DI-RECT tourt door Den Haag tijdens Museumnacht DI-RECT tourt door Den Haag tijdens Museumnacht

3voor12 Den Haag ging mee

, Liza Kleijberg | Foto’s: Eefje Lammers

DI-RECT tourt door Den Haag tijdens Museumnacht

3voor12 Den Haag ging mee

Liza Kleijberg | Foto’s: Eefje Lammers ,

Het thema van de derde editie van de Museumnacht Den Haag is Local Heroes. Denk aan redders, strijders, uitblinkers, grootheden en natuurlijk de muziekhelden. Daarom is de hoofdact van de nacht de nationaal gevestigde band en Haagse trots: DI-RECT. Deze lokale helden openden de avond in de Koninklijke Schouwburg, en speelden daarna nog twee keer op verschillende locaties in een andere setting.

Spectaculaire opening
Na een korte introductie door de stem van Dennis Weening die galmt door de zaal van de Schouwburg bestormt DI-RECT het podium. De rijen stoelen lijken heen en weer te schudden van de heftige muziek. De jongens hebben er zin in. Na de nummers ‘Times are changing’  en ‘Holiday’ komt Dennis het podium op en houdt een kort interview met Spike en Marcel Veenendaal. Al snel wordt duidelijk dat er geen zinnig woord uit het stel komt, het publiek lacht om de grappen en heeft zin in meer muziek. ‘Time will heal our senses’ volgt en bij ‘Young ones’ kan het publiek niet meer blijven zitten. Een jong stel middenin de zaal staat op en danst. Het werkt aanstekelijk en tegen het eind van het nummer staat iedereen. Samen met wethouder van cultuur Marjolein de Jong opent Dennis de Museumnacht.

Annette spreken we na het eerste optreden van DI-RECT. “De opening was geweldig. Vooral Dennis Weening vind ik een leuke presentator! Ik had echt het idee dat heel de Schouwburg stond te trillen tijdens de nummers van DI-RECT. Vanavond probeer ik zoveel mogelijk nog te zien, Straks naar Nico Dijkshoorn en de nacht afsluiten met lekker dansen in het Gemeentemuseum.”

Slechte aansluiting
Na de spectaculaire show is het lastig een goede aansluiting te vinden om andere muziekacts te zien. In het Nutshuis zitten twee oudere mannen achteroverleunend met elkaar te discussiëren voor een aantal toehoorders en in de bibliotheek wordt de tentoonstelling van Jaap Vegter, Haagse cartoonist en striptekenaar, geopend door de hoofdredacteur Coos Versteeg van de krant Den Haag Centraal. Toch een leuk nieuwtje: enkele dagen geleden vroeg hij nog het faillissement aan voor de krant, maar vanavond sprak hij de hoopgevende woorden uit dat hij hoogstwaarschijnlijk een groep betrokken Hagenaars bereid heeft gevonden te investeren in de krant waardoor deze een doorstart kan maken en zeker twee jaar veilig is.

DI-RECT sloopt Letterkundig museum
Na een korte blik op het werk van Vegter is het tijd voor de tweede ronde DI-RECT in het Letterkundig Museum. Terwijl Nico Dijkshoorn hoog op de boekenkaststellage staat en uit eigen werk voorleest, verzamelen zich in de zaal beneden steeds meer mensen voor het optreden. Het is dringen achter het lint dat op zo’n 13 meter afstand van het podium gespannen staat. “Dat lint gaat straks toch wel weg”, vraagt een dame ongeduldig aan een beveiliger. “Ja hoor, tijdens het optreden kunt u ze bijna aanraken zo dichtbij sta je”, beantwoordt de beveiliger. Hij had gelijk, op nog geen 20 centimeter afstand staan de jongens te zweten. Helaas is de kwaliteit van de boxen die op de helft van de smalle maar lange zaal staan erg slecht. Tijdens de eerste klanken loopt een grote groep mensen met de vingers in de oren naar achteren of zelfs de zaal uit.

Deze groep DI-RECT fans treffen we in het Letterkundig Museum. “We stonden zo dichtbij, we konden ze aanraken. Wij zijn heel regelmatig bij de optredens van Di-rect maar dit maak je toch niet vaak mee. We zijn helemaal los gegaan, springen dansen geweldig”, vertelt Ilse met het zweet nog op haar voorhoofd. “ DI-RECT speelt een belangrijke rol in mijn leven het nummer Remember the love heb ik daarom laten tatoeëren op mijn pols het is mijn lijflied”, vertelt Margriet trots. 

Waar is het feestje?
Doordat het optreden uitloopt en andere muziekacts rond dezelfde tijd gepland staan moet je kiezen, hierdoor mis je een hoop en dat is jammer en onnodig, gezien de gaten eerder op de avond. Opvallend is ook dat het in de binnenstad niet bruist van de Museumnachtgangers. Het lijkt op een doorsnee zaterdagavond, totdat na een kwartiertje fietsen het Gemeentemuseum in zicht komt en je een zee van fietsen ziet en volle bussen rijden af en aan. Buiten speelt een dj een dansbare set. In de vijver drijven vijf grote plastic ballen die beschenen worden door roze en blauwe lampen. Het bakstenen gebouw ontworpen door Berlage is zowaar hip.

DI-RECT akoestisch
De Metro, gratis krant, heeft 100 vrijkaarten weggegeven voor het laatste optreden vanavond van de Haagse rockers in het atrium van het Gemeentemuseum. Zoals aangekondigd bij de opening zou DI-RECT hier een akoestisch optreden geven en ‘met de billen bloot gaan’.  Het publiek kijkt muisstil toe wanneer Marcel met zijn gitaar het eerste nummer inzet. Zoals altijd gaat hij er volledig in op. Even later sluit pianist Vince van Reeken aan en een nummer later komt ook Spike naast het tweetal zitten en speelt mee. Het is een geweldige opbouw waar ook het publiek een rol in krijgt. De rol is zo groot dat wanneer het optreden al afgelopen is het publiek ervoor zorgt dat de artiesten een toegift geven. Dit gebeurd door te roepen, klappen maar vooral hardnekkig blijven zitten. Verbaasd komen de drie heren terug het podium op en geven toe dat dit echt niet gepland was. Een enkeling die toch al weg was gelopen haast zich terug naar zijn stoel. Een mooi slot van een avondje Museumnacht.

Irene (bassist van de band Take It Off) is met haar vader op de Museumnacht. “Ik vond de setting heel bijzonder, ik had DI-RECT eigenlijk nog nooit zien optreden maar ze hebben een goede indruk op me gemaakt”, vertelt Irene. Haar vader won twee tickets bij Metro: “Ik heb ze wel een keer zien rocken op een groot podium, en dan is dit in zo een kleine zaal met akoestische muziek een hele intieme ervaring. Ook de onverwachte toegift was leuk, wij waren een van die mensen die maar opstonden omdat het zo lang duurde, maar we zijn natuurlijk snel weer gaan zitten”, vertelt Irene lachend.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag