Dit weekend laatste finale High School Music Competition Dit weekend laatste finale High School Music Competition

Zondag 15 april de 14e editie

, Remco van der Ham

Dit weekend laatste finale High School Music Competition

Zondag 15 april de 14e editie

Remco van der Ham ,

Na veertien edities sinds 1998 vindt aanstaande zondag 15 april de laatste finale van de High School Music Competition plaats. Het project van de Zuid-Hollandse Popunie begon als een provinciale schoolbandcompetitie, maar is sindsdien uitgegroeid tot een landelijk project bestaande uit een muziekcompetitie, een gedichtenwedstrijd en de promotie cd School’s Out!. Projectleider Paul Giessen vertelt over het stoppen van de High School Music Competition.

En over de reden van het stoppen van de High School Music Competition (HSMC) kan Giessen eigenlijk heel kort zijn: “Geld.” Het project sneuvelt door de bezuinigingen die de Popunie ten deel zijn gevallen. “De Provincie Zuid-Holland heeft drastisch in het cultuurbudget gesneden, waar we voor een heel groot deel van afhankelijk zijn. We zien hierdoor gewoonweg geen mogelijkheden om de HSMC nog te organiseren.” Eventuele financiering via de gemeentes ziet Giessen niet als mogelijkheid. “We kregen al subsidie van een aantal gemeentes waar we bijvoorbeeld de voorrondes of workshops organiseerden, maar omdat het toch een landelijke wedstrijd is, is het lastig die te financieren via gemeentes. Nu zijn er natuurlijk wel landelijke fondsen, maar ook daar is helaas minder geld beschikbaar.”

Daarnaast wordt ook gevreesd voor de Grote Prijs van Zuid-Holland (GPZH), een ander project van de Popunie. “Het is nog niet honderd procent zeker, maar waarschijnlijk gaan we met alle provinciale projecten stoppen. Dus ook met de GPZH.” Onzekere tijden dus voor de Popunie. “De komende jaren zullen we ons vooral op Rotterdam gaan focussen, als een soort Haags Pop Centrum in Rotterdam. Het is heel jammer dat deze projecten moeten stoppen, maar we kijken er wel met heel veel plezier op terug. En misschien is het ook wel tijd voor iets anders.”

Aan de huidige editie van de HSMC verandert gelukkig niets. “Het hele traject voor de winnaars gaat gewoon door. We gaan weer een nieuwe School’s Out cd opnemen die in januari 2013 tijdens Altersonic in Groningen gepresenteerd gaat worden. Dat is dan echt het einde van de HSMC. Ook de buitenlandse uitwisselingen van de winnaars van de HSMC zullen plaatsvinden, met optredens in Noorwegen, Duitsland, Frankrijk en misschien ook Polen.” Ook zullen er optredens van HSMC-artiesten zijn tijdens Westerpop, Kaderock en Schollenpop.

Voor Giessen is het vooral leuk om de finalisten van de HSMC in een later stadium van hun carrière weer terug te zien. “Bands als The Death Letters, F, Woot, Hunting The Robot, Fexet en PleaSe! zie je dan op Noorderslag, De Wereld Draait Door of de Grote Prijs van Nederland terug. Wij hebben van die bands allemaal het voortraject meegemaakt, en dat is wel erg leuk. We proberen ook zeker het contact met die bands te onderhouden, al raken ze op een gegeven moment wel uit zicht natuurlijk.”

De finale van de High School Music Competition vindt zondag 15 april van 15.00 tot 19.00 uur plaats in het Paard van Troje. De finalisten zijn Close Up, Kreatones, Final Four, Twice the Same, Demira Jansen, Ronnie Flex. Ook zal Roufaida & Pluck, de winnaar van vorig jaar, een optreden geven. De entree is 5 euro.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag