State-X New Forms 2013 in vijf verschillende routes

Programmeur Henk Koolen helpt je op weg

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Komend weekend vindt de tiende editie van State-X New Forms plaats met een breed muzikaal aanbod op het gebied van avant-garde en experimentele muziek. In Paard van Troje zijn er onder andere optredens van Biosphere, Sunn O))), The Orb, Bombay Show Pig, Applescal, Dayna Kurtz, Torus, Santa Cruz, Birth of Joy, FilosofischeStilte en het gezamenlijke optreden van Legowelt, Xosar en Orgue Electronique. Programmeur Henk Koolen heeft een vijftal routes uitgezet die je tijdens het festival kunt bewandelen. Er is voor ieder wat wils.

Het harde pad
Met een aftrap door I Saw The Deep, een trio dat invloeden van Mastodon, Tool en Baroness laat doorklinken, begint op vrijdag een stevige reis die als volgende tussenstop de West-Vlaamse sludge metalists Amenra heeft. Een ongekende sonische ervaring die slechts overtroffen kan worden door de Schaal van Richter-drones van Sunn O))). De band rondom Stephen O’Malley en Greg Anderson speelde in 2007 reeds op het festival en bleek in de aanloop naar de jubileumeditie een van de meest gesuggereerde acts voor een terugkeer in de line-up. Wie dan nog energie heeft kan zich de oren nog een keer uit laten spuiten door de psychedelische stonerrock van het Haagse Santa Cruz met Bunker- en Motorwolf-Records head honcho Guy Tavares in de gelederen.
 
Het zachte pad
Ook op deze editie van State-X New Forms valt er voor de liefhebbers van goede neo-folkliedjes genoeg te genieten. Op zaterdagmiddag geeft Patrick Wolf een al bij voorbaat legendarisch concert in de prachtige omgeving van de Nieuwe Kerk op het Spui. Een unieke locatie voor deze inmiddels dertigjarige singer-songwriter, die ook een aardig moppie viool kan spelen. Singer-songwriter Richard Buckner bracht eerder dit jaar het uitstekende album ‘Surrounded’ uit en bijt het spits af op de zaterdagavond, waarna je meteen door kunt naar Dayna Kurtz, een van de meest gerenommeerde americana-artiesten van het afgelopen decennium. Nog meer legendarische namen? Wat te denken van Fred & Toody Cole, het rock ‘n roll-echtpaar dat jarenlang de basis vormde van garageband Dead Moon? Tijdens State-X New Forms doen ze een unplugged-show rondom de krakers uit het verleden van niet alleen Dead Moon, maar ook andere Fred Cole-bands als The Rats, The Lollipop Shoppe en Pierced Arrows. De boomlange Daughn Gibson viel eerder dit jaar op met zijn op Sub Pop uitgebrachte album ‘Me Moan’ met daarop een vervreemdende mix van elektronica en Mark Lanegan-achtige alternative rock.
 
Het ambient-pad
Door het succes van de neoklassieke muziek van artiesten als Nils Frahm, Olafur Arnalds en Dustin o’Halloran is de belangstelling voor instrumentale muziek zonder prominente beat flink toegenomen. State-X New Forms programmeert de twee belangrijkste pioniers van de ambient-house, namelijk The Orb (in het kader van hun 25-jarig bestaan) en de Noor Geir Jenssen a.k.a. Biosphere. Daarnaast staan een aantal Nederlandse experimentele muzikanten zoals Rotterdammers Michel Banabila (samen met videokunstenaar Geert Mul) en Zeno van de Broek (Machinist), alsmede de Friese producer Conforce (Delsin Records) op het programma. Lekkere vage shizzle waarop het heerlijk wegdromen is. Het neoklassieke genre tenslotte is vertegenwoordigd door Esmerine, een groep met leden van Godspeed You! Black Emperor en A Silver Mt. Zion.
 
Het wereldse pad
In de muziekindustrie ligt te veel focus op wat er in de westerse wereld gebeurt. State-X New Forms maakt ook tijdens deze editie ruimte voor muziek uit andere windstreken. De Oekraïense groep DakhaBrakha maakt een tegelijkertijd opzwepende en emotionele combinatie van samenzang, percussie en elektronica en is live een ware sensatie. Datzelfde geldt voor de uit Columbia afkomstige Meridian Brothers: feest gegarandeerd bij hun cumbia met dancebeats. Datzelfde geldt voor Donso: een samenwerking tussen Malinese muzikanten en de van Ed Banger Records bekende producer Krazybaldhead. Nog maffer wordt het bij Orchestra Of Spheres uit Nieuw-Zeeland: een gezelschap dat op zelfgebouwde instrumenten disco, shangaan electro, funk en wereldmuziek mengt tot een onnavolgbare cocktail. De laatste etappe in dit traject is voor Xenia Rubinos, een Cubaans/Puertoricaanse artiest uit New York, die ultrafunky dansbare muziek combineert met een punk-attitude. Toch nog eentje extra? Niet uit verre oorden, maar uit het nabij gelegen Denemarken komen drie dames die samen het gestoorde free-jazz-impro-noise-trio Selvhenter vormen. Ongelooflijk energiek en opwindend.
 
Het bandjespad
Wie gewoon bandjes wil kijken kan natuurlijk ook terecht op State-X New Forms. Het Haagse NiCad zal het festival openen met de première van hun samenwerking met het kamerorkest The New European Ensemble. Sixties-rockers Birth Of Joy en intieme songsmeden The Future’s Dust werden na hun bevestiging voor State-X New Forms ook op Noorderslag geprogrammeerd, terwijl de intense rocktandem Bombay Show Pig een thuiswedstrijd komt spelen. Eins Zwei & The Parallel Cinema pakt groots uit met een tienkoppig koor om hun Arcade Fire-sound naar een Polyphonic Spree-niveau te brengen en en passant een vleugje Indiase cinema daar aan toe te voegen. Is er nog stroom nodig? Het is een raadsel waarom nog niemand eerder op het idee kwam zijn band Stopcontact te noemen, maar het Amsterdamse trio, dat goed in het pak steekt, is present op State-X New Forms.