Africa in the city als thema voor The Hague African Festival Africa in the city als thema voor The Hague African Festival

“Je bent kwetsbaar zonder vaste afspraken met partners”

, Cok Jouvenaar

Africa in the city als thema voor The Hague African Festival

“Je bent kwetsbaar zonder vaste afspraken met partners”

Cok Jouvenaar ,

Na drie edities in het Zuiderpark is de organisatie van The Hague African Festival noodgedwongen uitgeweken naar het Spuiplein. Op zondag 1 juli zal daar dit Afrikaans-Haags feestje plaatsvinden. Aan het roer van organisator Stichting Sankofa staat George Duncan. 3voor12 Den Haag sprak met hem over het wel en wee van het festival.

Culturele evenementen hebben te kampen met veel bezuinigingen. Hierdoor was het lange tijd onduidelijk of The Hague African Festival een vierde editie kan organiseren. Een maandje geleden kreeg Stichting Sankofa te horen dat het festival definitief door kon gaan. Ondanks deze tegenwind is organisator George Duncan enorm enthousiast. “Normaal doen we mee met het The Hague Festivals concept. Dit jaar niet. We hadden subsidie aangevraagd bij de gemeente maar dit is afgewezen. Wij voldoen niet aan de culture eisen. OxfamNovib mocht ook niet meer sponsoren. Dit scheelt zeker de helft van je budget waardor we geen grote acts kunnen boeken. Je bent kwetsbaar zonder vaste afspraken met partners. De gedwongen verhuizing naar het Spuiplein is een noodzaak.”

De ambiance die dit festival in het Zuiderpark uitstraalde was bijzonder uniek. Als bezoeker werd je omarmt met typische Afrikaanse sferen en gewoontes. Duncan: “In een park is meer beweging en je staat dichter bij moeder aarde. Maar de prijs van de locatie, de beveiliging en infrastructuur in een park, is niet te betalen met dit budget. We hebben er een thema aangehangen; ‘Africa in the City’. We brengen Afrika naar de stad. Het zal een hele andere sfeer zijn, maar het heeft ook voordelen. Het festival is gratis en het is koopzondag. Misschien trekt dit meer mensen. We hopen tussen de 4.000 en 5.000 bezoekers te trekken. In het Zuiderpark was het een betaald festival en trokken we tussen de 3.000 en 4.000 bezoekers. Gelukkig hebben we nieuwe partners gevonden die met bijzondere acties komen. Zoals Resto van Harte, die net als wij Afrika naar de mensen brengt. Alleen doen zij dit met eten. Er komt een hele grote tafel te staan met zoveel mogelijk producten uit Afrika.”

Het festival moet opboksen tegen grotere festivals. Toch bevalt de term ‘klein maar fijn’ de organisatie wel. “Dat we klein zijn zal ook bijgedragen hebben aan de keuze van de gemeente om geen financiële ondersteuning te geven. Parkpop, Festival Classique of Beatstad zijn belangrijker voor Den Haag. Toch willen we wel klein blijven. Wij zijn meer een festival voor fijnproevers. Daarnaast is het evenement er ook voor de Afrikaanse gemeenschap. Er wonen en werken hier tussen de 50.000 en 80.000 mensen uit Afrika, daar kun je niet omheen. Alleen daarom al hebben we bestaansrecht.” Haagse politici zijn ook dol op het festival. “Rabin Baldewsingh, Henk Kool en Pierre Heijnen willen dat dit festival behouden blijft. Zeker Pierre Heijnen is een liefhebber van Afrika. Hij is diverse malen in Afrika geweest en verkocht en verknocht aan Afrika. Op een of andere manier gaan mensen altijd weer terug naar Afrika. Daar is de mensheid ontstaan.”

Het programma is ook dit jaar weer veelzijdig. “De Kloosterkerk is de locatie voor African Gospel met twee koren. Kioso Kyuwenda is een 32-koppig koor dat uit allemaal blanken bestaat en één Afrikaan. Alle liedjes worden in het Afrikaans gezongen. In de foyer van de Anton Philipszaal worden diverse workshops gegeven. Hier wordt ondermeer verteld over de ontwikkeling van bedrijven in Afrika. Er is een speciaal kinderdorp met schmink en djembé-workshops. Zelf ben ik nieuwsgierig naar Mokoomba, een jonge groep die traditionele ritmes vermengt met Afrikaanse popstijlen. Ik heb deze band nog niet gezien maar er wordt verteld dat het publiek helemaal mee gaat met de band. Ik ben erg benieuwd.”

The Hague African Festival 2012 vindt plaats op zondag 1 juli van 13.00 tot 20.00 uur. In de Kloosterkerk is er African Gospel in the City met Kioso Kyuwenda
Ernest Darko en The Hague Gospel Choir, op het Spuiplein zijn optredens van Nubisch, Wi Na Wan, Wasifu, Omar Ka & Ebou Gaye Mada, Black Prophet en Mokoomba. Het festival is gratis toegankelijk.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag