Jazzfestival Delft 2014: Zaterdag

Tommy Moustache en organisatie schieten tekort

Willemijn de Koning | Foto's: Jan Piet Hartman, Kees van der Niet ,

Ook zaterdagavond was de Delftse stad weer gezellig gevuld met muziekliefhebbers, verdeeld over de podia op verschillende plekken. Hoewel de Markt niet de plek was met het meeste publiek, trekt de line-up, Tommy Moustache, Pink Oculus en Reinier Baas, toch zodanig aan dat dit voor 3voor12 Den Haag de plek was om een kijkje te gaan nemen.

De heren van Tommy Moustache - overigens zonder snor - openen hun show om 18:30 erg sterk met ‘Pink panther’. En dat terwijl de markt nog redelijk leeg is, vergeleken met vrijdagavond. Maar het publiek dát er staat, wordt door de mannen goed bespeeld met hun charisma. Voorafgaand elk nummer wordt een verhaaltje verteld dat uitleg geeft over het nummer dat volgt. Zo licht de frontman van Tommy Moustache nummers toe die gaan over een struisvogel en over een pak dat een man heeft ontworpen om mee te kunnen vliegen, maar hem uiteindelijk de dood heeft bezorgd. Aan fantasie ontbreekt het deze heren niet. Deze verhalen geven, samen met heerlijke gespeelde jazz en goed samenspel, de enige jus aan het optreden, want de muzikanten maken geen gebruik van het podium en voegen weinig tot geen energie en beweging toe aan hun performance. Toch loopt de markt langzaam wat voller waardoor ze hun show redelijk goed kunnen afsluiten met een ode aan Steven Seagal.

Na deze heren betreedt Pink Oculus het podium en of het nu komt door de vrouwelijke bewegingen waarmee ze tevoorschijn komt of niet, de grootte van het publiek is inmiddels wat toegenomen. Ze zet meteen een statement door op de geluidsboxen voor het podium te staan om haar funky- jazzy- en hiphopnummers ten gehore te brengen. Esperanzah Denswil, de echte naam van Pink Oculus, laat zien te beschikken over een goede timing, een gouden strot, rake woorden en als extraatje een dosis vrouwelijke moves. Met haar band ‘Badjekkah’ krijgt ze de Markt een stuk voller dan haar voorgangers. Met haar nummer ‘Thankfull’ krijgt ze de Delftenaren zelfs zover een nootje mee te zingen. Haar band krijgt de volle ruimte zichzelf te presenteren, zowel de drummer/bassist als de toestenist/DJ laten hun skills horen met goede solo’s. Daarna is het weer de beurt aan Pink Oculus om met haar vrouwelijke charmes het nummer ‘Delicious’ tot nieuwe hoogtes te brengen. Het is jammer dat Pink Oculus nog niet genoeg eigen materiaal bezit voor een één uur durende show, maar met covers als ‘Tainted love’ en ‘Happy’ heeft het publiek dat bijna niet in de gaten. Ook vult haar band de tijd met hun gelijknamige single ‘Badjekkah theme’ meer dan goed op en zo krijgt ze het publiek zelfs aan het dansen. Dan is het makkelijk door knallen met hun gezamenlijke single ‘Sweat’ waarmee ze de bezoekers meer dan muzikaal bevredigd achterlaat

Ondanks dat Reinier Baas volgens het programma nu het publiek moet vermaken, kondigt de presentator, zonder toelichting, Cece Peniston aan. Pas bij navraag bij de geluidstechnicus wordt duidelijk dat Reinier Baas heeft afgezegd. Dit zorgt, na ook gecancelde optredens op vrijdag waar over werd gezwegen, voor enige irritatie. De organisatie kan dus nog een puntje zuigen aan het niveau van de artiesten die ze geboekt hebben.