FunX wil rol in Den Haag blijven spelen

“En die rol willen we veel scherper gaan vervullen dan de afgelopen jaren”

Remco van der Ham ,

De Nederlandse jongerenzender FunX wil ook in de toekomst een rol blijven spelen in Den Haag. Gisteren liet wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie) op Den Haag FM weten te vrezen voor de toekomst van FunX en dat de helft van de subsidie van 200.000 euro zou worden ingehouden. Vandaag reageerde interim-directeur Rocky Tuhuteru op de uitspraken van de wethouder.

In de uitzending van Studio Haagse Bluf op Den Haag FM liet Baldewsingh weten dat FunX veel kansen heeft laten liggen. “Ik krijg maar weinig te horen vanuit FunX en daar maak ik me een beetje zorgen om. Ik wil graag een betrouwbare partner zijn, dus ze houden ook recht op de toegekende 200.000 euro subsidie. Maar zolang er onzekerheden kleven aan Funx, maak ik maar een deel van dat bedrag over.” Ook houdt de zender zich volgens Baldewsingh niet aan gemaakte afspraken. “Eén van de voorwaarden is dat FunX zichtbaar aanwezig te zijn in Den Haag en je ziet dat de zender een terugtrekkende beweging richting Rotterdam heeft gemaakt.”

Rocky Tuhuteru, sinds oktober 2011 interim-directeur van FunX, reageert vandaag op de uitspraken van de wethouder waarbij hij laat weten dat ambtenaren de wethouder niet hebben geïnformeerd over de huidige gang van zaken bij FunX. “We hebben een aantal weken geleden een overzicht gegeven van de meest recente ontwikkelingen en daaruit blijkt dat we de afgelopen weken voorspoedige gesprekken hebben gehad met de Publieke Omroep. Deze informatie is de wethouder niet voorgelegd, waarna hij tot zijn uitspraken van gisteren is gekomen.” Ondanks dat de zender de werkzaamheden meer gecentreerd heeft in Rotterdam, is Tuhuteru niet bang het Haagse accent te verliezen. “FunX wil in Den Haag juist die doelgroep bereiken die door andere organisaties niet bereikt wordt. En die rol willen we veel scherper gaan vervullen dan de afgelopen jaren, bijvoorbeeld ook op het gebied van talentontwikkeling.” Baldewsingh en Tuhuteru gaan op korte termijn met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen.

FunX werd in 2002 opgericht als samenwerkingsverband van de lokale omroepen van de vier grote steden: SALTO Omroep Amsterdam, Stichting Lokale Omroep Rotterdam, RTV Utrecht en Stadsomroep Den Haag. De jongerenzender richt zich vooral op allochtone jongeren en draait voornamelijk muziekstijlen als urban, reggae, hiphop, dancehall en latin. Er zijn vier stadsedities van FunX, namelijk in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De uitzending bestaat uit een gezamenlijk raamprogramma, waarbij enkele uren gesplitst zijn in verschillende (lokale) edities. Sinds 2005 is er ook een landelijke editie van FunX. Op 17 juni 2011 werd bekend gemaakt dat de rijkssubsidie van FunX na 2012 komt te vervallen. Dit is de helft van het budget van de zender.

Martijn Bordewijk, Haags gemeenteraadslid voor D66, reageert verbaasd op de uitspraak van Tuhuteru dat de wethouder Baldewsingh niet goed geïnformeerd zou zijn door zijn ambtenaren. "Vreemde zaak. Zal wethouder om opheldering vragen."