordt”. Net als vorig jaar bevalt de sfeer op het festival haar bijzonder goed. Vanwege haar lichamelijke handicap zit ze wel wat ver van het podium af. Ze hoopt dat het voor de organisatie mogelijk is om in toekomstige jaren een plek dichter bij het podium te realiseren.

Dat het publiek bij Schollenpop niet alleen uit mensen bestaat blijkt uit de aanwezigheid van Barend en zijn zeven jaar oude vrouwtjesleguaan Wijfie, op zijn Haags uiteraard uitgesproken als “Wèfie”. Het werkelijk prachtige dier gaat al sinds haar geboorte met Barend mee naar allerlei festivals en optredens: “Ze was er bijvoorbeeld bij op Parkpop en uiteraard ook op vorige edities van Schollenpop.” Of Wèfie geen last heeft van de herrie? “Nee joh, die vindt het alleen maar mooi!” En zo blijkt maar eens te meer dat muziek alles en iedereen dichter bij elkaar brengt. (MdK)

Angelo uit Arnhem is voor de eerste keer op Schollenpop. Hij is niet gekomen voor een band in het bijzonder, maar meer voor de algemene sfeer. Samen met zijn kinderen heeft hij zichzelf aan de vooravond van zijn verjaardag getracteerd op een dag muziek, zee en zon. Vooral het feit dat het festival aan het strand is, bevalt hem erg goed. Angelo verwacht dan ook zeker nog eens terug te komen bij Schollenpop. (HS)

Het groepje vrouwen dat we aanspreken in de buurt van het tweede podium bestaat uit Michelle, Bettina, Manuela en Liesbeth. Ze komen allemaal uit Den Haag en zijn “door de jaren heen al ontelbare keren op Schollenpop geweest, zeker al tien keer.” Het leukste wat ze gezien hebben op deze 18e editie is Suburbs: “Eén en al nostalgie is dat.” Verder vinden ze het leuk dat dit festival echt voor ieder wat wils heeft: “Of je nu van oude muziek houdt of van de keiharde herrie dat nu op het grote podium is. Het is voor iedereen een feest der herkenning hier op Beach Stock!” (MdK)

Michiel van het HPC uit Den Haag vindt Schollenpop altijd leuk. “Je hebt hier van alles. Van metalbands tot het andere uiterste, iedereen mag naar elkaars muziek luisteren.” Ondertussen is Michiel druk bezig een gat te graven op het strand. “Je moet toch een beetje kind blijven?”, zegt Michiel al glimlachend. (RS)