Marcel Veenendaal verkozen tot nieuwe zanger Di-rect Marcel Veenendaal verkozen tot nieuwe zanger Di-rect

“Tien jaar meedraaien? Maak er maar twintig van!”

, Tino van Leeuwen | Foto’s: Eefje Lammers

Marcel Veenendaal verkozen tot nieuwe zanger Di-rect

“Tien jaar meedraaien? Maak er maar twintig van!”

Tino van Leeuwen | Foto’s: Eefje Lammers ,

Zoals we gisteravond al meldden op onze site, Marcel Veenendaal is officieel de nieuwe zanger van Di-rect. En helemaal terecht ook, want de kersverse zanger zette in de finale - net als in de voorgaande BNN-afleveringen - een krachtige en gedreven podiumpresentatie neer. Medefinalist Sven moest het mede daarom ontgelden, ondanks een grote groep fans die liever niet hadden gezien dat Marcel de plek van nieuwe zanger van Di-rect innam.

“Tien jaar meedraaien? Maak er maar twintig van!”

Zoals we gisteravond al meldden op onze site, Marcel Veenendaal is officieel de nieuwe zanger van Di-rect. En helemaal terecht ook, want de kersverse zanger zette in de finale - net als in de voorgaande BNN-afleveringen - een krachtige en gedreven podiumpresentatie neer. Medefinalist Sven moest het mede daarom ontgelden, ondanks een grote groep fans die liever niet hadden gezien dat Marcel de plek van nieuwe zanger van Di-rect innam.

Ruim voordat de live uitzending begint is de grote zaal van het Paard van Troje bomvol. Het publiek wordt een aantal instructies gegeven over wanneer te applaudisseren en er wordt gewezen op de schermen waarop vooraf opgenomen beelden te zien zullen zijn. In het publiek worden gespot: Guido en Victor (de twee afvallers van de vorige afleveringen) en Tim Akkerman. Het is inmiddels half tien en presentatoren Coen Swijnenberg en Sander Lantinga nemen plaats op de pontificaal opgestelde bank in de zaal. Nog vijf minuten en de live uitzending zal van start gaan.

De muzikale aftrap wordt gedaan door de heren van Di-rect zelf, die de welbekende openingstune spelen. Dan komen de twee mannen om wie het allemaal draait, Sven en Marcel, het podium op om samen met Spike, Bas en Jamie het nummer ‘Rollercoaster’ ten gehore te brengen. Zo overtuigd als hun zangprestaties overkomen, zo dichtgeslagen zijn Sven en Marcel wanneer ze ondervraagd worden door Coen en Sander. Marcel antwoordt bijvoorbeeld op de vraag of het goed is voor Di-rect dat hij een ander soort zanger is dan Tim: “Het is allemaal goed. Laten we maar gewoon beginnen. Let’s go.”

Aan Marcel de taak om zich als eerste te bewijzen. Het door Di-rect uitgekozen nummer ‘Message in a bottle’ wordt door de huisband ingezet, waarbij Marcel vliegensvlug het podium oprent en zijn ding doet. Grappig om te zien dat hij zich nu - in tegenstelling tot de nerveuze, dichtgeslagen indruk die hij even daarvoor gaf - als een vis in het water voelt. De kritieken van Spike zijn lovend: “Je hebt veel kwaliteiten nodig om zo’n nummer met zo’n intentie en loopzuiver te kunnen zingen. Ik vond het te gek!”

Voordat het de beurt is aan Sven, wordt er een aantal filmpjes vertoond en confronteert Coen Swijnenberg manager Edwin Jansen met de stelling dat Marcel steeds beter uit zijn woorden komt de laatste afleveringen. Of Marcel ook de uiteindelijke winnaar zal zijn, zegt hij niet te weten. Dat is tactisch geantwoord, maar tevens wat ongeloofwaardig. Dan wordt papa Dick, geestelijk vader van Di-rect, kort geïnterviewd. Opmerkelijk feit is dat hij in het tienjarig bestaan van de Haagse band slechts drie keer verstek heeft laten gaan. Misschien wel nog opmerkelijker is zijn bewering: “Ik doe dit nog één of anderhalf jaar, dan stop ik ermee.”

Goed, het is nu de taak aan Sven om Di-rect te overtuigen. En wel met de song ‘Mr. Brightside’ van The Killers. Een best moeilijke opgave, gezien de hoeveelheid tekst en de emotie die het nummer met zich meebrengt. Toch zet Sven zich voor honderd procent in en brengt het er redelijk tot goed vanaf. Jamie is na afloop erg positief: “Ik vond het onwijs goed; je kreeg het publiek zo mee. Iedereen was op een gegeven moment mee aan het klappen.”

Nog tien minuten te gaan, waarbij de heren van Di-rect druk in overleg gaan. Sander Lantinga is ondertussen backstage gegaan om Marcel en Sven te peilen. Door de spanning weet Marcel niet veel zinnigs meer uit te brengen. Sven daarentegen is vrij nuchter: “Als ik niet win, dan wens ik Di-rect en Marcel veel succes en hoop ik dat ik een glansrijke muziekcarrière voor me heb.”

Dan komt het moment suprême: de bekendmaking van de uitslag. Spike neemt als eerste het woord en zegt dat het beide zangers wel in het plaatje van de band zouden passen. Jamie vertelt over Sven dat ze echt een klik hadden de afgelopen tijd en dat hij heel goed het publiek mee weet te krijgen met zijn performance. Bas vertelt over Marcel dat het altijd een feest was in de samenwerking, dat hij en zijn medebandleden een liefhebber zijn van zijn stem en dat zijn podiumpresentatie uniek is. Spike voert de spanning op door langzaam, zeer langzaam uit te spreken: “Onze nieuwe zanger… is… Marcel!”

Kersverse winnaar Marcel weet niets anders uit te brengen dan “te gek, te gek, te gek…”, waarna de vijf heren (toetsenist Vince van Reeken is vanaf vandaag ook officieel bandlid) het gloednieuwe nummer en tevens single ‘Times are changing’ ten gehore brengen. Marcel is tot twee keer toe zijn tekst even kwijt door emoties die hem overmannen, maar het geeft niet; hij heeft de welverdiende trofee binnen!

Di-rect verdwijnt backstage, waar het een drukte van jewelste is qua cameraploegen en fotografen. 3VOOR12 Den Haag ziet kans om Marcel een aantal vragen te stellen. Had je dit verwacht? “Nee, maar wel gehoopt natuurlijk.” Het leek er op dat er meer Sven-fans in de zaal stonden dan mensen die voor jou kwamen. Was dat jou ook opgevallen? “Ja, vooral met die spandoeken voor Sven. Op eentje stond zelfs: ‘Sven, laat je horen! Zonder jou is Di-rect verloren.” Dat vond ik wel moeilijk.” Zie je je nieuwe rol als Di-rect zanger als fun of als hard werken? “Een goede balans denk ik. Ik heb door mijn werk als musicalzanger weken van zes dagen op de bühne staan meegemaakt. Dit is veel relaxter daarbij vergeleken.” Zie je jezelf ook tien jaar meedraaien met Di-rect? “Maak er maar twintig van! Ik wil als een stokoude man op het podium staan.”

3VOOR12 Den Haag doet hierbij de felicitaties aan Marcel, Spike, Bas, Jamie en Vince. We wensen de heren een vruchtbare samenwerking toe.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag