Jazzfestival Delft 2014: Vrijdag

De Markt is 'the place to be' met Matt Bianco en Dulfer & New Band

Willemijn de Koning | Foto's: Jan Piet Hartman ,

Op vrijdagavond hebben veel Delftenaren hun avondje op de bank verruild voor een avondje op het Jazzfestival. En daar hebben ze goed aan gedaan: rondom de Delftse grachten heerste een prima sfeer. Dat het programma wat door elkaar gegooid werd en twee podia op de Markt zelfs samen werden gevoegd tot één, mocht de pret niet drukken. Podia bij de Wijnhaven, de Oude Jan en de Markt waren omringd met festivalbezoekers en terrasjes daaromheen zaten vol.

Volgens de site van het Jazzfestival moet je voor het hoogtepunt van de avond bij de Markt zijn, waar de Britse popband Matt Bianco optreedt met de begeleidingsband van stichting TheJazzDream – waardoor het Jazzfestival mede mogelijk is gemaakt. Zo geschiedt en terwijl de populaire band uit de jaren ’80 de eerste noten van ‘Sunshine day’ inzet, stroomt de Markt helemaal vol. De zanger Mark Reilly en zijn achtergrondzangeressen dansen mee op de lekkere uptempo pop jazzmuziek die de band produceert en het publiek volgt. Ze gaan niet helemaal los, maar – vooral als ‘Half a minute’ wordt ingezet – bijna alle bezoekers deinen mee op de deuntjes die ze maar al te goed kennen uit hun jeugd. Die deuntjes worden niet alleen door perfect samenspel ten gehore gebracht, maar de zang is ook van hoog niveau. De achtergrondzangeressen geven een extra lading aan de stem van Mark Reilly en blijken ook een meer dan goede vervanging te zijn voor zangeres Basia Trzetrzelewska, die op veel nummers van de band te horen is.

Halverwege dreigt het bijna in te dutten, maar dat voorkomt Matt Bianco met de inzet van ‘Good times’, wat de aandacht van de festivalbezoeker weer opeist. ‘Don’t blame it on that girl’ wordt aangekondigd als het laatste nummer, maar de presentator krijgt het publiek zover de band terug te klappen en te joelen. Als bij de toegift ‘Get out of your lazy bed’ een bezoeker opgetogen “Ah, die was zo leuk! Die single heb ik vast nog ergens!” roept, is het duidelijk dat Matt Bianco een traktatie is voor alle 40+’ers die voor even terug mogen naar hun jeugd. 

De volgende act – toch niet de minste – moet het doen met een iets minder bezette markt. Toch komt Hans met zijn Dulfer & New Band op alsof hij voor twee markten moet spelen. Samen met zijn drummer/DJ, MC, bassist, gitarist en trompetist zet hij al zijn energie in om de heupen van het publiek net zo los te krijgen als de zijne. Elk lid van de band krijgt zijn verdiende aandacht en krijgt ruimte voor een solo, die gewaardeerd wordt door het publiek. Als extra traktatie heeft Hans zelfs een danser aan zijn band toegevoegd – alles om het de bezoeker naar de zin te maken. En ondanks de regen die halverwege het optreden uit de lucht begint te vallen en het publiek dat daardoor beetje bij beetje kleiner wordt, weet Dulfer & New Band hun energie tot het laatste moment vast te houden. 

De vrijdagavond was dankzij Matt Bianco en de Dulfer New Band op de Markt in elk geval een waar feestje.