Ready To Play al tien jaar een springplank Ready To Play al tien jaar een springplank

Meer dan alleen bandcoaching

, Julie Hauber

Ready To Play al tien jaar een springplank

Meer dan alleen bandcoaching

Julie Hauber ,

Tien jaar geleden begonnen Rick Jillissen en Johan Witt met Ready To Play, de springplank voor veel muzikanten en bands in Den Haag. Twee bands werden er destijds gevormd, maar inmiddels coacht Ready To Play zo'n 55 bands. “We hadden in 2001 wel het idee dat het impact zou hebben en dat mensen het leuk zouden vinden maar niet dat we tien jaar later zoveel bands zouden coachen”, vertelt Rick. “We zijn echt een begrip in Den Haag geworden. Er komen steeds meer bestaande bands voor tips op het gebied van marketing en muziek, nu ze zien dat Ready To Play-bands steeds vaker opvallen.”

De verwachtingen waren in het begin niet heel hoog. Het duo zou wel zien hoe het zou gaan lopen. “Johan en ik gaven beide al coaching op scholen in Den Haag en Delft. We besloten samen te werken en zijn met Daan van der Bruggen van het Musicon om de tafel gaan zitten. Het eerste seizoen hadden we veertien aanmeldingen en het daarop volgende seizoen verdubbelde dat aantal al.” Daar waar Rick en Johan in de beginjaren alleen bandcoaching aanboden, kunnen leerlingen tegenwoordig ook individuele muzieklessen krijgen en workshops volgen. “Veel leerlingen kwamen met de vraag of ze ook les konden krijgen”, vertelt Rick. “Het is voor hun echt een extraatje. We kijken naar wat de leerling wil en gaan daarmee aan de slag. Natuurlijk werken we ook aan de basiskennis, maar het moet wel aantrekkelijk blijven.” Rick vindt het leuk om te zien dat er een hoop leerlingen een muziekopleiding volgen of dat van plan zijn. “Als een leerling vertelt dat hij bijvoorbeeld is aangenomen op het conservatorium dan ben ik echt trots en blij dat alle input werkt. Wanneer een leerling de stap wil maken om een muziekopleiding te volgen dan zoeken wij naar een programma om de leerling klaar te stomen. We kijken naar de toelatingseisen en proberen de leerling zo veel mogelijk te helpen. Als iemand technisch gezien nog te zwak is, zijn we daar wel eerlijk in.”

Door het verschillende aanbod en het grote animo lijkt het Musicon te klein geworden voor Ready To Play. “We blijven nog wel bandcoaching geven in het Musicon, maar gaan straks ook workshops aanbieden in het Haags Pop Centrum waaronder songwriting, performance en home recording. Onze locatie op de Varkenmarkt is daarnaast ook helemaal volgeboekt.” Het team is de laatste jaren dan ook flink uitgebreid. Bekende Haagse muzikanten als Janneke Nijhuijs, Remco Visker en Suzanne Ypma zijn slechts een greep uit de vele coaches en docenten die Ready To Play rijk is. Een hoop bekende Haagse acts hebben bandcoaching gehad bij Ready To Play. Bands als Los Jalapeños, The Bohemes, DUF, Mullet en The Relish liepen het Musicon binnen voor advies. Rick is bijvoorbeeld erg trots op de mannen van Fexet. “Die jongens werken er keihard voor en volgen nog steeds bandcoaching. Ze zijn er altijd en zijn een echt team.” Wie denkt dat Rick, Johan en de andere collega's alles voor de bands voorkauwen heeft het mis. “Coaches vertellen niet hoe je het moet doen, maar laten je nadenken hoe je ergens komt. Wij kijken objectief naar de band. Je kan beter door ons ergens op worden gewezen en het aanpassen dan dat je later in de media compleet wordt afgebrand.”

De kracht van Ready To Play is volgens Rick de mogelijkheid om veel op te treden. De bands spelen niet alleen in Den Haag, maar Ready To Play heeft ook een uitwisselingsproject met muziekscholen in Dordrecht en Rotterdam. “Zeker voor de beginnende muzikant is het erg leerzaam om veel op te treden. Het spelen in andere steden is goed voor de muzikanten omdat ze een keer op een ander podium staan en niet alleen voor het thuispubliek spelen.” Eén hoogtepunt uit de afgelopen tien jaar kan Rick niet noemen. “Er zijn continu hoogtepunten. Er zijn mooie momenten geweest maar er gaan er ook een hoop komen. In oktober staan we met een aantal deelnemers in de Heineken Music Hall bij Hitz For Kids. 5.000 man publiek, dat doen grote artiesten ook maar weinig.” Rick kijkt positief naar de toekomst: “Ik zou het erg leuk vinden om ook buiten Den Haag te treden met Ready To Play. Ik denk dat we zeker nog twintig jaar door gaan, misschien zelfs tot we er dood bij neervallen.”

Zaterdag 16 juni vindt in Lokaal Vredebreuk de Ready To Play eindpresentatie van singer-songwriters plaats. Vanaf 19.00 uur. Gratis entree.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag