The Hague Heavy Metal Alliance: Eén voor allen, allen voor metal

"Den Haag metalstad nummer één, als het aan ons ligt"

Lilianne Laan | Foto’s: Remie Stronks ,

Van gezellige meebrulmetal á la Birmingham Sunset tot de meest maagomkerende grindcore - The Hague Heavy Metal Alliance (THHMA) maakt zich hard voor een diverse en sterke metalscene in Den Haag en omstreken. De pas opgerichte non-profit organisatie wil dit doen met meer optredens, meer steun voor beginnende bands en vooral: meer bijzondere samenwerkingen. Want het woord alliantie nemen zij net zo serieus als de muziek. Tweede Paasdag pakt THHMA groot uit met hun Easter Inferno Festival in het heropende poppodium Chaos. We spraken de mannen achter het initiatief over hun plannen: “Een eigen bier brouwen. Waarom niet?”

Gustav Zomerschoe, Arian Rog en Koen Bakker kennen elkaar uit de Haagse metalscene. Ze speelden in verschillende bands, programmeren en organiseren metalavonden en draaien bij concerten. De alliantie, opgericht in maart dit jaar, is ontstaan uit passie voor de muziek en de bands, en een beetje uit heimwee naar de tijd dat metal nog groot was. Koen: "Vroeger kon je meerdere keren per week wel een show zien in de stad, Dynamo was het grootste metalfestival ter wereld - de metal leefde veel meer dan nu." Gustav, nu met coupe Bruce Willis: "Toen had ik nog lang blond engelenhaar, hoor." Die tijden zijn voorbij, maar hoe komt dat dan? "Er vond een soort verzuiling plaats. De metalscene brak op in verschillende stromingen die zich erg afscheidden van elkaar. Maar het is ook een golfbeweging; het is normaal dat een muziekstroming in populariteit toe- en afneemt". Tijd om weer stevig de banden aan te halen, als het aan hen ligt.

Koen: "Het was een logische samenwerking. Soms bleken Arian en ik allebei een optreden op dezelfde avond geprogrammeerd te hebben. We konden beter onze krachten bundelen." THHMA is niet aan één plek gebonden, maar wil juist door de hele stad op verschillende podia programmeren. "We zijn door heel Den Haag en omstreken in gesprek met mooie tenten. Elk podium heeft zijn eigen karakter. In De Vinger kun je weer heel andere dingen doen dan in Musicon. Inmiddels hebben we tien avonden gepland, waarvan er drie geweest zijn. We krijgen ontzettend positieve reacties. We krijgen zelfs al feedback van anderen dat Haagse metal weer meer begint te leven."
 
Eén van de speerpunten is om (beginnende) Haagse metalbands een mooi podium te bieden. Hoe gaan ze dat aanpakken? “Door grote internationale namen op een off-day in hun tour naar Den Haag te halen, en dan één of twee Haagse bands in het voorprogramma te laten spelen. Dat werkt twee kanten op. De Haagse bands krijgen de kans om op een mooi podium te spelen, met een grote naam. Ze brengen zelf hun publiek mee, wat voor de hoofdact ook gunstig is." Maar daar blijft het niet bij. "We willen jonge bands ook tourervaring op laten doen, door korte tours voor ze te regelen. Een echte tour duurt misschien een maand of langer, maar ga maar eens drie of vier dagen achter elkaar optreden. Die ervaring is al goud waard."
 

Om dit te realiseren wil THHMA ook gaan samenwerken met andere steden. "Een avond met vier bands uit Enschede, dat trekt geen volle zalen in Den Haag. Maar twee uit Enschede en twee uit Den Haag wel. En je kunt dezelfde combinatie in de andere stad laten spelen." Ook staat er een festival in Waregem (België) in de steigers, op 4 oktober, waar Haagse metalheads met een bus mee naartoe kunnen reizen. Hier zullen, naast de Belgische act Mental Genocide, vijf Haagse bands op de line-up staan. Is er zoveel metaltalent in het Haagse dan? Zeker wel: wat volgt is een stortvloed aan namen die volgens de mannen meer optredens verdienen: "Variscythe, UnseeN PerceptioN, Rosie, Rages of Sin, Concedo Nulli, Anatomy of I (binnenkort op Kaderock), State Of Negation, Gestalte... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn ook interessante coverbands in Den Haag zoals Deathhammer, Birmingham Sunset en Face Meets Concrete."

Het enthousiasme van het driemanschap is aanstekelijk en de alliantie lijkt in korte tijd al een naam te hebben opgebouwd. Wat is hun geheim? Koen: "Je genereert enthousiasme met enthousiasme. En we willen echt allianties sluiten, op zoveel mogelijk manieren. Geen kliekje, maar met een zo groot mogelijke groep. Ons logo is een voorbeeld. Een ooievaarsskull en groen-geel voor Den Haag, maar ook die vleugels als een symbool voor de alliantie waar alles onder verzameld wordt." Een ontwerp van grafisch ontwerper Robert Lammerding, die Koen dan weer als buurjongen had. "Alles wat we organiseren willen we trots op kunnen zijn. THHMA moet een kwaliteitsmerk worden. Als mensen zien dat het door ons georganiseerd is, dat ze dan weten dat het een goede avond wordt. En ook voor de bands. Die moeten erop kunnen vertrouwen dat er goed voor ze gezorgd wordt."

Grote dromen voor de lange termijn zijn er genoeg. Gustav denkt aan "een jaarlijks terugkerend groot festival met echt grote, internationale namen. Uiteraard samen geprogrammeerd met kleine bands. En beginnende bands helpen met doorbreken. Als we daaraan bij kunnen dragen, dat zou ik mooi vinden." Arian droomt nog een stukkie groter: "Twee keer per jaar een groot festival. Indoor en outdoor bijvoorbeeld." Koen: "Ik sluit me daarbij aan. Ook zie ik een verzamelalbum met Haagse metalbands voor me. Goede promotie, voor de bands een kans om hun muziek uit te brengen. Elke band kan het als merch verkopen en zo promoten ze ook weer hun collega's."
 
Tweede Paasdag staat het volgende grote event op het programma: het Easter Inferno Festival in het heropende podium Chaos (voorheen Sater) te Leidschendam. THHMA heeft de Braziliaanse black metal cult act Mystifier naar de stad gehaald, met daarnaast optredens van Luctus (blackened thrash metal uit Litouwen), Carnation en Bloodrocuted (black & trashmetal uit België), en uit Den Haag blackmetalacts Draugur en Murw.