Atlantic Attraction boert goed met releaseparty

Nieuwe single en videoclip gepresenteerd in LVC

Judith Laanen | Foto’s: Lennart Ros ,

Atlantic Attraction is alweer een stapje dichterbij de wereldheerschappij met het uitbrengen van een eerste volwaardige single. Die single, ‘Think this over’, presenteerde de Leidse band donderdag 12 april in een afgeladen LVC. Met bijbehorende spannende videoclip.

Atlantic Attraction heeft twee voorprogramma’s meegenomen om het publiek in de stemming te brengen. Welke stemming dat is, is bij eerste Noord-Hollandse act Bright Young Lights niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de zanger nog wel wat mag doen aan zijn raspende stemgeluid. De band speelt hun set, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Ze stellen zich niet voor als ze beginnen, er is geen communicatie met de zaal, en de muziek...tsja, de muziek. Ze hebben een Coldplay-cd gevonden en die geprobeerd na te spelen. Hoe ze in 2010 tot 3voor12 Hollandse Nieuwe zijn gekroond is een raadsel. Dat ze voor een handjevol mensen spelen en dat het geluid zo hard staat helpt ook niet mee, maar dit kan echt beter.

Trouwens, LVC, oordoppen waren geen overbodige luxe vanavond. Over de rest van het geluid: er komt vooral één grote wall of sound op je af. Er lijkt van alles niet goed afgemixt te staan, want alle instrumenten - behalve de drums - verworden tot één grote brei. De decibelmeter in de zaal staat bij alle optredens constant in het rood en bereikt altijd minstens 102 db. Zo jammer, want daardoor mis je subtiele muzikale ondertonen zoals, ik noem maar wat, de bas.

Het tweede voorprogramma stemt de al voller wordende zaal gelijk tevreden: deze band, Dakota, heeft tenminste een fatsoenlijke zangeres. In de biografie op de site staat te lezen dat de meiden van Dakota elkaar tijdens de vooropleiding van het Amsterdamse conservatorium hebben ontmoet. En dat hoor je. De band maakt melancholische popliedjes en doet bij vlagen denken aan de Amerikaanse powergirlband Warpaint. En toch moet het gezegd worden: de zangeres is goed, maar ze verdient eigenlijk een betere band. Ook schort het nog aan creativiteit, de nummers verschillen nog te weinig van elkaar om de band echt op te laten vallen. Maar aan potentieel geen gebrek.

Hoofdact Atlantic Attraction blaast bij aanvang van hun optreden met grote grijns op de gezichten meteen drie nummers de dan afgeladen zaal in. Daarna komt het moment suprème van de avond: twee schermen, die boven de geluidsboxen hangen, rollen uit en tonen de videoclip ‘Think this over’. De videoclip is gemaakt door studenten van de Filmacademie in Amsterdam en vertelt het verhaal van een jongen die op het station naar een doorgedraaide klok kijkt, in de metro stapt en dan door zijn koptelefoon op te zetten in een labyrint belandt. Daar wordt hij door de Grote Enge Boze Klokmeneer achterna gezeten. Deze korte film, want dat is het ook, trekt meteen de aandacht. Daarbij is het nummer waar het om gaat ook nog eens erg aanstekelijk door de ooh-ooh-ooh bridge verderop in het liedje.

De rest van het optreden knalt de band stug door en laat zien dat ze elke keer een stukje groeien. Een geslaagde en opzwepende singlepresentatie. Deze band wordt alleen maar beter. Dat Atlantic Attraction hard op weg is een blijvertje te worden in het clubcircuit lijkt zeker nu ze ook drie optredens in het voorprogramma van de Amerikaanse rockband Young The Giant hebben weten te ritselen. Atlantic Attraction, in de maand mei in een Paard van Troje, Melkweg en Tivoli bij u in de buurt dus. Nu snel met een debuutalbum komen graag.