State-X New Forms 2009 belicht: Lucid

“We letten op elkaar, maken fouten en lossen dat weer op”

Peisam Tsang ,

Lucid bestaat pas sinds de zomer van 2008. Dat dit powertrio uit Den Haag komt, zal veel mensen waarschijnlijk doen fronsen. Zanger Selwyn Slop, gitarist Bart Schotman en drummer Bert Fonderie doen dan ook niet alleen de Residentie aan, maar proberen ook het buitenland mee te pakken, een nog groter avontuur. De mannen schuwen niet om hard te werken voor hun passie.

“We letten op elkaar, maken fouten en lossen dat weer op”

Lucid bestaat pas sinds de zomer van 2008. Dat dit powertrio uit Den Haag komt, zal veel mensen waarschijnlijk doen fronsen. Zanger Selwyn Slop, gitarist Bart Schotman en drummer Bert Fonderie doen dan ook niet alleen de Residentie aan, maar proberen ook het buitenland mee te pakken, een nog groter avontuur. De mannen schuwen niet om hard te werken voor hun passie.

De liefde voor het Noorse Motorpsycho heeft Selwyn en Bart bij elkaar gebracht. “Ik heb Bart ontmoet tijdens een optreden van de band en kon met hem mee terugrijden naar huis. In de auto hebben we veel gepraat en we besloten samen een keer muziek te maken.” Bart: “Het samenspelen ging goed en er was meteen een klik. We konden elkaar echt aanvullen. We wilden niet zomaar een stonerband worden en zochten een gevoelsdrummer.” “Toen hebben we Hans Wesseling gevraagd”, vertelt Selwyn verder. “Een EP was al snel het gevolg. Helaas verschilden onze meningen over optredens en de exclusiviteit en Hans is gestopt. We hebben veel drummers versleten, niemand paste in die rol. Toen kwam Bert, we hebben drie keer gerepeteerd en alle neuzen wezen dezelfde richting op. Met z’n drieën werden we één. We werkten snel en veel, daarnaast is jammen ook erg belangrijk.”

“We hoeven ons niet te houden aan een bepaald schema of structuur, er kan gespeeld worden”, glimlacht Bart. Bert is het daarmee eens: “Bepaalde energie is soms veel belangrijker.” Bart: “Bert is er pas zo’n zeven optredens bij en in het begin is het aftasten, maar er gebeurt echt iets. We letten op elkaar, we maken fouten en lossen dat weer op. Vaak ontstaan de nummers uit een riff, er is nooit discussie over.”

Qua muziek moeten we denken aan Fu Manchu, Kyuss en het latere werk van Motorpsycho, met lekkere grooves en uiteraard een eigen twist. Bart: “Het klinkt misschien simpel, maar hierin kunnen we ons helemaal vinden.” Selwyn: “Live hebben we slechts één keer kunnen jammen, maar dat willen we nog wel vaker doen. Dat kan pas echt goed als we wat langer met elkaar spelen.” Verder wordt de muziek ook omschreven als motorpunk, psychedelisch, rock en experimenteel.

De mannen schuwen niet om hard te werken voor hun passie. “We zitten bij Suburban en Motorwolf, dat is vrij klein, we regelen veel optredens voor elkaar en andere bands. Momenteel proberen we ook een Duitse tour op poten te zetten. Een Duitse band regelt optredens voor ons in Duitsland en wij voor hen hier in Nederland.” Lucid speelt vrij weinig in Den Haag, is dat bewust? “We vinden het leuk om de Utrechtse Baan af te rijden, dan begint ons avontuur, lekker met z’n drieën op stap, dat hoort gewoon bij een optreden. Maar we mijden Den Haag niet hoor”, lacht Bert.

Selwyn en Bart: “Een rondje Den Haag is gewoon luiigheid. Veel jonge bandjes van nu hebben dat. Pak die telefoon op en bel! Wij praten met mensen, willen goed spelen en een indruk achter laten. Soms treden we wel op voor een appel en een ei, maar ach. Mensen moeten ons zien en horen en dan denken ‘What the fuck!’. We zijn geen band die bekend wil worden binnen twee jaar, we maken geen hypemuziek. Wat goed is, komt vanzelf wel. Wat dat betreft kunnen we onze energie beter in andere dingen stoppen.”

“Zoals onze muziek op vinyl uitbrengen. Elk half jaar willen we een 10” uitbrengen. Zo gaan we eind december en in juni de studio in. Voor juni willen we Bent Sæther, de zanger van Motorpsycho als producer, hij is toch een soort van held voor ons. Hij heeft wel interesse getoond, maar nog niet toegezegd. Elk half jaar lijkt misschien een kort tijdsbestek, maar we willen sneller werken, voordat de oudere nummers alweer gaan vervelen. We willen het zo vastleggen dat we het gevoel kunnen overbrengen. Dat houdt het levendig en het is interessant voor diegenen die naar ons optreden komen als we steeds iets nieuws bij de merchandise hebben liggen. We kiezen voor vinyl, omdat het supermooi is. Soms lijkt het net een kunstwerk en mensen kopen dat nog wel.”

Lucid speelt op zaterdag 12 december op State-X New Forms om 02.00 uur in de kleine zaal van het Paard van Troje.