Mister and Mississippi dé belofte van 2013

Een terecht uitverkochte avond

Leonie Hazelhorst | Foto's: Sanne van Bergenhenegouwen ,

Het is zaterdag 9 maart en voor de SuperMarkt staat een rij tot aan de Boterwaag. Dat het regent maakt het enthousiaste publiek weinig uit. Het poppodium heeft dan ook weer een hele fijne band weten te boeken, Mister and Mississippi. Prachtige, dromerige folk van niveau en dé belofte van 2013.

Het publiek moet nog wel even wachten. De band komt net terug uit Maastricht, waar ze die middag nog een show speelden, en een half uur later dan de gepland wordt de avond geopend met het nummer ‘See me.’ De harmonieën zijn vlekkeloos en instrumentaal is het perfect. Het publiek is in de stemming en deint dromerig heen en weer. Het nummer ‘Six feet under’ is een prachtig kalm en emotioneel nummer waar zangeres Maxime Berlag indruk maakt met haar rauwe, lage stemgeluid. Minpuntje: het nummer komt het beste tot zijn recht bij een muisstille zaal, maar het geluid staat niet erg hard en de airconditioning in de SuperMarkt staat duidelijk wél op maximaal. Niet echt prettig wanneer je naar dit soort intense nummers probeert te luisteren. Gelukkig heeft de band er minder last van en laat opperste concentratie zien.
 
Halverwege de set schudt de band de zaal wakker met het nummer ‘Same room, different house.’ De band maakt meteen gebruik van de aandacht om het speciale nummer ‘Bon vivant’ in te zetten. Het publiek moet de ogen sluiten en zich in Frankrijk wanen. De bandleden laten de versterkers voor wat ze zijn en spelen een prachtig akoestisch liedje dat sterk doet denken aan de soundtrack van de Franse film Amélie. Het is voorbij voordat het begint, maar het is een prettige afwisseling en de SuperMarkt voelde inderdaad even net een Parijs’ cafeetje. 
 
Ondanks de prachtige muziek die de band maakt, wordt de set af en toe wat gehaast gespeeld en is er weinig interactie met het publiek. Wellicht is het vermoeidheid van de eerdere show vandaag aan de andere kant van ons land. Wie zal het zeggen. Muzikaal zijn ze gelukkig wel onvermoeibaar. Mister and Mississippi speelt vanavond niet alleen eigen werk. Zangeres Maxime Berlag en zanger/percussionist Samgar Lemuël Jacobs brengen nog een prachtige versie van het nummer ‘Where are we now’ van David Bowie te horen. Het liedje past perfect in de set. Vocaal is het wederom interessant opgebouwd en de stemmen van de twee passen prachtig bij elkaar. Het publiek is duidelijk nu helemaal om.
 
Bij ‘Follow the sun’ mogen ook gitaristen Tom Broshuis en Danny van Tiggele eindelijk helemaal los gaan. De passie is duidelijk aanwezig bij de mannen, want er vliegt hier en daar nog een gitaar over het podium voordat de band af gaat. Het wat kalme einde verraadt dat de band nog niet helemaal klaar is. Ze zetten als encore de hit ‘Northern sky’ in en sluiten af met een instrumentale explosie waar alle effectpedalen flink worden ingetrapt. Met een overdonderend applaus verlaten ze het podium. Mister and Mississippi: hopelijk ook de belofte van 2014.