Haags debuut voor de band Klein op Club 3VOOR12 Den Haag

Aanstaande zaterdag in het Paardcafe

Susanne Kooijman ,

Het nieuwe jaar kent weer een nieuwe editie van Club 3VOOR12 Den Haag. De band Klein zal voor het eerst sind zijn bestaan een optredens op Haagse bodem verzorgen. 3VOOR12 Den Haag sprak met bandlid, oprichter en tekstschrijver Roel Kleintjes.

Aanstaande zaterdag in het Paardcafe

Het nieuwe jaar kent weer een nieuwe editie van Club 3VOOR12 Den Haag. De band Klein zal voor het eerst sind zijn bestaan een optredens op Haagse bodem verzorgen. 3VOOR12 Den Haag sprak met bandlid, oprichter en tekstschrijver Roel Kleintjes.

Klein bestaat uit twee leden die de harde kern vormen, namelijk Roel en zangeres Merel Wijnberg. Live worden zij bijgestaan door verschillende muzikanten. "In de huidige bezetting, dus met onze nieuwe bassist, bestaan we pas sinds begin november. Daarvor hebben Merel en ik wel al twee jaar samen gewerkt.  Ik was drie jaar geleden op zoek naar een achtergrondzangeres. Er was tussen ons meteen een muzikale klik. Ik zat enkele jaren geleden in een alternatieve funkband, maar ik had nog wat 'liedjes-liedjes' geschreven waar ik in die band niks mee kon." Zangeres Merel was meteen verliefd op de liedjes van Roel en zodoende is de vruchtbare samenwerking ontstaan. "Toen kregen we via Excelsior de mogelijkheid een album op te nemen."

Vorig jaar werd dat album, genaamd 'A Devil's Bargain', uitgebracht. "Tot nu toe zijn de reacties op het album heel positief. Vier of vijf sterren, van de vijf! Ik lees de recencies  zeker."

Live speelt de band naar eigen zeggen in een ouderwetse rockbezetting. "Als het maar warm en broeierig is, dan vind ik het best. We waren wel band, omdat we best stille liedjes hebben, dat het publiek er doorheen zou praten. Maar tot nu toe hebben we geluk gehad, en is het stil."

Inspiratie voor teksten haalt Roel uit zijn eigen leven. "En dan vooral de liefde, ook de minder mooie kanten daarvan." Wat een lied een goed lied maakt, is voor hem niet makkelijk te beantwoorden. "Het kan van alles zijn, een stem of een bepaalde compositie. Als het je maar raakt."

De toekomst van Klein ziet Roel rooskleurig in. "Ik wil vooral gewoon mooie platen maken. We willen in iedere geval elk jaar een plaat maken. En dat we langzaam groeien in het optreden. Een toer zou mooi zijn. En internationaal doorbreken, maar voor Nederlandse bands is dat niet zo makkelijk."

Voor de meeste bands begint na de release van het eerste album een volledige promotietoer en kan er pas na een hectisch jaar voorzichtig aan een tweede album worden gedacht. Bij Klein is dat echter anders. "We gaan van het voorjaar weer de studio in. Momenteel is het erg druk in de studio's. Dus hopelijk hebben wij in het voorjaar wat studiotijd. Alle liedjes voor het tweede album zijn al af."

Klein speelt zaterdag 9 januari om 22.10 uur op Club 3VOOR12 Den Haag in het Paardcafe.