De Bredase punkrock band MARCH brengt vandaag het nieuwe album ‘Set Loose’ uit. De opvolger van het debuut ‘Stay Put’ uit 2016. Maar liefst vijf hard rockende singles verschenen al en warmden de fans alvast op. Ook de tourplannen waren grandioos, met bijvoorbeeld Fleur de reisagente die je op social media vertelde wat je allemaal kon beleven in speelplaatsen Wiesbaden, Arnhem en Hamburg. Maar helaas. Na die drie optredens stokt de tourmachine, noodgedwongen door de opkomst van het coronavirus en de preventieve beperkingen in Europa. In elk geval tot eind maart, dus ook de geplande Punkrock Riot show in Mezz op 27 maart.
Maar ‘Set Loose’? Dat is er!

Fleur, de tour is nu onderbroken tot eind maart. Hebben jullie goede hoop dat de shows van eind april en daarna wel door zullen gaan?
“Tuurlijk hebben we goeie hoop, maar we zijn bezorgd omdat ook verschillende events in april ondertussen werden afgelast, zoals Bierschinken Eats FZW in Dortmund en Uncle M. Fest in Münster. De hoofdredenen zijn onzekerheid en internationale acts, vaak de headliners, die volledige tours moeten afzeggen door de huidige travel bans. We staan wel klaar om er volop voor te gaan als de situatie genormaliseerd is.”

Het album heet ‘Set Loose’. Wat gaan jullie loslaten op de wereld? De titel lijkt een vervolg op ‘Stay Put’ uit 2016.
“Kneiterharde punk en rock ’n roll. Keiharde muziek. De titels hangen af van mijn hoedanigheid, hoe ik naar de wereld kijk. ‘Stay Put’ ging over vasthouden aan goede dingen en ‘Set Loose’ gaat over het er nu vol voor gaan. Dingen ontketenen in jezelf. De vrijheid om te zijn wat je wilt.”

MARCH in de Ancienne Belgique Brussel

MARCH op Megesheim Der Krater Bebt Open Air

2019 was een sterk jaar met shows als voorprogramma van Descendents, Lagwagon, Good Riddance en De Heideroosjes in AB Brussel én Het Depot in Leuven. Wat was hét hoogtepunt?
“Ik denk de hoeveelheid openers voor zoveel bands, ook uit de US. Holy shit! Zo bizar als je terugkijkt. We zijn een Brabants bandje, stonden zomaar op die bühnes. Een verschil: we hebben de afgelopen jaren alles zelf gedaan en zijn vorig jaar juist wel in gesprek gegaan met boekers. De basis daarvoor lag op Punkrock Holiday in 2018. Het gaat dan om de mensen die je tegenkomt in heel Europa. Dat heeft best wel spin off gehad. We hebben veel mensen ontmoet, zoals onze boeker Eva. Zij heeft veel ervaring en begon voor zichzelf, met bands waar ze in gelooft. Wij werken allemaal full time en alles regelen is bakken met werk. Thomas en Jeroen hebben dat heel goed gedaan, maar op een gegeven moment gaven zij ook aan dat het te veel werd. Er is een grens aan zaken regelen en optredens geven omdat we allemaal werken. Maar het is ook meer dan een hobby. We willen blijven groeien. Wij zijn geen repetitieband. Voor mijzelf is muziek een creatieve uitlaatklep. Daar zitten geen grenzen aan. Hoe ontwikkel je jezelf als muzikant? Ik wil ieder jaar meer leren en een stijgende lijn vasthouden. Dat heeft iedereen binnen deze band.”

Voor welke band zou je nog willen openen?
“Wat ik zelf vet vind, zijn niet de allergrootste bands. Het komende jaar willen we gaan bouwen aan onze fanbase en een connectie maken met mensen. Mensen die voor ons komen, dat hoeft niet per se als voorprogramma in een grote zaal.”

MARCH in Het Depot Leuven

MARCH live in München

Hoe zijn de reacties op ‘Start Again’ en alle singles die al uit zijn? (‘Nothing Ever Really Dies’, ‘Fear Of Roses’, ‘Reaper’s Delight’ en deze week nog vers: ‘Born A Snake’)
“We krijgen superpositieve reacties online, op de singles en de clip voor ‘Reaper’s Delight’. Mensen zijn een beetje verrast door het nieuwe geluid met het eigen gitaargeluid van Hermance. Het vetste nummer moet misschien nog wel komen. Maar dat is persoonlijk, de plaat is heel divers. Wat we met zijn vieren vet vinden, het is een eerlijke ratjetoe.” 

Jammer van de tour, want de voorpret was al leuk. Zoals Fleur de reisagente? 
“De zoveelste flyer op social media maakt geen onderscheid. We zochten naar een creatieve manier om op te vallen en connectie te maken. En het persoonlijker maken. We hadden ook geen idee wat er bijvoorbeeld in Wiesbaden te doen is. Als we weer gaan touren, komt er nog veel meer.”

Alle foto’s zijn gemaakt door fotograaf Max Fransen (3voor12/Breda / Mezz / Breda Barst) in 2019 en 2020 op tour met MARCH.
 

MARCH backstage Schlachthof Wiesbaden, Duitsland