Debuutalbum Finvarra gepresenteerd in de Qbus

Leidse troubadours steken Keltische legendes in nieuw muzikaal jasje

Nike Liscaljet ,

Zondagmiddag 16 juni vult de Qbus in Leiden zich met jong en oud voor de presentatie van het zelfgetitelde debuutalbum van Finvarra. De band speelt Keltische muziek met een pittig sausje van Balkan-invloeden. Dit alles wordt ingeleid met de legende van koning Finvarra verteld door Fons Delemarre, senior communicatieadviseur van de gemeente Leiden en betrokken bij onder meer de Leidse Jazzweek.

Finvarra heeft al een aardige speellijst opgebouwd met optredens op bijzondere locaties in alle uithoeken van het land. Qbus blijkt een goede locatie voor de albumpresentatie van deze Leidse troubadours. De zaal biedt voldoende zitplaatsen, maar tegen het einde van de middag waagt een enkel groepje zich op de dansvloer. Met een interessante mix van instrumenten worden rustige en snellere nummers afgewisseld. Traditionele folk en een enkele cover van Jethro Tull en Led Zeppelin krijgen een geheel eigen stijl onder begeleiding van gitaar en viool. Dit in combinatie met traditionele muziekinstrumenten als de mandoline, Ierse bodhràn, Griekse bouzouki en het Indisch harmonium. Halverwege de set betreedt Erica van Brenk het podium om de band tijdens ‘Flatworld’ te begeleiden met haar fluit, zoals zij ook op de cd doet.

Tegen wat het einde van het optreden lijkt te zijn, wordt de eerste cd uitgereikt aan producer, en vriendschappelijk ook wel vijfde bandlid genoemd, David Groeneveld. Zowel publiek als band heeft er nog geen genoeg van en er worden nog enkele toegiften ten gehore gebracht. ‘Finvarra song’ wordt met zulk luid applaus ontvangen, dat dit zeker op het volgende album zal moeten verschijnen. Na afloop mag iedere bezoeker, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt, het entreebewijs inwisselen voor de cd om thuis nog even na te genieten, met een lekker kaasje en een goed glas wijn.