Waterpop: Festival voor jong en oud met een diverse programma Waterpop: Festival voor jong en oud met een diverse programma

35ste editie strijkt dit weekend weer neer in het Hofpark

, Julie Hauber

Waterpop: Festival voor jong en oud met een diverse programma

35ste editie strijkt dit weekend weer neer in het Hofpark

Julie Hauber ,

Vrijdag en zaterdag is het weer tijd voor Waterpop in het Hofpark in Wateringen. De 35ste editie pakt niet alleen uit met een mooie, diverse programmering, maar blikt op vrijdag ook terug op de vorige edities. Met optredens van o.a. Moss, Gavin Friday en 24Pesos en aandacht voor theater moet deze editie wel weer een feest worden. 3voor12 Den Haag sprak met bestuurslid en publiciteitsmedewerker Daphne van den Berg die zich al jaren inzet voor Waterpop.

“De eerste editie van Waterpop was in 1978 op het parkeerterrein achterin het Hofpark,” vertelt Daphne. “Het idee kwam van het Westlands Popcentrum Nederland 3 om een aantal bandjes te boeken. Ik denk niet dat de organisatie de verwachting had dat het zo’n succes zou worden, laat staan dat er 35 edities zouden komen van Waterpop.” Tijdens de eerste editie speelden twee bands volgens Daphna nog in open vrachtwagen, inmiddels telt het festival drie volwaardige podia waar niet alleen regionale acts optreden maar ook bekende bands uit het binnen- en buitenland hun muziek laten horen. Daphne is bij zo’n 14 edities van Waterpop geweest en ziet het optreden van Krezip in 2000 als één van de hoogtepunten. “Krezip stond een paar maanden na hun optreden op Pinkpop en hun hit ‘I Would Stay’ op Waterpop. Het terrein stond helemaal vol. Zo vol dat zelfs de Heulweg moest worden afgezet. De laatste keer dat dat gebeurde was bij een optreden van De Dijk in de jaren ’80.”

In de 35 jaar dat Waterpop bestaat zijn er volgens Daphne wel wat dingen veranderd. Zo is niet alleen het festival groter geworden, maar probeert de organisatie ook meer te kijken naar de duurzaamheid. “Het is toch eigenlijk een plicht om over de duurzaamheid na te denken. We willen graag rekening houden met de omgeving van het Hofpark en proberen de gevolgen van een weekend Waterpop tot een minimum te beperken. Zo schenken wij de drank in afbreekbare bekers, plaatsen we extra fietsenstallingen om mensen te stimuleren niet met de auto te komen en wordt bij de sanitaire voorzieningen gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare middelen.” Dieptepunten heeft het festival volgens Daphne niet gekend. “Wat betreft het weer hebben we wel een paar keer regen gehad. Als organisatie zit je dan wel met de handen in het haar, omdat je toch bezoekers misloopt. Toch zijn er genoeg mensen die ondanks het weer toch komen. Kijk naar vorig jaar: het regende tot 19.00 uur en het veld was modderig maar er waren toch veel mensen die het festival bezochten. 19.000 bezoekers kwamen dat jaar naar Waterpop.”

Omdat dit jaar de 35ste editie van Waterpop plaats vindt, staat op vrijdag de geschiedenis van het festival centraal. Trio Histerika presenteert de jubileumavond, waarbij regionale bands nummers spelen van acts die ooit op Waterpop stonden. Trio Histerika komt daarnaast met anekdotes en feitjes over het festival en er worden awards uitgereikt. “Het wordt een hele theatrale muzikale avond. Niet alleen de bands gaan optreden, er komt ook een danceact en een operazangeres. Dit jaar reiken we ook awards uit waaronder voor het beste nummer dat ooit op Waterpop is gespeeld en de leukste bezoeker.”

Zaterdag staan er veel verschillende acts op het programma waaronder Moss, The Medics en Gavin Friday. Daphne denkt dat Moss een groot publiek gaat trekken: “Het is een wat bekendere act waar veel mensen op af gaan komen. Ik kijk erg uit naar Man Like Me. Een Britse danceact waar het veld aardig los op kan gaan. Een andere act die ik graag wil zien is Dope D.O.D. Het is niet mijn muziek, maar het schijnt echt brute, schreeuwende hiphop te zijn. Ze hebben al getourd met Limp Bizkit en Korn en weten dus hoe het moet. Ik denk dat daar wel echt liefhebbers op afkomen.” Daphne vindt het belangrijk dat ook regionale acts op Waterpop kunnen optreden. De singer-songwriter Fabian won de wedstrijd Waterproof en staat dus zaterdag ook op het festival.  “Er loopt ontzettend veel talent in onze regio rond en we vinden het belangrijk om dit talent een podium te bieden. Een wedstrijd als Waterproof is dan ook een mooie toevoeging. Er zit echt supertalent tussen.”

Daphne heeft een duidelijk antwoord waarom men naar Waterpop moet komen. Zo is het festival niet alleen leuk voor jong en oud, maar is het ook de plek om nieuwe bands te ontdekken. “Mensen geloven het niet als wij vertellen dat we ooit Faithless en Radiohead op Waterpop hadden staan. Wie weet staat er ook dit jaar weer een band op het podium die over een paar jaar heel groot is. En als je dan iets minder om muziek geeft is er ook een goede sfeer, lekker eten en mooi weer.” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag