Hard beukwerk op derde Outerspace in PIP

Undergroundfeest met veel hardcore, dubstep en tekno

Arthur Nasimov ,

Op zaterdag 29 maart 2013 werd Outerspace in club PIP in Den Haag voor de derde keer georganiseerd. De organisatie beloofde naar aanloop van het feest veel acid, techno en house, maar het werd de avond van het harde beukwerk waarin vooral hardcore, tekno en dubstep centraal stonden. De internationale headliners waren Detest uit Duitsland en Vagina Vomit uit Frankrijk. Nederland werd onder anderen vertegenwoordigd door Stefan ZMK, Junglefever en Generate.

Het is zaterdag naar aanloop van het feest heerlijk weer. Terrasjes zijn overvol als Outerspace rond een uur of elf langzaam op gang begint te komen. Ondanks dit is de PIP al snel aardig vol. Net als tijdens de voorgaande edities heeft OuterSpaceEvents de creativiteit volledig uit de kast getrokken. PIP is compleet omgetoverd waardoor de bezoekers het gevoel hebben alsof ze in de ruimte aan het zweven zijn en alle planeten binnen handbereik zijn.
 
Voor de headliners moeten we in de Spiegelzaal zijn. De eerste volledige act die we zien is de Franse Vagina Vomit uit Parijs. Voor de gemiddelde bezoeker is het meer een erotische show dan een muzikaal optreden. De Fransman achter de draaitafels heeft een enorme berenkop opgedaan en draait glitchachtige melodieën die vooral onsamenhangend klinken. Dansen is hierbij dus nauwelijks mogelijk, maar dit lijkt ook wel de bedoeling te zijn. Op de achtergrond wordt de danseres steeds naakter en haar moves erotischer. Dit in combinatie met alle lichtapparatuur en een showcase op het scherm achter de burlesque danseres is een beetje teveel van het goede. Het lijkt wel of dit duo er alles aan doet om de muziek en de show zo min mogelijk op elkaar af te stemmen. Zo nu en dan klimt de dj het podium op om het publiek op te zwepen, maar dit lijkt tevergeefs.
 
De Haagse Junglefever weet wat meer structuur in zijn set te krijgen. Met nog de visuals van Vagina Vomit op de achtergrond smijt de producer/platenverzamelaar met dubstep vol reggae invloeden. De Spiegelzaal lijkt halverwege de set vol te lopen. Het is vrij uniek hoe Junglefever de stijlen met elkaar combineert. Hij zou zeker niet misstaan bij een avondje vol hiphop en reggae. Detest is misschien wel de grootste teleurstelling voor de bezoekers die voor techno en house naar de PIP zijn gekomen. Het aantal beats per minute is gedurende zijn set niet lager dan 150. De Duitser die al sinds 2005 bezig is met muziek maken stond eerder op grote hardcore georiënteerde festivals en is volgens de kenners een naam om de komende tijd in de gaten te houden.
 
Deze editie van Outerspace wordt vooral gemaakt door de bezoekers en niet zozeer de line-up die nog wel wat te wensen overlaat. Met iets meer dan 400 bezoekers is het iets succesvoller dan de editie van 2013. Op naar maart 2015 voor editie vier.