Dormibella in Leidschendam sluit deuren Dormibella in Leidschendam sluit deuren

Doek valt na 43 jaar

, Remco van der Ham

Dormibella in Leidschendam sluit deuren

Doek valt na 43 jaar

Remco van der Ham ,

Na het wegvallen van Vlietpop eerder dit jaar, is er nu opnieuw slecht nieuws voor de muziekscene van Leidschendam-Voorburg; jongerencentrum Dormibella sluit eind augustus haar deuren. Door verschillende oorzaken, waaronder het wegvallen van de gemeentelijke subsidie, ziet het bestuur van de Stichting Dormibella geen mogelijkheden meer om de activiteiten voort te zetten.

De subsidie van de Gemeente Leidschendam-Voorburg zou de komende twee jaar worden afgebouwd tot nul. Het gemeentelijke beleid ten opzichte van horeca en jongerencentra gooide daarnaast al eerder roet in het eten. Veel bezoekers bleven weg na het vervroegen van de sluitingstijden. Tenslotte is de huidige locatie, KJ44, een zwaar verouderd gemeentelijk pand, waar in de zeer nabije omgeving de afgelopen jaren veel woningen zijn gebouwd. Het is daarom de vraag of horeca als Dormibella überhaupt nog wel mogelijk zal zijn op de huidige locatie. Het bestuur is erg teleurgesteld over de loop der zaken. Voorzitter Bas den Neijsel:”Ik kan er nog steeds niet over uit. 43 jaar lang is Dormibella een culturele motor en podium voor jongeren en oudere jongeren geweest in de regio  Al die tijd heeft Dormibella op een zeer professionele wijze haar diensten bewezen aan de gemeenschap.”

Nieuwe locatie
Met de Burgemeester & Wethouders van de gemeente werden diverse gesprekken gevoerd over een mogelijke doorstart op een nieuwe locatie, maar daadkracht bleef daarbij volgens het bestuur van Dormibella uit. Den Neijsel: ”Vorig jaar hebben wij een plan ingediend bij de gemeente over een nieuwe locatie in Voorburg en het verruimen van de sluitingstijden. Dit zou voor Dormibella namelijk betekenen dat, ondanks het feit dat de subsidie wordt teruggedraaid, wij als zelfredzame organisatie door zouden kunnen. Helaas hebben wij na dit, in onze optiek, vruchtbare gesprek niets meer aan daadkracht gezien van Burgemeester & Wethouders, ondanks herhaaldelijk trachten opnieuw rond tafel te komen. Het lijkt erop dat er voor popmuziek in de Gemeente Leidschendam-Voorburg geen plaats meer is en de gemeente andere prioriteiten en idealen nastreeft.”

Nu het doek valt voor Dormibella, verdwijnt één van de oudste jongerencentra van Nederland. Jaarlijkse bezochten tienduizenden jongeren de jongerensociëteit, met als hoogtepunten de voorrondes van Vlietpop en optredens van onder andere DI-RECT en Youp van het Hek. Dormibella heeft in haar lange bestaan voor veel acts als opstap gediend. . Op 24 en 25 augustus zal er voor de laatste keer een groot evenement worden georganiseerd in de zaal aan de Koningin Julialaan 44. Inmiddels zijn alle medewerkers en de grote groep vrijwilligers op de hoogte gesteld.

Of er ooit nog een nieuwe passende locatie voor de activiteiten wordt gevonden, is volgens het bestuur maar zeer de vraag. Secretaris William van Rutte sluit af: “De tijd zal dit uitwijzen. In het huidige politieke klimaat is op dit moment geen plek voor jongerencentra, cultuur en muziek. Het doet pijn om iets op te zeggen waar we met zoveel plezier jaren aan hebben gewerkt met een enorme club vrijwilligers. Vanaf deze plaats willen wij daarom ook alle vrijwilligers en bezoekers enorm bedanken voor de inzet in de afgelopen jaren.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag