Op de tweede zaterdag van 2020 brengt New Cool Collective veel goeds naar Mezz. De swingende jazzklanken zorgen ervoor dat het Bredase publiek niet stil kan staan in de Jupiler zaal. De warming-up en cooling-down van de avond is voor de Jazz Junkies.

Het dj-collectief Jazz Junkies heeft deze avond de verantwoordelijkheid om de bezoekers welkom te heten met jazzgeluiden. Dat is geen probleem voor ze: het is al snel druk in de Jupiler zaal van Mezz. Een groot, maar ook spraakzaam publiek, waardoor er weinig aandacht naar de platen van de jazz dj’s gaat. 
 
New Cool Collective is geen nieuwe naam binnen de Nederlandse jazzmuziekscene. Integendeel, dit is hun 27e jaar als bigband! In deze jaren hebben de ervaren muzikanten hun muziek aan een publiek in verschillende landen laten zien. Afgelopen najaar brachten ze hun twintigste album uit: ‘Dansé Dansé’. Geheel onopgemerkt lopen de leden van de band het podium op. Eerst wat mededelingen van huishoudelijke aard door bandleider Benjamin Herman: trompettist David is er deze avond niet bij, hij is van de week voor de derde keer vader geworden. Benjamin vertelt dat ze een 22-jarig wonderkind als vervanger hebben op trompet. Tot zover de mededelingen, tijd om te spelen. Voor wie zich afvraagt hoe de muziek van New Cool Collective klinkt; denk aan de muziek van de Piranha in de Efteling in combinatie met een jazzy 'papadadada'. 

Dat deze band jaren ervaring achter de kiezen heeft, is te merken. Elke stap is muzikaal uitgedacht en toch natuurlijk. Het is voor de band een simpele moeite om de zaal vanaf het begin aan het dansen te krijgen. Al snel beginnen de hoofdjes te knikken, de heupen van links naar rechts te gaan, de handen op het ritme te klappen en de voeten stappen te maken. Het is mooi om de interactie tussen het 'wonderkind' en bandleider Benjamin te zien, de invaller volgt netjes elke aanwijzing en laat zijn zenuwen langzaam van zich afglijden.

New Cool Collective is niet alleen leuk om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. De acht bandleden hebben allen hun eigen dansmanieren die op elkaar aansluiten. Humoristisch is de band daarentegen ook, passievolle verwijzingen naar de cartoonserie Rick & Morty laat het publiek wel lachen. Halverwege de set verandert de muziek inderdaad meer naar een tunesong gehalte, door elektronische muzikale aspecten die vlekkeloos in de jazz vermengd worden. Al bij al is New Cool Collective echter een bigband die al decennia lang de Nederlandse jazz hoog houdt, zonder dat het grote publiek er echt van weet. Zo vertelt de bandleider trots dat ze na 27 jaar eindelijk op de radio werden gedraaid. Plezier in hun werk, dat is vooral wat deze band heeft en daarmee hun succes groot houdt. Een voor een bedanken de bandleden het publiek voor de jarenlange steun en de leuke avond. Het publiek blijft nog wel even in de zaal hangen om weer afgekoeld te worden met de platen van de Jazz Junkies.