Nu-disco en elektronische pop tijdens Burst

Swingen met The Magician

Arthur Nasimov ,

Zaterdag 30 november was het weer zo ver. Burst had met het vastleggen van The Magician gekozen om de lijn van voorgaande edities te doorbreken. De risicovolle zet heeft goed uitgepakt; een zeer goed gevulde grote zaal van Paard van Troje in Den Haag waarbij de sneakers, laarzen en enkele hakken er zwaar van langs kregen.

De manier waarop de nacht tot leven komt is een hele bekende; al vroeg een rij met kamerplanten en een technotuinman die ze voor de laatste keer in ontvangst neemt. Het voorwerk kent een Leids tintje met dj-duo Kraver en het inmiddels algemeen bekende trio Kraak & Smaak. Laatstgenoemde bracht onlangs het vierde album ’Chrome Waves’ uit. Een plaat waarop veel gebruik is gemaakt van vocalisten van jong en opkomend (Stee Downes, John Turrel) tot doorgewinterd (Joi Caldwell). Vooral het afsluitende nummer ‘Back again’ bevat alle componenten die zowel de plaat als de dj-set kenmerken; meeslepend en dansbaar.

Rond een uur of één is de grote man aan de beurt. Strak in pak met een toverstokje in zijn borstzak, een beeld die de gemiddelde clubganger totaal vreemd is. Voor de rest is er weinig vreemd aan The Magician. De Waal van het Belgische label Kitsuné flikt in zijn set een zelfde kunstje dat hij al 37 keer eerder heeft geflikt met zijn maandelijkse Magic Tapes serie. Een gave selectie van electro-pop nummers die niet te Shazammen zijn alsmede veel eigen producties. In 2010 gingen Stephen Fasano (The Magician) en Vito de Luca na drie jaar samenwerken uit elkaar. Daarmee kwam een eind aan het duo Aeroplane. De Luca ging verder als Aeroplane terwijl het rustig bleef rondom Fasano. Na een aantal EP’s in samenwerking met Yuksek was Fasano weer helemaal in the game met een remix van ‘I Follow Rivers’ van Lykke Li. Vervolgens is de Belg intensief gaan touren en is inmiddels via Parlophone Records de EP ‘When The Night Is Over’ uit gekomen en doet de titelsong goed bij het grote publiek.
 
Het is een avond waarop de bezoeker bestookt wordt met synthesizers en sequencers. Een ander recept dan we van Burst kennen, maar zeker een aangename. De volgende editie zal plaatsvinden op zaterdag 21 december. Dan zal het er naar alle waarschijnlijkheid een stuk harder aan toe gaan, aangezien Danny Howells en Guy J plaats gaan nemen achter de draaitafels.