Ook in 2012 Haagse bands naar de Balkan

Mede mogelijk gemaakt door The Hague Music Export en Platform Spartak

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Ook in 2012 kan een Haagse band touren langs een drietal festivals op de Balkan. The Hague Music Export (THME) werkt voor het tweede jaar op rij samen met Platform Spartak, de Nederlandse partner van het Balkan Streets Festival. Deze serie festivals vindt plaats in Kroatië, Bosnië en Servië. Haagse bands kunnen zich vanaf nu inschrijven om kans te maken op deze tour.

Vorig jaar wist Bombay Show Pig de tour langs de Balkan landen binnen te slepen, waar de band een goede indruk achterliet. Ook dit jaar krijgt een Haagse band deze kans, om met financiële steun van The Hague Music Export (THME) op het Balkan Streets Festival op te treden. De inschrijving loopt tot en met 1 maart via de website van THME. Uit de inschrijvingen zullen door THME en Platform Spartak vijf bands geselecteerd worden op basis van hun motivatie en muziek. Deze bands krijgen begin maart een aantal workshops over PR en marketing, touren in het buitenland, en lokale muziekscenes op de Balkan. Door middel van deze workshops worden de bands klaargestoomd om eventueel door de Balkan te touren. Deze workshops worden georganiseerd door Platform Spartak en mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818.

Vervolgens zullen de vijf geselecteerde bands tijdens een live optreden moeten bewijzen dat ze de kwaliteit hebben om op het Balkan Streets Festival te spelen. Op zaterdag 17 maart zullen de bands zich aan het publiek en jury presenteren in poppodium Bazart. De bands krijgen elk twintig minuten de kans om zich te presenteren aan een vakkundige jury. In deze jury bevinden zich vertegenwoordigers van het Balkan Streets Festival die een goed inzicht hebben in wat het publiek uit de Balkan aanspreekt. Aan het einde van de avond wordt een winnaar gekozen op basis van kwaliteit van de muziek, reactie van het publiek en de “Balkan Factor”: welke band heeft net dat beetje extra om indruk te maken op het publiek op het Balkan Streets Festival?

De band die gekozen wordt zal tussen 20 juni en 5 juli op het podium staan op de festivals in Vranje (Servië), Tešanj (Bosnië) en Vukovar (Kroatië). De band moet zelf de tickets en overnachtingen boeken, maar krijgt van THME financiële middelen beschikbaar gesteld om hun tour op poten te zetten.