10 jaar 3voor12 Den Haag met Supra Naturals 10 jaar 3voor12 Den Haag met Supra Naturals

“We zijn druk bezig met iets nieuws in de Supra Shelter”

, Julie Hauber

10 jaar 3voor12 Den Haag met Supra Naturals

“We zijn druk bezig met iets nieuws in de Supra Shelter”

Julie Hauber ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit wordt onder andere op 18 oktober gevierd met een jubileumavond in de Pip, waar zo’n dertig acts gaan optreden die een prominente rol hebben gespeeld in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met deze acts niet alleen terug op de afgelopen tien jaar, maar wordt er ook vooruit gekeken. Vandaag doen we dat met Supra Naturals.

Het grote publiek maakt in oktober 2010 tijdens de finale van de Haagse Pop Week voor het eerst kennis met Supra Naturals. Drummer Kit Carrera en bassist en producer Youri de Bruijn brengen destijds in de grote zaal van het Paard van Troje een live-set waar drumpartijen en baslijnen samenkomen met remixen van bekende tracks. Het duo werkt in datzelfde jaar op Texel aan eigen materiaal en bekijkt tijdens verschillende try-out optredens of de mengelmoes van eigen materiaal en remixen aansluit. “Tijdens de try-outs vorig jaar merkten we al dat het eigen materiaal veel meer opzwepend was en dat het publiek er veel harder in meeging dan in de remixen”, vertelt drummer Kit in april 2011 aan 3voor12 Den Haag. Niet alleen de remixen verdwijnen, ook vocalist Chris Pedis voegt zich bij het energieke gezelschap. Er ontstaat een nieuwe sound bij Supra Naturals, die voor het eerst te horen is op de EP ‘Up The Ante’. Het debuut wordt april 2011 gepresenteerd in de SuperMarkt en het trio laat niet alleen zien dat ze overtuigend materiaal in huis hebben, maar ook dat ze nog steeds met veel enthousiasme een energieke show kunnen neerzetten.

Ook in 2011 is  Supra Naturals te zien tijdens de finale van de Haagse Pop Week. Het trio is genomineerd voor een Haagse Pop Prijs in de categorie ‘Aanstormend Talent’ en moet het opnemen tegen The Tonomats, GardenFest en Nature in a Box. Ondanks dat Kit deze avond afwezig is, weten Chris en Youri de meeste indruk te maken en wint Supra Naturals de prijs. Het lijkt het startschot te zijn voor een nieuwe periode waarin de groep ook buiten de regio weet te overtuigen. In de Eindejaarsessie vertellen de heren aan 3voor12 Den Haag dat ze bezig zijn met het schrijven van materiaal voor een debuutalbum. “Er zit een nog duidelijker beeld achter hoe we willen klinken als band”, aldus Kit.

Een voorproefje van het debuutalbum brengt de groep in januari 2012 met de single ‘When the bats come out’. Ook maakt de groep diezelfde maand bekend een distributiedeal te hebben getekend bij Rough Trade en wordt er een paar maanden later ook een boekingscontract binnen gesleept bij Rock ’N Roll Highschool. Supra Naturals is de daar op volgende maanden onder andere te zien op Wantijpop en toert met de Popronde door het hele land. “Sommige nummers zijn live te gek, maar komen op cd niet uit de verf. Dat kan ook andersom, ontdekten we afgelopen oktober tijdens de Popronde. Youri moest als een soort acrobatenkoning switchen tussen synth, gitaar en drumpad. Praktisch onmogelijk, zo bleek”, vertelt de groep in een interview over het dan nog te verschijnen album ‘Wild Education’. Gitarist Remco Visker voegt zich op het podium bij het drietal en de gewenste livesound is gevonden.
 
In maart van dit jaar is daar dan eindelijk ‘Wild Education’. Het album wordt gepresenteerd in de SuperMarkt en het uitbrengen van het schijfje is voor de heren een hoogtepunt in hun carrière. Het album, dat afgemixt is door Dave Pemberton, brengt de mannen naar festivals als Mundial en ze mogen die dag ook Parkpop afsluiten. “Onze show op Parkpop is ook een hoogtepunt. Dat is toch wel een thuiswedstrijd die iedere Haagse band wil spelen!”
 

Met inmiddels vier singles op hun naam, een knallend debuutalbum en een distributie- en boekingsdeal op zak, kan het niet lang meer duren voor Supra Naturals weer een nieuw hoogtepunt kan noteren. De groep doet nog enigszins geheimzinnig over wat men de komende tijd van de band kan verwachten. “We zijn druk bezig met iets nieuws in de Supra Shelter maar dat houden we nog eventjes voor onszelf. Niet heel lang meer, maar gewoon nog eventjes.” Wat er de komende maanden staat te gebeuren rondom Supra Naturals lijkt dus nog een groot geheim, maar de band wil wel een voorspelling doen waar ze over tien jaar staan: “Nog steeds op het podium met nog een mooiere discografie onder onze arm. Maar het live spelen, dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen. Live onze tracks uit de speakers klappen en er een vuig en ruig feest van maken!” Wat betreft 3voor12 Den Haag weet de band nog wel een kritiekpuntje te verzinnen: “Die Remco van der Ham (hoofdredacteur 3voor12 Den Haag), die is eigenlijk net wat te lang. Als je met hem staat te praten krijg je na een minuut of twee een stramme nek. Verstoppen voor hem kan al helemaal niet, want hij kijkt over iedereen heen”, aldus de heren. “Voor de rest is 3voor12 Den Haag altijd erg goed voor ons en zijn we blij dat ze verslag doen van alle shows in en om Den Haag. Op naar de volgende tien jaar!”

10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag