The Medics wint uitwedstrijd in de SuperMarkt The Medics wint uitwedstrijd in de SuperMarkt

Dubbel feest met ‘honderdste optreden’ en verjaardag drummer

, Judith Laanen | Foto’s: Alice Mulder

The Medics wint uitwedstrijd in de SuperMarkt

Dubbel feest met ‘honderdste optreden’ en verjaardag drummer

Judith Laanen | Foto’s: Alice Mulder ,

De Utrechtse britpopband The Medics had zaterdagavond 10 maart wat te vieren: ze stonden dan niet echt precies voor de honderdste keer op het podium, maar wel ongeveer. Bijkomende reden om extra hard te knallen: nieuwe drummer Bryan Hokkeling was ook jarig. Dubbel feest in een drukke SuperMarkt in Den Haag.

The Medics, wie kent ze inmiddels niet? Debuutalbum ‘Dance Into The Dark’ is een besmettelijk goede popplaat die zich als een virus (laten we vooral in de aan de bandnaam gelieerde medische clichés blijven) over Nederland heeft uitgebreid. Serious Talent bij 3FM, een optreden in tv-programma De Wereld Draait Door, spelen in het voorprogramma van de Schotse indierockers The View, en hun doorbraaksingle ‘City’ werd opgenomen in de populaire voetbalgame FIFA 12. Doe het ze maar na. Inmiddels is de band tussen de drukke optreedbedrijven door bezig met album nummer twee.

Eigenlijk valt er weinig op het optreden aan te merken. De energie van de band slaat vanaf het eerste nummer over op de rest van het publiek. Zanger Daniel Langeveld zingt vol overgave en gitarist Ricardo Jupijn speelt geen slechte noot. Tweede gitarist Jarl Hector overtuigt tijdens zijn solostukken - ze zijn er gelukkig nog, sologitaristen - terwijl bassist Johan van de Werken zorgt voor de komische noot tussen de nummers door.

Een stel vrienden van gitarist Jarl is als verrassing naar Den Haag afgereisd om deze mijlpaal met de band te vieren. Hun gehos in de ‘pit’ vooraan doet wat boers aan, maar zorgt wel voor de juiste energie in de tent. Kleine kanttekening: de rest van het aanwezige Haagse publiek achterin beweegt een stuk laffer mee. Of is men in mineur omdat ze niet voorin tussen de dampende massa staan?

Drummer Bryan zingt, heel aandoenlijk, heel hard alle teksten mee terwijl hij als een soort Animal op z’n drumstel inslaat. Over die drums: die komen werkelijk precies goed snoeihard je trommelvlies binnen. De drums overstemmen wel de rest van het instrumentarium, waardoor de zang van Langeveld en het spel van de rest van de band wat wegvalt, en dat is jammer. Ter compensatie - of ter aanvulling, hoe je het wil - kunnen we die zang alsnog prima verstaan omdat de voorhoede het uit volle borst meebrult.

De eerste twee regels van het refrein van ‘Dance into the dark’ dekken de lading van dit feestje wel: ‘With music as our spark, we celebrate the night / We dance into the dark’. En of er tot diep in de nacht gedanst werd. Iedereen die er niet bij was heeft een strak optreden gemist. De band is zelf ook erg tevreden over de show. Op hun website staat dat ze het één van de beste shows van afgelopen tijd vonden. Bam!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag