Inschrijving Grote Prijs van Nederland 2012 geopend

Categorieën Rock/Alternative en Dance/Producers samengevoegd

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De inschrijving voor de Grote Prijs van Nederland is weer geopend. Vanaf vandaag kunnen bands en artiesten zich weer mengen in de strijd om de winst in de grootste competitie voor live muziek van Nederland. Afgelopen jaar won de Haagse band Woot (foto) in de categorie Rock/Alternative, de categorie die dit jaar is samengevoegd met de categorie Bands/Producers onder de naam Bands.

De Grote Prijs van Nederland werd in 1983 voor het eerst georganiseerd en betekende voor veel artiesten een opstap naar groter succes. Recente winnaars en finalisten zijn onder andere Lucky Fonz III, Eefje de Visser, Kraantje Pappie, Case Mayfield, Zanillya, Mr. Polska, Boef & de Gelogeerde Aap, Nicole Bus, Dope D.O.D., Dret & Krulle, Roosbeef, Dio en Yori Swart. Eerdere (deels) Haagse winnaars van de Grote Prijs van Nederland zijn Ethereal (2010), Two Way Radio (2008), Incense (2000), Longplayers (1999), Suburbs (1997) en Super and The Allstars (1991). Vorig jaar wist de Haagse band Woot de hoofdprijs mee naar huis te nemen.

Inschrijven Grote Prijs van Nederland
Nederlandse bands en artiesten kunnen zich vanaf nu inschrijven via de website van de Grote Prijs van Nederland in de categorieën Bands, Hiphop en Singer/Songwriter. De categorie Bands is nieuw en bands uit alle popgenres (van rock en indie tot electropop en funk) kunnen zich voor deze categorie inschrijven. Inschrijven kan tot en met zondag 18 maart.

Kwartfinalisten deels bepaald door publiek
Met ingang van deze editie introduceert de Grote Prijs van Nederland een online publieksstemming die gedurende het hele jaar plaatsvindt. Het publiek kan hierdoor de favoriete deelnemers direct de volgende ronde in stemmen. Na iedere competitieronde worden de stemmen gereset en kunnen acts opnieuw een ronde verder gestemd worden. De acts met de meeste stemmen gaan automatisch een ronde verder. De overige acts worden als vanouds geselecteerd door de vakjury. Zodra een band of artiest zich heeft aangemeld, kan er via de website op gestemd worden.

De kwartfinales vinden plaats door het hele land in mei en juni, de halve finales in september. De finales van de Grote Prijs van Nederland 2012 vinden plaats op zaterdag 8 december in Paradiso en de Melkweg (Amsterdam). Deelnemers maken kans op 5.000 euro, een videoclip, festivaloptredens, studiotijd, professionele coaching én een glanzende beker.