B&W: kritiek op Haagse delegatie SXSW onterecht B&W: kritiek op Haagse delegatie SXSW onterecht

“De kwalificatie van ‘snoepreis’ laat het college voor rekening van de Haagse Stadspartij”

, Atze de Vrieze

B&W: kritiek op Haagse delegatie SXSW onterecht

“De kwalificatie van ‘snoepreis’ laat het college voor rekening van de Haagse Stadspartij”

Atze de Vrieze ,

Het college van B&W wijst de kritiek van de hand op de delegatie die in maart naar het SXSW festival ging. De Haagse Stadspartij sprak van een 'snoepreisje' en had kritiek op de journalistieke output van meegereisde journalisten.

“De kwalificatie van ‘snoepreis’ laat het college voor rekening van de Haagse Stadspartij”

Het college van B&W heeft antwoord gegeven op de kritische vragen van de Haagse Stadspartij over de delegatie die in maart naar het SXSW festival ging. De Stadspartij maakte zich zorgen na een kritisch blog van Incubate-organisator Frank Kimenai, die schreef dat de Haagse bands voornamelijk voor de eigen delegatie stonden te spelen. “De kwalificatie van ‘snoepreis’ laat het college voor rekening van de Haagse Stadspartij”, schrijft het college. “Binnen het projectplan ‘Music City The Hague powered by Crossing Border’ zijn in totaal 21 bandleden en vier personen voor de organisatie meegereisd. Daarnaast heeft de organisatie ook binnen de begroting een drietal Haagse journalisten uitgenodigd mee te gaan om verslag uit te brengen.”

Het college onderschrijft daarmee de lezing van Crossing Border organisator Louis Behre over het aantal leden van de Haagse delegatie. Behre noemde de kritiek van de Stadspartij ‘walgelijk’. Ook het college van B&W neemt afstand van de negatieve toon van de partij. Die had ook inhoudelijke kritiek op de productie van de meegereisde journalisten van het Algemeen Dagblad en Omroep West. “De kwalificatie ‘nietszeggende artikelen en reportages’ laat het college voor rekening van de Haagse Stadspartij”, zo is te lezen in de antwoorden. “Onafhankelijke journalistieke verslaglegging van ‘Music City The Hague powered by Crossing Border’ maakt deel uit van de doelstellingen van dit project. Het college is van mening dat dit bijdraagt aan het inspireren en het verder op de kaart zetten van de Haagse popscene.”

De subsidie voor SXSW moet volgens het college dan ook gezien worden binnen een groter, meer omvattend traject. “Met de totstandkoming van de Haagse Popnota in 2007 heeft de gemeente Den Haag een krachtige impuls gegeven aan het popbeleid in Den Haag. In lijn met dit beleid heeft het college in 2009 besloten om twee nieuwe initiatieven te ondersteunen, te weten een Haagse venue (podium) op het festival South by South West, hét toonaangevende showcasefestival dat jaarlijks in Austin (Texas) plaatsvindt, en een nieuw popfestival ‘Walk the Line’ dat in mei 2010 in Den Haag zal plaatsvinden.”

Op de kritiek dat op de Haagse showcase nauwelijks internationale gasten afkwamen, gaat het college niet in. Het antwoord blijft beperkt tot een formulering van de doelstelling. “Haagse bands wordt hiermee de mogelijkheid geboden om zich aan een groot publiek en professionals uit de (inter)nationale popindustrie te presenteren op achtereenvolgens Crossing Border, South by South West en Walk the Line. Jaarlijks mag één van de bands Beatstad openen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag