Doek valt voor Vlietpop

Geen 28e editie van Leidschendams festival

Remco van der Ham ,

De afgelopen week waren de voortekenen al slecht, maar vanavond komt de organisatie van Vlietpop met het verlossende woord naar buiten. De 27e editie van het festival is waarschijnlijk de laatste geweest. Het bestuur van Stichting Poplife (al sinds 1985 de organisator van Vlietpop) ziet geen mogelijkheden meer het festival nog langer te financieren.

De organisatie laat weten dat het festival de laatste jaren te maken heeft gehad met een opeenhoping van tegenslagen. “De economisch zware tijden maakten het bijzonder moeilijk om sponsors te vinden. Bedrijven hielden de hand op de knip.” Ook de Gemeente Leidschendam-Voorburg wil het festival niet meer subsidieëren. “De jaarlijkse gemeentelijke subsidie wordt de komende twee jaren tot wel geteld nul euro afgebouwd in verband met bezuinigingen. Dit heeft tot gevolg dat ook landelijke fondsen, die hun subsidie baseren op de bijdrage van de gemeente, de subsidie (sterk) verlagen of zelfs opheffen.” Ook de locatie van Vlietpop, het Zijdepark, is na de herinrichting van 2011 door zowel de gemeente als de organisatie zelf ongeschikt bevonden om het festival nog te laten plaatsvinden. “Al deze factoren samen maken het voor het bestuur onmogelijk om een volgende editie te organiseren.”

Directeur Rob Folkers van Stichting Poplife is erg teleurgesteld over de beslissing: “Ik kan er nog steeds niet over uit. Vanaf 1985 hebben met we met in totaal honderden verschillende vrijwilligers iedere keer een fantastisch feest georganiseerd voor de Leidschendammers. 27 jaar heb ik de kar mogen trekken. En dan houdt het nu opeens op: raar hoor!” De stichting wil niet het risico lopen om financieel aansprakelijk gesteld te worden. “Om entree te gaan vragen zien we ook niet als een optie. Dan moet je met grotere namen komen en loop je ook weer risico. Bovendien verwachten we dan nog minder bijdragen van fondsen en bedrijven.” Of er ooit nog een nieuwe editie van Vlietpop komt, is maar zeer de vraag. “Als er iemand geld beschikbaar stelt, graag natuurlijk. Maar vooralsnog ziet het daar niet naar uit.”

Vlietpop trok jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers, met als hoogtepunt het 25-jarig jubileum in 2009. Toen bezochten zo’n 25.000 mensen het festival. Vlietpop was een van de oudste festivals in de regio en zelfs in Nederland met in de loop der jaren onder andere Kane, Anouk, Herman Brood, DI-RECT, Within Temptation, Van Dik Hout, Henk Westbroek, Band Zonder Banaan, Voicst, The Gathering, Jovink en de Voederbietels, Osdorp Posse, After Forever, The Sheer, Peter Pan Speedrock, 2 Brothers on the 4th Floor, Candy Dulfer, Pater Moeskroen en Kraak & Smaak op het programma. Ook bood het festival veel plek voor lokaal talent met de organisatie van de Vlietpopslag.