Komst van nieuw Spuiforum vrijwel zeker Komst van nieuw Spuiforum vrijwel zeker

Nieuw gebouw voor Danstheater, Residentie Orkest en conservatorium

, Redactie 3voor12 Den Haag

Komst van nieuw Spuiforum vrijwel zeker

Nieuw gebouw voor Danstheater, Residentie Orkest en conservatorium

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De plannen lopen al sinds 2009, maar nu lijkt het nieuwe Spuiforum, het nieuwe gebouw voor het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium, er toch echt te komen. De bouw van het complex moet klaar zijn in 2018, het jaar dat Den Haag de Culturele hoofdstad van Europa wil worden. In november neemt de Gemeenteraad een definitief besluit over de plannen.

Begin 2011 werd de definitieve beslissing nog uitgesteld tot 2012 om verschillende mogelijkheden voor de financiering te onderzoeken. In 2010 lag er al een plan voor nieuwbouw, maar dat bleek toen te kostbaar. Na overleg met de gemeenteraad heeft het college het plan aangepast. Op 13 september 2012 is het aangepaste plan naar de gemeenteraad gestuurd. Met dit nieuwe plan is gekozen voor lagere kosten, meer samenwerking tussen de instellingen en integratie met het Koninklijk Conservatorium. Met de bouw en realisatie is een bedrag gemoeid van 181 miljoen euro. Dat  is 80 miljoen minder dan in het oorspronkelijke plan. De gemeente draagt driekwart van de totale bouwkosten.

Het nieuwe gebouw komt op de plaats van de huidige theaters aan het Spuiplein (Dr Anton Philipszaal en Lucent Danstheater) die dringend aan vervanging toe zijn. Die gebouwen zouden anders voor vele miljoenen moeten worden aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Het ontwerp van het Spuiforum is het resultaat van een wedstrijd die in 2010 onder 54 architectenbureaus werd gehouden. Na een aantal beoordelingsronden waar ook inwoners van Den Haag bij zijn betrokken, werd gekozen voor het plan van Neutelings Riedijk Architecten. Deze architecten zijn ook de ontwerpers van het MAS in Antwerpen. ‘Spuiforum’ is nu de projectnaam voor het hele gebied. De gemeenteraad neemt in november 2012 een definitief besluit over de plannen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag