Vinyl Grove: Platenliefde in de Boekhorststraat

“Ik heb hier niet twee jaar voor jan lul gestaan“

Jens van Pieterson ,

Een platenzaak openen in een tijd dat iedereen muziek download. Het lijkt niet het meest voor de hand liggende keuze als je voor jezelf wilt gaan beginnen, maar Ramesh Soekhoe deed het in 2010. Hij is nu twee jaar verder met zijn winkel Vinyl Grove en is het langzaam aan tijd om de balans op te gaan maken. “Bij mij vind je geen Fleetwood Mac of The Eagles. Dat spul zie je overal.”

Halverwege de Boekhorstraat opende twee jaar geleden Vinyl Grove. Een kleine zaak waar uitsluitend platen worden verkocht. Niet om veel geld te verdienen maar puur uit liefhebberij vertelt Ramesh Soekhoe, eigenaar van Vinyl Grove. Soekhoe werkte in een muziek groothandel, maar wilde graag voor zichzelf beginnen: “Ik begon na te denken. Wat kan ik goed en waar hou ik van? Toen kwam ik meteen uit bij de muziek.”

Liefhebbers
Het eerste jaar was aanpoten voor Soekhoe. De zaak liep niet goed, maar met het inkomen van zijn vrouw kon hij toch zijn hoofd boven water houden. Het afgelopen jaar ging het echter steeds beter vertelt hij. Liefhebbers wisten de zaak steeds beter te vinden en te waarderen. En dat is ook waar Soekhoe het voor doet: “’Je moet geen platenzaak beginnen als je wilt cashen. Dat is nu eenmaal zo. Ik doe het voor de liefhebbers van vinyl, niet voor jonge jongentjes die toevallig hier langs komen.”

Omdat Soekhoe voorheen als inkoper werkte en nu platenliefhebbers van de beste platen wilt voorzien, heeft hij naar eigen zeggen een uniek aanbod. Je zal hier ook niet snel twee keer dezelfde plaat tegen komen. “Geen Fleetwood Mac of The Eagles hier. Ik wil alleen echte parels in mijn zaak hebben. Ik koop nieuwe platen in en daarbij doe ik ook nog een tweedehands platen inkopen en wassen. Of alleen wassen als een plaat stoffig is en daardoor kraakt. Ik heb daar een speciale machine voor.”

Haagse Scene
Soekhoe hoopte met zijn zaak een bijdrage te kunnen leveren aan de Haagse muziekscene. Hij kan naar eigen zeggen niet bewerkstelligen wat de SuperMarkt bereikt heeft, maar een keer in de maand mogen bandjes optreden achter in zijn zaak. “Ik doe dat voor mijn vaste klantenkring. Een biertje erbij en dan een avondje genieten van een semi-akoestische set. Iedereen mag zich wat mij betreft aanmelden hiervoor. Als ze goed genoeg zijn mogen ze ook hun demo achterlaten voor verkoop in de zaak.”

Soekhoe is blij dat de Haagse muziekscene, volgens hem, weer uit het slop is getrokken. In de toekomst hoopt hij uit te breiden en ook een grote bijdrage te kunnen leveren. “Ik droom wel van een groter pand aan de andere kant van de Prinsengracht. Het is toch wel klein hier, ondanks dat het een huiselijke sfeer geeft, en ik kan vanwege gipsen muren geen platenbakken aan de muur hangen. Alles moet op poten en dat neemt veel ruimte in.”

Vertrouwen
Ook het vertrouwen is er nog dat Vinyl Grove nog lang kan blijven bestaan. “Ik heb hier niet twee jaar voor jan lul gestaan. Als ik er geen vertrouwen in had gehad, had ik ook niet gestaan waar ik sta. Ik ga door.”