Den Haag muzikaal middelpunt tijdens Peace One Day Den Haag muzikaal middelpunt tijdens Peace One Day

“Muziek is het beste middel om de boodschap van vrede over te brengen”

, Niels van den Bergh l Foto’s: Wouter Vellekoop

Den Haag muzikaal middelpunt tijdens Peace One Day

“Muziek is het beste middel om de boodschap van vrede over te brengen”

Niels van den Bergh l Foto’s: Wouter Vellekoop ,

Zaterdag kwamen twee van Den Haags unieke kenmerken, vrede en muziek, bij elkaar op een heel bijzondere locatie. Ter ere van het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis koos filmmaker en Peace One Day organisator Jeremy Gilley de hofstad uit voor een live event dat wereldwijd via YouTube te volgen was. De doorgaans afgesloten tuin werd omgebouwd tot een keurig festivalterrein waarbij het indrukwekkende Vredespaleis als decor diende. De festiviteiten rondom het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis werden een week eerder al gestart met optredens van de Haagse Pink Floyd-tributeband Pink Project en zangeres Trijntje Oosterhuis met het Residentie Orkest. Dit laatste optreden moest helaas door slecht weer vroegtijdig worden afgeblazen.

In tegenstelling tot een week geleden zijn de weergoden op deze nazomerse dag beter gezind. Het evenement wordt geopend door de trots glunderende burgemeester Jozias van Aartsen. Als hij hierna het woord geeft aan de volgende spreker, wordt meteen duidelijk waar de meeste bezoeksters vandaag voor zijn gekomen: Jude Law. Sinds 2007 is de acteur het gezicht en ambassadeur van de Peace One Day-organisatie. Hij bedankt alle aanwezigen voor hun komst en benadrukt het streven naar een wereld waarin vrede meer regel dan uitzondering is. De band die van start mag gaan is het Haagse Kane. Toepasselijk opent de band met zijn recente hit ‘Come Together’. Gitarist Dennis van Leeuwen: “Als kind ben ik ooit in het Vredespaleis geweest en om nu op deze unieke locatie te mogen spelen, is een hele eer. Dinand Woesthoff vult aan: “Ik rijd hier bijna dagelijks langs maar was nog nooit binnen geweest. Erg indrukwekkend en leerzaam. Misschien kom ik als mijn kinderen wat ouder zijn terug voor een rondleiding.”

Tussen de optredens door worden diverse videoboodschappen getoond op schermen naast het podium. Zo wordt er na muzikale afleiding weer even aandacht besteed aan diverse oorlogssituaties waar dan ook ter wereld. De britpopband The Feeling brengt hierna onder andere hun bekendste hits ‘Fill my little world’ en ‘Sewn’ ten gehore. De eveneens uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige zangeres Natasha Bedingfield volgt haar landgenoten op. Gekleed in wijde blauwe vleermuismouwen zingt zij, met enkel een drummer en gitarist ter begeleiding, ‘Unwritten’ en ‘These words’ op een intieme wijze.

Er wordt voor een extra internationaal tintje gezorgd door een strak optreden van de Spaanstalige zanger Miguel Bosé. De in Panama geboren zanger heeft de afgelopen jaren met wereldsterren als Ricky Martin en Shakira samengewerkt. Voor deze bijzondere gelegenheid passeert onder andere zijn grootse hit ‘Amante bandido’. Zo rollen we van Spaanstalige muziek naar het dance genre met Paul van Dyk. Zodra de voormalig nummer één dj van de wereld de beats over het prachtige terrein laat knallen, gaan direct alle handen de lucht in. Over het geluid mag totaal niet geklaagd worden, zo perfect als het evenement is georganiseerd, zo helder en stevig is dit afgesteld.

Een enkel schoonheidsfoutje vindt plaats bij aanvang van het optreden van Carlinhos Brown. Blijkbaar is de geluidsman nog bezig met afstellen wanneer de band al begint te spelen. Terwijl een deel van de bezoekers besluit huiswaarts te keren, krijgt de Braziliaanse zanger het overige deel zo ver om massaal van links naar rechts over het festivalterrein te hossen.

En zo wordt met feestelijke carnavalsmuziek dit unieke evenement op de Dag van de Vrede afgesloten, waar voor iedereen te genieten viel; de verschillende internationale artiesten of toch die ene acteur.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag