Gers Pardoel, Mr Polska, Postmen en DI-RECT maken TU ZOMERfestival een succes Gers Pardoel, Mr Polska, Postmen en DI-RECT maken TU ZOMERfestival een succes

Festival voor de eerste keer voor iedereen toegankelijk

, Willemijn de Koning | Foto’s: Michella Kuijkhoven en Peter Nuijen

Gers Pardoel, Mr Polska, Postmen en DI-RECT maken TU ZOMERfestival een succes

Festival voor de eerste keer voor iedereen toegankelijk

Willemijn de Koning | Foto’s: Michella Kuijkhoven en Peter Nuijen ,

Dit is het eerste jaar dat de Technische Universiteit van Delft, afgekort de TU, de deuren van hun zomerfestival voor iedereen opengooit. En om iedereen dan ook op vrijdag 1 juni naar de TU te lokken, is er een line-up samengesteld waar iedereen wel een reden tussen kan vinden om een kaartje te kopen. Mr Polska en Noiz Boiz voor de rap en dubstep freaks, Gers Pardoel voor de meezingliedjes, DI-RECT voor het rocky randje en Ray & Anita voor degenen die hun jeugdsentiment op willen halen.

Uiteraard zijn er ook lokale en iets minder bekende bands te vinden, zoals F, I Am The Law en Bombay Show Pig. Alle drie de bands hebben een klein maar enthousiast publiek. F staat geprogrammeerd in de grote zaal die een half uur geleden nog bomvol stond met mensen die allemaal mee wilden op de bagagedrager van Gers Pardoel. En dat is knap, want buiten schijnt het zonnetje volop. Misschien dat de mensen na de Brabantse artiest toch even van het zonnetje willen genieten, want er is niet meer dan een kwart over van het publiek als F het podium betreedt. Het mag de pret niet drukken, F is er helemaal klaar voor vanavond en laat zich van zijn beste kant zien. Deze Haagse band is een van de weinigen die echt goed weet hoe je rap, funk en rock het beste kunt mixen.

Tegelijkertijd speelt I Am The Law op het Beach Stage buiten. Omdat dit een klein podium is, valt het niet op dat het publiek niet van grote omvang is. Misschien dat het daarom ook niet zo opvalt dat veel mensen na een tijdje ergens anders gaan kijken, want hoewel I Am The Law niet slecht speelt, zijn het grotendeels dezelfde akkoorden die worden gespeeld. Op het podium gebeurt er ook niet veel waardoor het wat saai overkomt. Als de band aankondigt dat ze met het volgende nummer echt gaan rocken, is het publiek er helemaal klaar voor. Helaas is de perceptie van I Am The Law bij het woord rocken iets minder uitbundig dan bij die van het publiek en blijft het optreden enigszins saai.

Iedereen snelt zich na dat optreden dan ook naar het Main Stage waar DI-RECT verwacht wordt. Als deze bekende Haagse band opkomt en begint te spelen, is de sfeer op het festival meteen goed gezet. Bekende nummers als ‘Young ones’, ‘The chase’ en ‘Time will heal our senses’ komen voorbij. De band speelt rustig vanavond, maar Marcel kan het niet laten en doet toch af en toe iets geks tussendoor waardoor het optreden leuk blijft. Na DI-RECT snelt het halve publiek naar de hal binnen, omdat Postmen daar al een kwartier bezig is. Het is zo druk in deze hal dat mensen wachten bij de deur om naar binnen te komen. Het is de beveiliging zowaar gelukt nog meer mensen in de hal te proppen dan bij Gers Pardoel het geval was. De grote belangstelling van het publiek is ook niet gek, want het is alweer lang geleden dat Postman samen met Shyrock op het podium te vinden was en zo weer Postmen vormde. Ze stellen het publiek niet teleur. Hoewel Postmen al een tijdje niet meer volop in the picture is, weet het publiek nog steeds hoe het de hits moet meezingen.

In een van de binnenzalen zijn Mr Polska en Noiz Boiz te zien. De Pool van het jaar krijgt het publiek goed mee met zijn gekke teksten, gespring en zijn eigen wodka-versie van Michel Telo’s ‘Ai Se Eu Te Pego’ (“wodka, wodka, ik wil alleen maar wodkaaaaa”). Polska heeft ook een special guest meegenomen: Ronnie Flex. Dit nieuwe rap- en dubsteptalentje zet de zaal op zijn kop met zijn hit ‘Allermooiste feestje’ en zo lijkt de zaal klaar te zijn voor Noiz Boiz, waarvan de leden al een tijdje op het podium rondhangen omdat ze niet kunnen wachten om Delft te vermaken met hun energieke repertoire. Maar als Mr Polska het podium vrijmaakt voor dit drietal, loopt de zaal helaas toch behoorlijk leeg.

Veel willen het laatste stuk van La Pegatina zien op de Main Stage. En groot gelijk hebben ze, want deze wereldband maakt van het TU ZOMERfestival een nog groter feest dan het al was. Het zonnetje, dat al even onder is, brengt de band weer naar boven. De aanwezigen gaan los en iedereen is teleurgesteld als de bandleden het podium afgaan. Een enkeling loopt daarna nog naar de Beach Stage, waar Bombay Show Pig staat geprogrammeerd. Deze nu tweekoppige band beloont hun kleine publiek met een set vol goedgespeelde indierock. Hoewel het gemis van een bas soms goed te horen is, wordt dit goed opgevangen door het drumspel en de computer die wat bassamples produceert. Sommigen blijven na dit optreden nog wachten op Ray & Anita van 2 Unlimited, maar de meesten zoeken rond middernacht hun fiets op. Het was een goed idee van de TU om dit zomerfestival open te stellen. Delft kon nog wel een goed festival gebruiken en dat is haar bij deze gegeven.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag