Vuigtuig presenteert nieuwste EP in het Paardcafé Vuigtuig presenteert nieuwste EP in het Paardcafé

‘We willen na The Kik de tweede Nederlandstalige rockband van het land worden’

, Niels van den Bergh I Foto’s: Luiza Popa

Vuigtuig presenteert nieuwste EP in het Paardcafé

‘We willen na The Kik de tweede Nederlandstalige rockband van het land worden’

Niels van den Bergh I Foto’s: Luiza Popa ,

Aanstaande zaterdagavond zal tijdens Club 3voor12 Den Haag in het Paardcafé de nieuwste EP worden gepresenteerd van de Haagse band Vuigtuig. Sinds december 2011 bestaat Vuigtuig in de huidige formatie. Met Stefan van de Brug als drummer, Marlon van Capelle als tekstschrijver en zanger, Bart Lybeert als gitarist/zanger, Jorte Weij op basgitaar en Sander Westerduin als toetsenist/accordeonist/zanger. De laatst genoemde bedacht de titel 'Merg & Been' die afkomstig is uit de tekst van een nieuw nummer.

Twee en een half jaar geleden wint Vuigtuig net niet de BeachBattle, maar wat ze als tweede prijswinnaar wel krijgen is drie dagen studiotijd in de Hollands Spoor Studio van Chris Muller. Daar waar de vorige demo’s nog met eigen apparatuur werden gemixt, is de tijd er nu rijp voor om met een serieuze EP voor de dag te komen.

Marlon: “De nummers ontstonden voornamelijk wanneer een van de bandleden (meestal Bart of ik) met een tekst of een melodielijn kwam. Vervolgens werden deze `skeletten van songs’ aangevuld met ideeën van de overige bandleden”. “Tot dusver heeft deze manier van nummers schrijven de afgelopen jaren de voorkeur ten opzichte van het gezamenlijk jammen en maar kijken wat eruit rolt”, aldus de zanger van het kwintet. 

Nadat twee dagen zijn besteed aan het opnemen van alle instrumentale gedeelten wordt de laatste dag voornamelijk benut om de zangpartijen op band vast te leggen. Vervolgens zijn alle opnames overgedragen aan producent Bram Bol. Deze sluit zich een week lang op in zijn zolderkamertje om de heren uiteindelijk te verblijden met het eindresultaat. Voor het ontwerp van de hoes wordt bandvriend Mathijs Sluiter ingeschakeld. Hij verwerkt de afbeelding van een tegeltje in het Haags Pop Centrum tot een strak ontwerp dat goed aansluit bij het psychedelische en Nederlandstalige rockgeluid van de band. 

De vier songs die op 'Merg & Been' staan zijn 'Fotografiel', 'Poederdoos', 'Teerling' en 'Vriend gaat weg'. Voorheen kon het geluid van de band getypeerd worden als donkere en zware zeemans muziek, maar nu klinkt het een stuk steviger. Het meest rauwe nummer van de band tot dusver is 'Poederdoos', wat te vergelijken is met 'Been down so long' van The Doors. Dit ondanks dat de band niet te veel het stempel 'De Nederlandstalige Doors' opgeplakt wil krijgen. Het nummer ligt qua humor in ieder geval duidelijk in lijn met het overige materiaal van de band.

Alle credits, rechten en inkomsten van de EP worden gezamenlijk door de band gedeeld. Samen zijn ze aan het sparen voor niet zomaar een doel; de wens is om uiteindelijk met een busje vier weken lang te gaan touren in het oosten van het land. Gitarist Bart: “We hebben gemerkt dat als we op onbekend terrein spelen er een zogenaamde drive naar boven komt om op het podium meer los te gaan”. Laatst speelden de heren in Patronaat in Haarlem en ze kregen daar veel positieve reacties van het publiek. Het optreden tijdens de Haagse Uitmarkt is eveneens niet onopgemerkt gebleven: het HPC ontvangt in de dagen erna diverse vragen over de band. Bart: “Met de nieuwe EP op zak bestaat dus de mogelijkheid om meerdere EP presentaties te geven”. 

'Merg & Been' is niet op Vinyl, CD of USB-stick verkrijgbaar maar als creditcard met daarop de afbeelding van de hoes en een code waarmee de nummers te downloaden zijn. Tevens is de EP te vinden op iTunes. 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag