Het meezingpubliek van Soul Sister Dance Revolution

“Oost, west, thuis best”

Tessa Bentvelsen | Foto’s: Markéta Tichavská ,

Soul Sister Dance Revolution is voor het eerst sinds augustus weer terug in Den Haag. De laatste keer zagen we het vijftal nog tijdens Schollenpop op het Zuiderstrand. Op donderdag 28 november mochten ze weer in hun thuisstad spelen voor een bijna uitverkochte kleine zaal van Paard van Troje, maar we hebben beter van ze gezien.

Woot heeft vanavond de eer om te openen op dit Haagse feestje. Enkele dagen van tevoren zou het nog The Gypsy Liars zijn die deze plek zou innemen, maar doordat gitarist Danny van Tiggele met zijn andere band Mister and Mississippi te gast is bij De Wereld Draait Door, gaat dit niet door. Woot is dan een mooie vervanger. De psychedelische rock die de drie heren maken is een goede opwarmer van de avond waarbij dertig minuten eigenlijk te kort is. Vooral het laatste nummer - en meest recente single - ‘Son of a’ springt er bovenuit. Met lange instrumentale stukken doen ze eer aan de origine van hun muziek. Ze kunnen beter dan ze vanavond laten zien, maar dat lijkt op de gehele avond te slaan. Soul Sister Dance Revolution geeft even later ook niet het concert weg dat we van ze gewend zijn.

Paard van Troje is misschien wel een van de weinige poppodia waar bands stipt op tijd beginnen. Precies om negen uur komen de vijf jonge gasten van Soul Sister Dance Revolution het podium op gelopen. Jong maar met enorm veel ervaring. Ze hebben een debuutplaat die een half jaar geleden met veel enthousiasme werd onthaald - bijvoorbeeld de geweldige reactie van Nico Dijkshoorn in De Wereld Draait Door - tot het voorprogramma verzorgen van DI-RECT. Binnen een paar maanden hebben de heren heel Nederland gezien. Ook verzorgde de band voorprogramma’s in het buitenland. Vanavond is ook het debuutalbum voor het eerst op vinyl te koop. Met al deze successen kunnen de heren met rechte rug het podium op lopen.

Aan het begin van de set is het echter even inkomen voor de band. Na twee nummers begint er wat meer energie in de set te zitten en al snel wordt duidelijk dat Soul Sister vanavond te maken heeft met een meezingpubliek. Je zou ook niet anders verwachten als een band in zijn thuisstad speelt. Zanger Thomas van der Want noemt het dan ook niet voor niets “oost, west, thuis best”. De heerlijke Haagse platheid en nuchterheid van de heren is iets dat iedere keer weer opvalt en zorgt voor hoogtepunten in het optreden. Bijvoorbeeld als Van der Want zijn moeder in het publiek ziet en dat aan iedereen moet mededelen of wanneer hij een hele toespraak houdt voor een bepaald nummer waarna blijkt dat er nog een ander nummer voor komt. “Ik wil jullie allemaal met de heupen zien wiegen! … oh kut, verkeerde nummer! Dit is eigenlijk een heel gevoelig nummer…”, waarna ‘Eye of the storm’ ingezet wordt.
 
Het meezingen van het publiek zorgt af en toe voor kippenvelmomenten in de set, zoals bij ‘Soldiers of love’, en de bandleden weten hoe ze een show neer moeten zetten. Toch komt Soul Sister Dance Revolution vanavond niet volledig uit de verf. Het optreden is verre van slecht te noemen, maar we hebben gewoon beter van de heren gezien. Waarschijnlijk speelt de druk van het eindelijk weer in je eigen stad spelen een rol. Niet slecht maar ook niet overweldigend.