Playyard wint Peter Tetteroo Bokaal 2012

Leidse nu metalband volgend jaar terug op Westerpop

Remco van der Ham | Foto’s: Ron van Varik en Linda Bruggeman ,

Voor de vaste Westerpopganger was het vrijdagavond 24 augustus wel even wennen. Het festival kende namelijk een andere opzet dan voorgaande jaren. Voor het eerst stond de vrijdagavond niet volledig in het teken van de Peter Tetteroo Bokaal en was er ook een regulier programma. Daarnaast speelden de finalisten niet op het hoofdpodium maar op het kleinere naastgelegen podium. MC Hank, Blaaskaak en Playyard waren de drie strijdende finalisten.

De andere opzet van de vrijdagavond van Westerpop is niet de enige verandering rondom de Peter Tetteroo Bokaal. Er werden dit jaar namelijk ook voor het eerst voorrondes gehouden. Deze vonden in mei en juni plaats in Speakers waarna er drie finalisten werden bepaald. MC Hank, Blaaskaak en Playyard wisten uiteindelijk die finaleplek te bemachtigen. Colorful Novelty, Silver Linings, Passages, Flying Flapjacks, The Men From Uncle en Fat Cat Heart Attack wisten het daarbij niet te redden.

Drie finalisten op het podium dus vanavond, twee minder dan voorgaande jaren, en aan de band MC Hank de schone taak af te trappen. Het viertal maakt pretpunk met zowel Nederlands- als Engelstalige teksten. De vergelijking met Want Want wordt daarbij al snel getrokken. Zanger/gitarist David wilde altijd al in een punkband spelen, bekent hij aan het publiek, en dat is hem gelukt. Met zijn colbertje, zwartgelakte nagels en wat hoge stem zou je niet echt een functie als punkfrontman achter hem zoeken, maar door zijn tomeloze enthousiasme komt hij er wel mee weg. De nummers over bijstandsmeisjes en Henk (of Hank?) die door een lovergirl in een bordeel terecht is gekomen zijn soms flauw maar komen soms ook heel leuk uit de hoek. Muzikaal rammelt het nog behoorlijk maar het viertal is zo blij hier te spelen dat je het ze allemaal wel vergeeft. Mooi moment is ook als een van de vaders van de bandleden de soundcheckende Vanderbuyst maant stil te zijn.

Na het optreden van Vanderbuyst gaat het programma van de Peter Tetteroo Bokaal weer verder met Blaaskaak. De rapper uit Delft, Remy Lagerweij in het dagelijks leven, heeft een flink gevolg meegenomen met een overvol podium tot gevolg. Maar liefst zeven leden telt zijn crew en met al die petjes op het podium is het maar moeilijk bij te houden wie nu eigenlijk Blaaskaak zelf is. Toch wordt het geen zooitje ongeregeld en worden de raps strak het veld over geslingerd. Er zit een lekkere flow in de nummers en de teksten zijn over het algemeen goed verstaanbaar. Jammer is wel dat het geluid te wensen over laat. De muziek staat veel te zacht en slaat een beetje dood op het veld. Alleen als je heel dichtbij staat wordt je meegetrokken in het optreden. Erg zonde, want anders had er vanavond voor Blaaskaak misschien wel meer in gezeten.

Hekkensluiter van de Peter Tetteroo Bokaal is vanavond Playyard. De Leidse band maakt naar eigen zeggen ‘modern rock’, maar nu metal dekt misschien beter de lading. De invloed van bands als Papa Roach druipt er bij Playyard vanaf, maar frontman Erol Yenicekaya zorgt ervoor dat het geen simpele rip-off wordt. Yenicekaya is niet alleen een imposant figuur op het podium, zowel dankzij zijn omvang als charisma, maar beschikt ook nog eens over een ijzersterke stem. Het grootste gedeelte van het optreden staat hij op een meegebrachte ophoging vooraan het podium waardoor hij nog verder boven het publiek uittorent. Erg origineel is het allemaal niet, maar met de uitvoering zit het wel snor.

Na het afsluitende optreden van Nobody Beats The Drum is het tijd voor de bekendmaking van de winnaar. De driekoppige jury is er kort maar krachtig over; Playyard wint de Peter Tetteroo Bokaal 2012. Op zaterdag 31 augustus 2013 zien we de band in ieder geval weer terug op Westerpop.