Column: 'Hofman’s Haarpijn' (4) Column: 'Hofman’s Haarpijn' (4)

Gerard van den IJssel

, Tim Hofman

Column: 'Hofman’s Haarpijn' (4)

Gerard van den IJssel

Tim Hofman ,

Gerard van den IJssel. Ik had vroeger altijd een beetje moeite met hem. Zo vond ik altijd dat hij nieuws over bandjes wel eens te veel opblies op zijn site. Hij schreef dan dat “die en die gitarist uit die en die superboeiende band stapte, om zus en zo ernstige weet ik veel wat voor een belangrijke reden”. Ik vond het niks. “Slap gezeik”, aldus deze puberjongen toentertijd.

Gerard van den IJssel

Gerard van den IJssel. Ik had vroeger altijd een beetje moeite met hem. Zo vond ik altijd dat hij nieuws over bandjes wel eens te veel opblies op zijn site. Hij schreef dan dat “die en die gitarist uit die en die superboeiende band stapte, om zus en zo ernstige weet ik veel wat voor een belangrijke reden”. Ik vond het niks. “Slap gezeik”, aldus deze puberjongen toentertijd. Ik vond dat bandjes gewoon bandjes waren, en dat gelul er omheen vond ik overbodig. En dat hij het debuut-EP’tje van mijn toenmalige band JIP - Werkelijk legendarische band, weet u nog? Ik ook niet - de grond in had gerecenseerd had er natuurlijk niets mee te maken. Lag allemaal aan hem, aan Gerard van den IJssel. Right.

Vlaardingen
Weet u nog? In ‘06/’07 liep het forum dat bij Haags Pop Podium hoorde nog ontzettend goed. Dat was lachen. Op dat forum werd dan heftig gediscussieerd welke band het in het aanstaande jaar ab-so-luut zou maken. Steevast zaten Leon (uitleg overbodig) en ik onder valse namen dat hele forum vol te spammen met de boodschap dat JIP het helemaal ging worden. Andere bands zeken we tot het bot af: want we konden dan geen noot spelen, dát konden we wel. (Wist u trouwens dat de jongens van F hetzelfde deden? Alleen wonnen zij later daadwerkelijk drie Haagse Popprijzen, en mochten wij voor bands openen die nog slechter waren dan wij.) Saillant detail aan dit al is dat Leon en ik (en nog velen met ons) dit vanuit Vlaardingen en omstreken deden, dat reageren op en lezen van de berichtjes die Gerard tikte. En daar zit ‘t ‘m, besefte ik me later; we deden dit vanuit Vlaardingen.

Vernietigend Nederlands kapot gesloopt
Gerard had namelijk een zodanig interessant platform, dat wij het ruim dertig kilometer en tig steden verderop lazen. Geen idee waar het eigenlijk over ging (we kenden werkelijk drie van de bands waar Gerard over schreef), maar het was toch boeiend, zo’n lokale scene. Er werd over geschreven alsof het allemaal van levensbelang was, dat wereldje van die Haagse bands. Elke lezer van deze column kan dat beamen. Prachtig was dat. Bovendien hadden we in Vlaardingen niks soortgelijks: 3VOOR12 Rotterdam zoog apenballen, en verder had je een of ander dom blaadje met écht zinloze info. Gerard zorgde met zijn forum voor een soort pseudowerkelijkheid voor ons: en we wilden daar stiekem maar al te fucking graag bij horen, bij die lui uit die pseudowereld. Totdat Gerard onze cd recenseerde natuurlijk, dat kwam nogal hard aan. Ik citeer: “...deze poging is eigenlijk alleen leuk voor vrienden en bekenden.” (Hele artikeltje hier. Epic.) Op dat moment besloten we maar naar Den Haag te verhuizen en er echt bij te gaan horen. 
 
Eenmaal in Den Haag wonende beseften we dus uiteindelijk dat Gerard’s “slappe gezeik” best nogal relevant voor de huidige bandjescultuur was, hier in Den Haag. En echt, Hagenezen, als volwaardig nep-Hagenaar kan ik jullie vertellen dat er weinig steden met een platform zijn zoals Haagspoppodium.nl dat was. Ik moet dan ook zeggen dat ik het als dagelijks lezer oprecht jammer vind dat Gerard er mee stopt. Dus Gerard, als je dit leest, vanuit Vlaardingen (en nu Den Haag) bedankt voor alle lol en informatie die je ons verschafte! Opdat je de boel ooit nog eens de lucht in mag gooien! En lezers, laten we hieronder nog één keer discussiëren over welke band het dit jaar nog gaat maken. For Haags Pop Podium’s sake! Ik zeg, en ik roep maar wat, JIP!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag