The Stream is doordacht maar wel met humor The Stream is doordacht maar wel met humor

Vanavond EP-presentatie Full House

, Peisam Tsang

The Stream is doordacht maar wel met humor

Vanavond EP-presentatie Full House

Peisam Tsang ,

Vanavond wordt de EP Full House van The Stream gepresenteerd in OloRoso, te Leiden. We praten daarover met zanger/toetsenist Jan Stroomer.

Het Leidse The Stream is opgericht in 2010 door Jan Stroomer. Hij is begonnen met nummers die hij zelf geschreven heeft. Aan de hand van de allereerste cd die hij heeft uitgebracht, begon hij een live-band om zich heen te verzamelen. Ondertussen zijn er al heel wat bandwisselingen geweest. “In het begin vond ik dat vrij storend. Een muzikant moet van goede huize komen om de muziek eigen te maken. En ik wist toen ook nog niet goed hoe ik iemand moest aansturen. Ik kan noten lezen en akkoorden schrijven en niet elke muzikant kan dat. Dit is tevens ook één van de redenen geweest voor de bandwisselingen. Anno 2012 ligt het niveau gelukkig erg hoog. Nick Boezaard (drums), Nils van Grevenbroek (gitaar), Mauro Molenaar (bas) en ik, we zijn alle vier muziekdocent in het dagelijks leven. Dus wat dat betreft hebben we ook een stijgende lijn in professionaliteit.”

“Bij The Stream ben ik enigszins de hoofdpersoon. Ik ben geen solo artiest of singer-songwriter, maar het is wel mijn band. En zo staan de andere bandleden er gelukkig ook achter. Ieder heeft een eigen inbreng in stijl en verzint dan ook de eigen partij binnen de grenzen die ik aangeef. Ik druk wel heel erg mijn stempel, maar de stijl van mijn bandleden is heel definierend voor de stijl van The Stream. Zo krijgt het één gemene deler.”

“Ik hou ervan om van me af te schrijven. Dat varieert van de simpele zin van het woord tot zware onderwerpen. Favoriete thema's zijn toch: liefde, onbeantwoorde liefde, gedumpt worden en zelf dumpen of een excuus daarvoor. De teksten staan dicht bij mezelf, maar wel algemeen geldend. Het is niet autobiografisch, zoals wanneer je en dagboek leest. Ik gebruik mijn emotie, de indrukken van alledag en stel mezelf vragen over de diepere dingen in het leven. Ik denk over alles na, echt heerlijk. Ik heb een natuurkundige achtergrond, dat verklaart ook enigszins waarom ik uren na kan denken en hele avonden vol kan praten. Maar het moet niet allemaal te zwaar worden. Ik hou ervan om doordacht dingen te schrijven, maar dat wil niet zeggen dat er geen humor inzit. Het is wel feelgood-muziek, ondanks de wat serieuzere, hardere liedjes. Ik ben dus vrij breed.”

“Dat brede, diverse zit ook in de muziek, maar je kan je publiek niet meteen overladen met alles wat je maakt. Daarom is er eerst gekozen voor een EP. Afgelopen januari tot maart hebben we een ruimte gehad op de Aalmarkt in Leiden, waarbij we de gelegenheid kregen om een nieuwe live-set in te studeren en onze nieuwe bassist in te werken. We moesten keuzes maken welk liedje wel of niet erop zou komen.”

“Deze EP is anders dan anders, we hebben bewust gekozen voor drie nummers die in de studio zijn opgenomen en twee nummers vanuit de live-opnamen. Beide zijn erg leuk, je kan overdubs doen en live componeren. De kracht die live ontstaat kan je nooit helemaal pakken en op deze manier toch wel goed benaderen. Ik ben blij dat het gelukt is. Tijdens het opnemen van de EP ben ik producent, maar ook dirigent. Bij sommige stukken hebben mijn bandleden geen flauw idee gehad waar het naartoe gaat en dan stuur ik ze zo dat er aan het einde van de rit toch een liedje staat.”

“Onze EP heet Full House en is in een oplage van 200 stuks. In de laatste fase van het opnemen, was het vol huis. De woonkamer stond vol met appratuur, één voor één kwamen de bandleden langs, soms met aanhang. In eerste instantie willen we dat de mensen van onze muziek geniet en daarna pas tot nadenken aanzet. Ikzelf heb altijd wel moeite met boodschappen die belangrijker zijn dan het liedje. Het moet gewoon mooi zijn.”

“Voor het nummer Miss Right zijn we onlangs begonnen met opnemen voor een clip. Ook op de EP-release wordt een groot deel gefilmd. Dus iedereen die komt, staat erop.”

Later dit jaar komt een volledig album uit. Geld teveel? “Dat is het voordeel van een thuisstudio, we hebben apparatuur waar we prima mee kunnen opnemen. We zijn ook erg handig geworden en kunnen overal en nergens opnemen. Zo werken we met een strijkorkest en een trombonist. Daarnaast ligt er gewoon heel veel materiaal.”

EP-presentatie Full House
OloRoso, Breestraat 49, Leiden
Aanvang: 20:30

http://www.thestream.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag