Beth Orton is terug van weggeweest Beth Orton is terug van weggeweest

“Ik heb veel geëxperimenteerd en voor ik het wist was er al vijf jaar voorbij”

, Marije Pluym

Beth Orton is terug van weggeweest

“Ik heb veel geëxperimenteerd en voor ik het wist was er al vijf jaar voorbij”

Marije Pluym ,

Na bijna zes jaar radiostilte bracht de Britse singer-songwriter Beth Orton eerder dit jaar eindelijk weer een album uit. 'Sugaring Season' is net als haar eerdere albums ontvangen met lovende kritieken en vanavond brengt ze haar nieuwe nummers ten gehore tijdens Crossing Border. Maar waar zat ze toch al die tijd? 3voor12 Den Haag vroeg het haar.

“Ik was druk met kinderen krijgen en mijn privéleven. Dat was goed. Het gaf me veel stof tot nadenken en het bracht zoveel veranderingen en nieuwe uitdagingen waar ik over kon schrijven.” Niet alleen op het privévlak, maar ook met haar muziek was Orton op de achtergrond druk bezig. “Ik heb met Bert Jansch aan zijn album ‘Black Swan’ gewerkt. Verder heb ik veel oude vrienden opgezocht en nieuwe vrienden gevonden en muziek met ze gemaakt. Bijvoorbeeld met Tom Rowlands (Chemical Brothers). Ik heb veel geëxperimenteerd en nieuwe sounds uitgeprobeerd en ik heb heel veel nummers geschreven. Voor ik het wist waren er al vijf jaar voorbij”, aldus de Britse zangeres.

Het was niet de eerste keer dat Orton met één van de Chemical Brothers samenwerkte. Halverwege de jaren '90 brak ze mede door haar samenwerking met deze band en met William Orbit door. Het zo kenmerkende folktronica-geluid ontstond en de zangeres werd hiervoor door de jaren heen beloond met diverse BRIT-awards. Ondanks deze prestigieuze muziekprijzen voelt ze geen extra druk om trouw te blijven aan deze stijl. Met ieder album schuift ze wat verder van het elektronische geluid af en wat dichter naar de traditionele folksound toe. Denkt ze dat ze met Sugaring Season haar definitieve eigen geluid gevonden te hebben? De zangeres zelf hoopt het niet. “Ik hoop dat ik altijd blijf groeien. In welke richting weet ik nog niet. Ik weet ook niet of dit album anders is. Er komt een dag dat ik genoeg afstand kan nemen misschien zie ik het dan zelf. Nu kan ik ze nog niet met elkaar vergelijken.” Wat wel opvalt is dat de nummers op ‘Sugaring Season’ wat lichter van toon zijn dan op haar vorige albums. Volgens Orton kan dat wel kloppen. “Ik heb de afgelopen jaren de tijd genomen om meer naar binnen te kijken en om te helen. Misschien hoort dat erbij als je kinderen krijgt. Of de nummers echt vrolijker zijn? Ik weet het niet. Misschien.”

In het verleden werkte Orton samen met een vaste band. Voor ‘Sugaring Season’ ging ze echter de samenwerking aan met een hele nieuwe groep muzikanten. Hebben deze mannen haar geluid beïnvloed? Orton: “Ik zal altijd op een bepaalde manier beïnvloed worden door de mensen om me heen. De nummers op ‘Sugaring Season’ heb ik geschreven voor ik deze groep had ontmoet dus je zou denken dat de nummers juist de band hebben beïnvloed. Het liefst ga ik er van uit dat we elkaar hebben geholpen bij het creëren van een geluid dat we nooit hadden kunnen maken als we elkaar niet hadden gehad.” Dat nieuwe geluid is vanavond te horen tijdens het Crossing Border Festival. Orton: “Ik heb er zin in. Ik ga een solo show spelen waar nieuwe nummers en nieuwe interpretaties van oude nummers te horen zijn. Zelf hoop ik de kans te krijgen om het optreden van Hannah Cohen te zien.”

Beth Orton speelt vanavond om 22.15 uur in de Duitse Kerk.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag