Eindejaarssessie 2013: F

Het blijft een Feesje met onesies, een platendeal en zin in de Parade

Lilianne Laan en Marije Pluym | Foto's: Ramond Jaggessar ,

De rapfunkpoprock van F heeft dit jaar onverminderd hard het publiek lopen versieren. Met een platencontract en een nieuwe manier van werken, mooie zijprojecten en veertien, nee elf, nee dertien nieuwe nummers op stapel bood de Eindejaarssessie een mooi moment voor de Haagse feesjesmachine om te reflecteren. Op hun ontwikkeling, de muziek en natuurlijk op de lifestyle of the rich and famous: “Een interview in het Hilton vind ik al wel een dingetje, hoor.”

Verre van fris en fruitig na een nachtje stappen ligt het viertal over de bank in het Hilton gedrapeerd. Rapper Damion Grey als stralend middelpunt in een superman-onesie, onnavolgbaar matchend met de rode bankbekleding. “Get cosy. Let them see my chesthair.” Naast hem hangen drummer Richie Bleijenberg met verdacht kleine spleetjes van ogen, in een hoek van de bank een opgevouwen Nik van den Berg, de lange ledematen artistiek geplaceerd, en gitarist Lars van Zanten vooroverleunend als de meest alerte en serieuze van het stel. Het interview is gelardeerd met lachsalvo’s en binnenpretjes en het valt op hoe close de bandleden met elkaar zijn. “Waarom we zo gay zijn met zijn allen? We zijn al zolang samen en brengen zoveel tijd met elkaar door. Een deel van ons woont ook in één huis. We zitten altijd op elkaars lip.”

Hoogtepunten waren er voor F zeker in 2013. “Dat we opeens uit het niets op Radio 538 gedraaid werden. De hele zomer door kwam ‘Foto’s van jou en mij’ op die zender voorbij. En het moment dat we ’s ochtends bij 538’s Evers Staat Op te gast waren, en dezelfde avond in een volle grote zaal van Paradiso optraden. Waanzinnige dag. En de Parade was toch ook weer een hoogtepunt.” En natuurlijk het grootste nieuws: F tekende bij platenmaatschappij CNR. Als je op de website van CNR kijkt valt het hoge aandeel artiesten onder de noemer Hollands glorie op: Wolter Kroes, Jannes, ‘Mick Harren zingt Willeke Alberti’. Gaat dat nog spannende samenwerkingen opleveren? “Willeke in een onesie, dat lijkt ons een uitstekend idee!” Geschater vanaf de bank. “Maar dit zijn namen bij het overkoepelende CNR. Er hangen een aantal sublabels onder, waarvan wij bij Redline Music zitten. Dat is het poplabel.” Hier vinden we Ellen ten Damme en vanuit het buitenland hebben ze ‘Ai Seu Te Pego’ Michel Telo binnen weten te slepen. Wat deed F deze stap maken? “De kans om een plaat te maken. Dat is toch eigenlijk wat je als band het liefste wilt doen, om één groot verhaal te vertellen met een album.”
 
“Na ‘Geen fuck om jou’ en ‘Foto’s van jou en mij’ zijn we voor deze plaat gaan schrijven. Alles is nieuw. De nummers zijn al opgenomen, we moeten nu kiezen welke de plaat halen en alles moet nog gemasterd worden. We kunnen nog geen releasedatum noemen.” Het contract met CNR betekent ook het einde van de Formule van F: geen albums, maar elke zes weken een nummer met video releasen in eigen beheer. “Er is in de werkwijze niet zo veel veranderd. Het team waarmee we opnemen is nog hetzelfde, de video’s maken we nog zelf. Er zijn alleen voor ons nu meer mogelijkheden, qua radiocontacten bijvoorbeeld.” Wie nieuwsgierig is naar het nieuwe werk, kan binnenkort terecht op de Grote Markt: “9 januari staan we op het Superfaam feestje in de SuperMarkt. Dat zou wel eens een preview kunnen worden van wat de plaat gaat brengen.”
 
Nieuwe F en nieuw geluid
Kortom, een andere F dan een jaar geleden. “We hebben ons dit jaar muzikaal ook zeker ontwikkeld. Er is een nieuwe sound.” “De sound is eigener geworden en meer een geheel. Vroeger ging het alle kanten op, om te ontdekken wat er allemaal mogelijk was met zijn vieren. Er is nu echt een duidelijk geluid van F. Meer dan ooit.” Het maken van de plaat hielp daarbij: “Zeker als je een plaat gaat maken ga je dingen zoeken die wat meer bij elkaar horen. Als je elke keer een single uitbrengt, maak je die af, en ga je daarna weer aan een volgende single bouwen. We werkten nu aan veertien (of elf, of zestien) nummers tegelijk, je doet dat allemaal in één periode. Dan krijg je vanzelf dat het meer aansluit. En ik denk dat dat de grootste verandering is.”
 
Voorpret voor volgend jaar
En zijn er al tourplannen voor volgend jaar? “Nog niet echt, alleen de Paradeshows willen we zeker weer doen. Dat vinden we echt fantastisch.” Nik is daarnaast lekker bezig met zijproject Prinsenkind. “Die willen we gelijk ook even tippen voor komend jaar”, lachen ze. “Naast Soul Sister Dance Revolution.” Maar F gaat voor, wat de bandleden er verder ook naast doen. “F is gewoon het ding.”
 
Tot slot: wat is voor F nou het summum van de rock’n’roll glamourlifestyle? Richie, ontnuchterend: “We hebben nog een flinke afwas staan thuis. Ik ben tevreden als mijn afwas voor mij gedaan wordt.” Lachsalvo. “The Richie and Famous.” Ja, wanneer zíjn de mannen van F tevreden? Damion: “Ik hoop dat ik nooit echt tevreden wordt. Als je ‘er’ bent, waarom zou je dan nog ’s morgens je bed uitkomen?”
 

De Eindejaarssessie 2013 is mede mogelijk gemaakt door het Haags Pop Centrum en Hilton The Hague.