Kleurrijke EP-release voor Kreatones Kleurrijke EP-release voor Kreatones

Stad en land af voor cassettebandjes

, Loïs Koot | Foto's: Ramond Jaggessar

Kleurrijke EP-release voor Kreatones

Stad en land af voor cassettebandjes

Loïs Koot | Foto's: Ramond Jaggessar ,

De vierkoppige indie-popband Kreatones heeft woensdag 4 juli hun EP ‘Tapeaway’
gepresenteerd in de SuperMarkt. Niet zomaar een cd met vijf nummers erop, maar
tweedehands cassettes die moeten worden gezien als artwork. Er zijn in totaal vijftig covers, dus het verzamelen kan beginnen.

Voordat de Kreatones het podium betreden, probeert de band No Reply het publiek op te warmen. Een pop-rockband met zangeres Floortje van der Kooij die op hoge hakken en bas het publiek met haar stem weet in te pakken. Al lijkt het soms wel dat ze er niet overheen kan komen, omdat de gitaar een tikkeltje te hard staat. No Reply speelt naast eigen werk ook een gewaagde cover van The Animals, ‘The house of the rising sun’, dat op een paar kleine fouten nagenoeg vlekkeloos is.

Na een korte pauze is het moment waar de Kreatones naar toe heeft gewerkt. Hun EP-release van ‘Tapeaway’. Al snel na de eerste tonen wordt er vanuit het publiek geroepen dat drummer Felix Postma zijn t-shirt uit moet doen. Het shirt beland na een sierlijke gooi ergens in het publiek en drumt hij verder terwijl zijn Twisteronderbroek duidelijk te zien is. Gitarist en toetsenist Kasper Köhler houdt zijn t-shirt met daarop een cassette gewoon aan. Uiteindelijk is dan ook duidelijk dat het t-shirt een link is naar de onthulling van hun EP. De twee jonge zangeressen zijn overduidelijk de gangmaaksters. Met hun felle jurkjes en wilde haren weten ze het publiek aan het dansen te krijgen. De stemmen van de zangeressen Roos Leeflang en Dignée Brandt passen goed bij elkaar en zorgen voor een apart, maar mooi geluid.

Tegen het wanddoek van de SuperMarkt is op een versterker een rood laken gedrapeerd met daarop een geheimzinnig kistje. Terwijl iedereen verwacht dat daar de cd’s in zullen zitten, wordt tijdens het optreden duidelijk dat het cassettebandjes zijn. Bandjes waar het viertal stad en land voor hebben afgezocht. Er zijn vijftig verschillende hoesjes die gemaakt zijn door het viertal. De cassettes worden door de bandleden gratis uitgedeeld. Naast de tracks die op de EP staan, worden er nog tal van andere nummers gespeeld, waaronder een cover van The Cure, waar Roos Leeflang erg fan van is. ‘Dit nummer was altijd al speciaal, maar nu ik The Cure op Rock Werchter heb gezien is dit nummer nog gaver om te spelen.’ Terwijl de rest begint te spelen is duidelijk te zien dat Roos nog aan het nagenieten is.

‘House’ is een van de nummers die niet op ‘Tapeaway’ staat. Een apart nummer doordat de twee zangeressen en Kasper Köhler a capella beginnen, daarna komen de instrumenten er één voor één bij. Een mooi nummer met een onheilspellend gevoel, omdat het zo bombastisch is. Nadat ‘House’ is afgelopen fluisteren mensen tegen elkaar dat ze het een af nummer vinden.

De Kreatones hebben met ‘Tapeaway’ een mooi stukje muziek én kunst overgebracht op het publiek in de SuperMarkt. Een band met een eigen, funky geluid en het eigenzinnige geluid van de twee zangeressen. 

 
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag