Opgepoetst en glimmend Suburbs maakt doorstart op Schollenpop

Oude liefde roest niet

Robin Stroop | Foto's: Moos Wolfs ,

Malvina Reynolds zong ooit het satirische ‘Little boxes’ over de Amerikaanse ‘suburbs’. Aan de Scheveningse Suburbs is niets klein en doosvormig, hooguit hun oefenruimte ergens in een kleine kelder. “Welkom in onze mancave! Wil je een biertje?” Dat typeert de mannen van Suburbs, relaxed en ‘gezellâg’.

Suburbs bestaat bijna twintig jaar en heeft nogal wat ups, downs en veranderingen achter de rug, maar zijn met recht een van de grootste bands van onze stad. In de periode van 1995 tot 2002 kon het niet op voor de toen nog wat jongere kerels, zo traden ze 3 à 4 keer per week op en wonnen ze de Grote Prijs van Nederland. In 2005 mochten ze de koninklijke oren van Trix aan hun muziek blootstellen en hielden het vol tot 2009 om als de Suburbs op de bühne te staan. Door het vertrek van de voormalige zanger vijf jaar geleden bleven de instrumenten onberoerd.

Ongeveer een jaar geleden hing Arie Spaans zijn vertrouwde bas weer om en kroop ditmaal permanent achter de microfoon en vormde samen met ander origineel bandlid en drummer Eriq Agterdenbosch, gitarist Jack de Graaf en de broer van Arie, tevens gitarist, Wilco (Spaans) een hernieuwd Suburbs.
De band speelt tegenwoordig een mix van nummers uit hun glorietijd, nieuwe songs en zelfs pre-Suburbs muziek. “Wij zijn ouder werk aan het herontdekken en nieuwe muziek-ideeën aan het uitwerken”, zegt Jack. “Het is grappig hoe we vroeger meer in de ‘wave’ hoek zaten, en we nu oud en nieuw publiek weten te bereiken met 25 jaar oude liedjes.”  

Suburbs is dus helemaal terug van weggeweest en hebben hun “donkere rock met een positief randje” weer terug gevonden. Van gebrek aan creativiteit en ideeën is geen sprake. “Het moet natuurlijk goed zijn, maar ook leuk blijven.”, vertelt Arie. “We hebben er heel veel lol in en spelen op gevoel. Alles klikt.” De sound is iets verandert door de nieuwe bezetting, maar het Suburbs geluid is blijven staan. “Met twee gitaristen hebben we een breed geluid en is er veel mogelijk”, zegt Jack. Zodra de groep samenkomt in hun mancave in Scheveningen, druipen de nieuwe ideeën van de mannen af. Zaak is wel bij hun ‘new found flow’ om deze vast te leggen en uit te werken voordat de volgende golf ideeën weer over ze heen dendert. 

Suburbs en Schollenpop startte rond dezelfde tijd en de Scheveningse huisband is voor de 9e keer van de partij op de 18e editie van het festival, wat al een feestje waard is. Het viertal ziet uit naar aanstaande zaterdag. “Je merk dat Scheveningen trots is op ‘hun’ band en we vinden het dan ook te gek dat we weer op Schollenpop mogen spelen!”, grijnst Eriq trots. “Met mooi weer is Schollenpop het leukste festival dat er is”, aldus Arie. “En het is wel een beetje spannend, vorige week speelde we een geweldige try-out in de Bieb, maar zaterdag is ons eerste ‘echte’ optreden weer. We hebben er zin in!”

Wij ook Suburbs!

De bekende Scheveningers spelen zaterdag 2 augustus op Schollenpop, om 16:05u op het House Of Rockstage.