Mala Vita voert de temperatuur in het LVC op Mala Vita voert de temperatuur in het LVC op

Delftse band test nieuwe nummers uit op Leids publiek

, Marije Pluym | Foto’s: Eefje Lammers

Mala Vita voert de temperatuur in het LVC op

Delftse band test nieuwe nummers uit op Leids publiek

Marije Pluym | Foto’s: Eefje Lammers ,

Het leek een tijdje rustig rondom Mala Vita. De band zat de afgelopen tijd echter niet stil. Achter de schermen werken ze keihard aan de voorbereidingen voor hun vierde album. Een album dat in de loop van 2012 uit moet gaan komen. Ter voorbereiding op dit album beklommen de Delftenaren afgelopen zondag het podium van het LVC.

Voor een gemiddelde zondagavond is de zaal van het LVC meer dan gemiddeld gevuld. Het toegestroomde publiek heeft er duidelijk zin in. Al in de aanloop van het optreden gaan de eerste voetjes van de vloer op de maat van de toepasselijke Zuid-Europese muziek die de dj de atmosfeer in slingert. Bij de eerste tonen die de band inzet gaat de rest van de zaal ook los.

Mala Vita maakt Mestizo, een muzikaal mengelmoesje van onder andere latin, ska, punk, rock en hiphop. De bekendste ambassadeur van deze muziekstijl is Manu Chao. De vergelijking tussen deze Fransman en Mala Vita is echter te makkelijk. Mala Vita’s muziek laat zich weliswaar in hetzelfde hokje plaatsen, maar heeft ook zeker een heel eigen en daardoor herkenbaar geluid. Het is zomers en je krijgt spontaan zin in zo’n festival waar je al dansend op je blote voeten de grassprieten tussen je tenen voelt. Maar tegelijkertijd rockt Mala Vita ook als een malle, zeker live. Voorzien van charismatische frontman en opzwepende ritmes spatten de heren van het podium af en nemen ze de zaal mee met klanken die af en toe smaken naar Rage Against the Machine en de Urban Dance Squad. Dat laatste is niet zo gek als je je bedenkt dat de drummer van Mala Vita in het verleden drumde bij de UDS. De band overgiet daarom ook maar direct ‘Demagogue’ van de UDS met een Mala Vita-sausje en ook ‘I wanna be your dog’ van Iggy Pop krijgt de balkanbehandeling.

Maar het zijn niet alleen covers die vanavond voorbij komen. Naast oude nummers presenteert de band ook nieuw werk aan het Leidse publiek. De nieuwe nummers van Mala Vita zijn net zo dansbaar als de oude, maar hebben meer een liedjesstructuur. De nieuwe nummers zijn nog net zo explosief als de oudere, en dat is ook duidelijk te merken aan het publiek, maar tegelijkertijd klinkt de band volwassener en lijken ze minder te gaan voor het makkelijke knallen.

Dat de band de afgelopen jaren genoeg vlieguren heeft gemaakt op bijvoorbeeld Lowlands, Noorderslag, Sziget en het Exit-festival in Servië is duidelijk te zien aan de manier waarop zanger Mickael Franci en zijn bandleden in no time de zaal platspelen. Daarnaast heeft de band in de loop der jaren ook een trouwe schare fans opgebouwd. Ook dat is vanavond in het LVC te merken. Niet alleen kunnen veel van de oude nummers woord voor woord worden meegegild, heel veel mensen hebben ook gehoor gegeven aan de oproep die de band op Facebook plaatsten om camera’s mee te nemen. Tijdens één van de nummers wordt iedereen uitgenodigd om opnames te maken, ook vanaf het podium. De band is van plan om al die opnames te gebruiken voor een clip. Het is een mooi gezicht om al die oplichtende telefoons de lucht in te zien gaan.

Nu we door de weergoden lekker zijn gemaakt met wat hogere temperaturen en nu weer keihard worden gewezen op de harde realiteit die april heet, zorgt Mala Vita met haar muziek dat we in ieder geval eventjes opgewarmd worden. Het wachten is op het nieuwe album. Wanneer dat precies uitkomt, is jammer genoeg nog niet bekend.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag