10 jaar 3voor12 Den Haag met Neighbour Neighbour

“IJzersterk met een dikke glazuurlaag eigen wil”

Lara Lindeman ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Neighbour Neighbour.

Op 16 juni 2012 maakt Neighbour Neighbour zijn debuut in een volle SuperMarkt, maar helemaal nieuw is de band niet. Het zijn de mannen van So What die een kleine verandering hebben doorgestaan (namelijk volwassenheid) en na één jaar pauze hebben zij hun naam veranderd naar Neighbour Neighbour. So What heeft in zijn tijd veel mijlpalen bereikt. Om het allemaal even samen te vatten is de band 24 keer geboekt voor de Popronde, heeft de KoninginneNach Bandverkiezing 2007 gewonnen, was te gast op 3FM, speelde op South By Southwest en heeft met ‘Tiptoes’ een volledige album uitgebracht. Dit met dank aan de 50.000 dollar die de band via Sellaband bijeen weet te sprokkelen.

Neighbour Neighbour, nog steeds bestaande uit Bram, Alex, Vincent en Joeri, wil deze mijlpalen weer halen maar onder andere voorwaarden. Tijdens een interview met 3voor12 Den Haag in 2012 legt de band uit dat hij minder naar de meningen van anderen gaat luisteren. “We zijn er, in de tijd dat we in de band spelen, achter gekomen dat het niet altijd beter is om naar mensen ‘die er verstand van hebben’ te luisteren. Luisteren naar jezelf en je eigen instinct volgen is waar het vooral om gaat.”
 
3voor12 Den Haag besluit de band begin dit jaar in de spotlight te zetten als 3voor12 Den Haag Selecteert act, wat de band een optreden op de Versafdelingeen interview met fotoshoot en een videoreportage oplevert. Neighbour Neighbour is bovendien te zien op festivals als de Haagse Pop Week, HPC Winterfest, Stukafest en Schollenpop en ook The Hague Bandstand en Club 3voor12 Den Haag worden aangedaan. Van het optreden tijdens de Haagse Pop Week maakt 3voor12 Den Haag ook nog een concertregistratie van de band.
 

Een volledige transformatie heeft de muziek van Neighbour Neighbour niet meegemaakt. De heren maken nog steeds ijzersterke poprock, maar nu wel met als toevoeging een dikke glazuurlaag eigen wil. Het zijn mannen die de term “je leeft maar één keer” (of zoals velen nu kennen als YOLO) serieus nemen. Een hoogtepunt van de afgelopen jaren is de reis naar Engeland. “Op weg naar de studio om de eerste plaat op te nemen, reden we totaal onbewust aan de verkeerde kant van de weg. Doodeng.” Gelukkig hebben de heren de studio ongedeerd bereikt. Deze gasten doen lekker waar ze zin in hebben en leven duidelijk met de dag.

Tijdens het grote feest voor tienjarig bestaan van 3voor12 Den Haag wordt ook de nieuwe EP ‘Heartache Hospital’ gepresenteerd; dubbel feest! Over 3voor12 Den Haag heeft de band niets slechts te vertellen. De verhouding tussen 3voor12 Den Haag en Neighbour Neighbour is niet altijd rozenkleur en maneschijn geweest, maar dat houdt de band naar eigen zeggen scherp. “Als we de huidige recensies vergelijken met die van voorheen, merken we dat onze groei niet ongezien is gebleven. Vroeger waren de recensies wel eens hard, maar tegenwoordig zijn ze een stuk lovender.” Daarnaast heeft 3voor12 Den Haag de bandleden gevraagd een dagboek bij te houden ten tijde van de opnames van het debuutalbum en dat hebben ze als een grote eer ervaren.
 
Na de release van de nieuwe EP zijn er grootse plannen voor de toekomst. Tijdens de Popronde treedt de band op verschillende locaties op en er wordt nu al naar uitgekeken naar het nieuw festivalseizoen. Op een nog langere termijn zien de vijf vrienden zich nog steeds samen. Al bijna twaalf jaar spelen ze samen, nog tien jaar hieraan toevoegen is voor hun vanzelfsprekend. Neighbour Neighbour geniet volop van het optreden, muziek maken en uiteraard, het leven.
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!