Verslag Westerpop 2012; de vrijdagavond Verslag Westerpop 2012; de vrijdagavond

Yori Swart, Vanderbuyst, Kraantje Pappie, Nobody Beats The Drum

, Willemijn de Koning en Remco van der Ham | Foto’s: Ron van Varik en Linda Bruggeman

Verslag Westerpop 2012; de vrijdagavond

Yori Swart, Vanderbuyst, Kraantje Pappie, Nobody Beats The Drum

Willemijn de Koning en Remco van der Ham | Foto’s: Ron van Varik en Linda Bruggeman ,

Dit jaar geen Peter Tetteroo Bokaal acts op het hoofdpodium, maar vier ‘regulier geboekte’ acts op het programma. Yori Swart, Kraantje Pappie, Nobody Beats The Drum en Vanderbuyst gaven het vrijdagavondprogramma wat meer gewicht, wat ook was terug te zien in het publieksaantal. Het was dit jaar zichtbaar drukker op de vrijdagavond en het uitbreiden van de vrijdagavond bleek dan ook een goede zet van de organisatie.

Op de vroege avond is het singer-songwriter Yori Swart die het hoofdprogramma aftrapt. De geboren Alkmaarse maakt een wat schuchtere indruk en lijkt enigszins onder de indruk van het grote podium en de catwalk. “Ik vind dat eng, ik doe dat nooit meer”, aldus Yori als ze zich tijdens ‘Breathe in slowly’ toch even op die catwalk waagt. Muzikaal balanceert Yori Swart tussen de blues, folk en pop. Haar stemgeluid heeft raakvlakken met Maria Mena en vooral Ilse DeLange. Op de setlijst staan vooral nummers van het dit jaar verschenen titelloze debuutalbum aangevuld met nummers als het eerder genoemde ‘Breathe in slowly’ en ‘My boat’. Haar goed op elkaar ingespeelde bandleden weten de nummers mooi en sfeervol in te vullen waarbij er geen noot teveel wordt gespeeld. De kersverse winnares van de Grote Prijs van Nederland (categorie Singer-songwriter) geeft vanavond haar visitekaartje af op Westerpop. (RvdH)

Na Yori Swart is het op het hoofdpodium tijd voor de driekoppige band Vanderbuyst. Sinds 2008 zijn de heren hard bezig om 'de Nederlandse hardrock en heavy metal traditie weer in ere herstellen’ en dat lukt ze aardig. Ze zetten vol enthousiasme in en proberen het publiek vanaf moment één mee te nemen. Dat lukt helaas nog niet helemaal, maar de heren rocken gewoon door op het podium. Nummers als ‘Tiger’ en ‘Into the fire’ komen voorbij. De voorste rijen publiek deinen lekker mee op de muziek. Dat kan ook niet anders, want de heren spelen erg goed en staan zelf ook niet stil op het podium. Er wordt regelmatig een rondje gedraaid of met lange haren gegooid, en dat zonder een noot vals te spelen. Vanderbuyst geeft een strak en energiek optreden weg, zo vlak voordat ze een maand lang op vakantie gaan genieten van hun welverdiende rust na het vele touren. (WdK)

De headliner waar vandaag (bijna) iedereen naar uit heeft gekeken is Kraantje Pappie, oftewel Crane. Hij bestormt het podium zoals het een headliner betaamt en probeert het publiek, ondanks de regen die nu toch echt naar beneden valt, warm te krijgen. Niet alle handen gaan omhoog, maar dat is ook verdomd lastig als je ook nog een paraplu moet vasthouden. Het publiek, zelfs de rockers, heeft er zin in. Kraantje knalt nummers als ‘Wat nou als het lukt’ en ‘Waar is Kraan?’ erin en het publiek host enthousiast mee. Zelfs de bardames springen en rappen mee. Doordat Kraantje net zo hard in de regen staat als het publiek krijgt deze “beste rapper van Nederland”, die hij zo graag wil zijn, nog meer waardering dan hij al had. Om die titel nog wat te verdedigen gooit hij er af en toe een geïmproviseerde raptekst doorheen, wat leuk is voor de afwisseling. Ondanks het feit dat het af en toe met bakken uit de hemel valt, is dit toch zeker het hoogtepunt van de avond. (WdK)

Westerpop wordt afgesloten met de Nederlandse live electroband Nobody Beats The Drum zeker niet de minste in het genre. De heren hebben dit jaar getourd door de VS, waar ze ook tekenden bij AM Only, de grootste electro & dance agency ter wereld (ook artiesten als Tiësto en Skrillex zijn hier getekend). Maar ook in Nederland zijn ze lekker bezig, de formatie stond deze zomer op Pukkelpop, Lowlands én Mysteryland. Westerpop mag dan ook niet aan dit rijtje ontbreken en hoewel een groot deel van het publiek na Kraantje Pappie weg is gelopen vanwege de grote regenbuien die uit de lucht komen vallen, vermaken de heren het nog wel aanwezige publiek prima. Ze beginnen rustig, maar later komt er wat meer beat in de muziek waardoor het publiek de benen toch niet stil kan houden. Het publiek blijft gewillig staan voor nog wat meer electro beats. Westerpop had geen beter einde kunnen uitzoeken voor deze vrijdagavond. (WdK)

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag