Horen, zien en voelen in Haagse hokken Horen, zien en voelen in Haagse hokken

Intimiteit staat voorop tijdens Stukafest Den Haag

, Erik Sangen

Horen, zien en voelen in Haagse hokken

Intimiteit staat voorop tijdens Stukafest Den Haag

Erik Sangen ,

Wie nog steeds in de illusie leeft dat Den Haag geen studentenstad zou zijn, komt daar 14 februari aanstaande ongetwijfeld op terug. Deze Valentijnsdag stellen veertien studenten hun kamers beschikbaar voor de eerste editie van het studentenkamerfestival Stukafest. In de avonduren kunnen bezoekers een tour maken langs drie verschillende bewoonde studentenkamers om naar onder andere muziek, theater en beeldende kunst te kijken en luisteren. Alle kunstdisciplines zijn aanwezig en de brandveiligheid is gegarandeerd. 3voor12 Den Haag sprak met de organisatoren van het festival, Wesley Bohemen en Tijs van de Poll.

Stukafest wordt jaarlijks in andere studentensteden georganiseerd, waarom nu pas in Den Haag?
Tijs: “Stukafest vindt normaal gesproken alleen in universiteitssteden plaats, ondanks een faculteit van Universiteit Leiden in de stad. De Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland hebben meer dan dertigduizend studenten, naast de studenten die in deze stad wonen. In die zin is het dus een studentenstad, ondanks dat het slechts een klein deel van de totale bevolking is.” Wesley: “Vanuit het ACKU Cultuurburo is contact gezocht met het landelijk bestuur van Stukafest. Na een aantal gesprekken zijn ze van het idee afgestapt dat dit festival alleen in universiteitssteden zou kunnen worden georganiseerd.”

En jullie zijn aangewezen als eerste bestuur van Stukafest Den Haag?
Wesley: “Ik had voor ACKU al een aantal dingen georganiseerd, zodoende ben ik met Stukafest in contact gekomen. Als student Media & Entertainment Management aan Hogeschool InHolland kan ik hiermee ervaring opdoen. Ik verzorg de productie en programmering." Tijs: “Ik kreeg een mail van ACKU dat ze mensen zochten voor het bestuur en heb mezelf aangemeld. Uiteindelijk ben ik voorzitter geworden.” Wesley: “Ik kan vertellen dat we naast onze studie ongeveer twintig uur per week aan dit festival werken. Een flinke klus, maar wel leuk en leerzaam.”

Jullie hebben het concept vormgegeven, hoe ziet dat eruit?
Wesley: “Om zes uur ’s avonds opent wethouder Ingrid van Engelshoven het Stukafest met de zogenaamde Stukahap. Voor vijf euro eet je een maaltijd terwijl je in de tussentijd van muziek van de Belgische band You Raskal You kan genieten.” Tijs: “Van daaruit ga je in drie etappes studentenkamers bezoeken waar kunstenaars spelen of exposeren waarvan je vooraf al hebt besloten dat je dit graag wil zien of horen. Je koopt dus vooraf gericht je kaartje. Een studentenkamer is immers snel gevuld.” Wesley: “Na afloop vindt een afterparty plaats in de SuperMarkt.”
 

De inhoudelijke invulling van het programma…
Tijs: “Het leuke is dat het een typisch Haags feestje wordt. Het merendeel van de optredens die gaan plaatsvinden komt van artiesten uit de stad.” Wesley: “De setting zorgt ervoor dat sommige optredens anders worden dan je vooraf ervan had voorgesteld. Een band als Splendid, die normaal gesproken het publiek in een zaal met stevige muziek wegblaast, speelt straks een akoestische set op een matras.” Tijs: “Omdat het Valentijn is hebben we ook theatermaakster Jente Jong uitgenodigd die in haar programma een andere kant van liefde toont, namelijk het moeten missen van iemand.” Wesley: “Verder hebben we niet per se iets met Valentijn gedaan. Dat is ook niet het idee achter Stukafest.”

Hoe zijn jullie eigenlijk aan gastheren en -vrouwen gekomen?
Wesley: “Netwerken. In het begin weet je niet waar je moet beginnen om beschikbare kamers te vinden. Als je eenmaal iemand hebt gevonden die als gastheer of -vrouw wil optreden, dan begint de bal te rollen en volgen er meer. Tijs: “De kamers liggen ook allemaal in het centrumgebied. Daardoor hoef je niet te haasten of vervelend lang door de wind te fietsen. Een optreden mogelijk missen is dus niet aan de orde.”
 

Is Stukafest berekend op ongevallen?
Tijs: “In het verleden van Stukafest zijn nooit eerdere calamiteiten geweest. We hebben daarom wat betreft het paraat staan van hulpdiensten betreft geen maatregelen genomen.” Wesley: “Wat brandblussers betreft, deze waren grotendeels aanwezig in de studentenhuizen of wij hebben ze daarvan voorzien.” Tijs: “We gaan uit van een probleemloos Stukafest.”

Naar welke optredens kijken jullie zelf het meeste uit?

Tijs: “Daar hebben we helemaal geen tijd voor.” Wesley: “Nee, inderdaad. We zullen de hele avond op de been blijven om alles in goede banen te leiden. Jammer, want F had ik graag in een studentenkamer willen zien spelen. Maar goed, op de afterparty laten we de teugels vieren.” Tijs: “We krijgen tijdens de avond zelf ondersteuning van vrijwilligers, die zichzelf nog steeds bij ons kunnen opgeven.”

Tot slot, wat ‘heeft’ Den Haag dat andere studentensteden niet hebben?

Tijs: “Het strand, haha.”

De kaartverkoop voor Stukafest Den Haag is in volle gang en tickets zijn verkrijgbaar op het ACKU kantoor in de Haagse Hogeschool of online via de website.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag