De Trucker: al veertig jaar liefdewerk oud papier

“Zolang er vrijwilligers zijn, zal De Trucker bestaan”

Peisam Tsang | Foto’s: De Trucker ,

Jongerencentrum De Trucker in Pijnacker is op 17 maart 1973 ontstaan toen twee jongerenorganisaties (de Wagenschuur en Jumbo) zijn samengegaan. Wie een beetje kan rekenen komt tot de som dat De Trucker nu veertig jaar bestaat. En dat allemaal dankzij vrijwilligers. We spreken met muziekfanaat Marcel Mulhuyzen, één van de vrijwilligers van de Trucker die het langst actief is.

Mulhuyzen is jarenlang verantwoordelijk geweest voor de programmering en publiciteit, daarnaast draaide hij ook plaatjes. Rock ‘n roll kwam bij hem altijd al op de eerste plaats, nog boven voetbal. “Vanaf mijn achttiende kom ik al in De Trucker. In 1978 kwam ik er voor het eerst. Na verloop van tijd werd me gevraagd of ik in het bestuur wilde en of ik publiciteit wilde doen. Dus ik schreef stukjes en daarnaast kende ik ook wat mensen. In die tijd hadden we ook subsidie en kon ik nog grote bands boeken voor 600 à 700 euro. Dat was een mooie tijd en ik heb dan ook heel wat mooie dingen gezien. Tegenwoordig is dat niet meer en moeten we met entreegelden quitte zien te draaien. Ook hebben we nu niet meer zoveel grote bands.”

Desondanks kan Marcel terugkijken op een succesvolle historie van het honk. Hij heeft al een tijdje niets gedaan, maar speciaal voor het veertigjarig jubileum, is hij teruggevraagd om weer wat te organiseren. “Ik heb vier avonden geprogrammeerd met Hallo Venray, Bazzookas, Claw Boys Claw en Puur Gelul. Met Claw Boys Claw is echt de cirkel rond voor mij, dan heb ik echt alles hiernaartoe gehaald wat ik hiernaartoe wilde halen. In het verleden heb ik nog Peter Pan Speedrock, The Shavers en UK Subs geboekt. In De Trucker kunnen maar 120 mensen, maar toen Herman Brood hier was en het rookhok nog niet bestond, stond het hier vol met wel tweehonderd man. Ook leuk was Pater Moeskroen, tegen de tijd dat ze hier kwamen spelen, hadden ze twee hitjes, maar wij hadden ze nog voor de oude prijs. De bussen met bezoekers kwamen ineens overal vandaan. Memorabel was ook de try-out van Kooymans & Carillo en de drie avonden LP-presentatie van Band Zonder Banaan. Ik heb Jan Akkerman gezien en Fatal Flowers, maar het mooiste is denk ik toch wel de band die we tien jaar geleden hebben samengesteld met leden uit vijf bands: Henk Koorn (Hallo Venray), Henk Jonkers (Fatal Flowers), Rudy Englebert (Vitesse), Jan van der Meij (Powerplay) en David Hollestelle (Wild Romance). ’s Middags was het oefenen, daarna werden cd’s uitgewisseld en ’s avonds spelen.”

In die veertig jaar zijn er ook minder leuke dingen gebeurd. “Dit pand is van stichting De Ruif en die verhuurt aan de Trucker, van oudsher al. De Ruif had dit pand bijna afbetaald, toen de boel hier af fikte. Het is net helemaal opgeknapt en boven is al die tijd dicht geweest. Ook hadden we in het verleden, net zoals elk jongerencentrum, te maken met financiële problemen. We dachten wel even wat bekende bands te boeken met de komst van de nieuwe zaal, maar daar hebben we van geleerd. Daarnaast heb je met vrijwilligers te maken en sommigen denken dat het vrijblijvend is. Afspraken maken werd soms lastig, maar uiteindelijk kwam altijd alles goed.”
 
De Trucker wordt al veertig jaar uitsluitend door vrijwilligers gerund. “Er is  niemand die er een euro aan verdiend, ik ook niet. Zolang er vrijwilligers zijn, zal De Trucker bestaan. Die blijven hoe dan ook gemotiveerd. Er is zelfs al een nieuwe groep volontairs. Jongeren die studeren en hier in hun vrije uren lopen te klussen. Het enthousiasme is er echt wel, het is al veertig jaar liefdewerk oud papier, generatie op generatie. Wat dat betreft is De Trucker een uniek jongerencentrum, zeker als je ziet wat er in de loop der jaren is verdwenen. Naast het kijken van bands, valt er in De Trucker nog veel meer te doen: toneel, stand-up comedy, popquiz, strandfeest, noem maar op. Alles wat cultureel verantwoord is in Pijnacker gebeurt hier en niet in de kroeg op de hoek.” Voor de toekomst van de Trucker hoopt Marcel op nog zat leuke bands. “Ik hoop dat The Deaf hier ooit komt spelen. De cirkel is voor mij rond, op The Stones na, maar die zijn te duur.”
 
Jubileumprogramma De Trucker
23 maart: De Bazzookas, met in het voorprogramma Tripper
29 maart: Claw Boys Claw (uitverkocht)
14 april: Puur Gelul & Sjaak Bral