De eerste Punkrock Riot van het jaar is meteen een knaller: ’s middags vaardigden Mezz en de organisatoren nog een ticketwaarschuwing uit: koop je normaal gesproken een kaartje aan de deur, dan doe je dat nu beter meteen online alvast, er is serieus kans op uitverkopen. Dat is dan ook het geval deze vrijdag 10 januari, met een line-up van Yesterday’s News, Motörboat en Drunktank.

Organisatoren Jelle en Max dragen een nog grotere glimlach dan normaal. Een tweede uitverkocht huis voor hun Punkrock Riot en de Kleine Zaal van Mezz is al lekker vol bij de eerste act. De jonge poppunkers van Yesterday’s News komen zelf vaker naar Punkrock Riot en vinden het heel vet dat ze vanavond mogen openen. Dat vinden ook de uitgelaten fans die meereisden uit Tilburg. Eén kerel vooraan gaat al helemaal lekker los, wat de zelfverzekerde zanger op het podium alleen maar versterkt in zijn optreden. De band is solide, alleen nog wat statisch bij het toch wel energieke materiaal, waarbij poppunk de boventoon voert. De fans kennen de nummers, de aankondiging van ‘Slipping Away’ zorgt alleen al voor gejoel, bij een van de refreinen richt een gitarist de microfoon op het publiek waar gewillig meegezongen wordt. Met de sfeer zit het alvast ook goed vanavond.

Yesterday's News

Het is de gezellige, haast broederlijke stemming die fans en bands doet terugkeren naar Punkrock Riot. Zo ook Motörboat uit Morkhoven in België, waarvan gitarist Pieter al eerder met Captain Kaiser op de line-up stond, in mei 2019 tijdens de verbouwing van Mezz in Pier 15. Motörboat maakt melodieuze, up tempo punk met soms vierstemmige zang en brengt veel energie en ervaring. En humor. Zanger Koen heeft goeie zin en speelt graag voor Brabanders. “Jullie zijn de Belgen van Nederland, toch?” De moshpit doet er een paar schepjes bovenop, de band krijgt na een paar keer vragen om iets te drinken biertjes van punkrocker Ian en de Mezz-dame die water brengt, krijgt een kusje. Ondertussen trekt Motörboat lekker door, met bijvoorbeeld een song voor/over Gert Verhulst, de Vlaamse tv-man van Samson en Gert en K3: “I’ve got a boat, with twenty hookers on it.” Als allerlaatste bevestigt Koen bezweet en tevreden “dat het met de relatie wel goed zit.”

Motörboat

Drunktank

Drunktank uit Den Haag draait al sinds 2003 mee en zagen we eerder ook al eens bij Punkrock Riot en, verder terug, op Bastard Fest in Mezz. Zanger en gitarist Pim merkt het al bij de soundcheck met een knipoog op: een volle zaal, we zijn nog steeds relevant. Drunktank is een garantie voor succes, de moshpit doet er nog wat schepjes bovenop en gaat ‘all out’: beuken, springen, crowdsurfen, een radslag op het podium, een kortstondige piramide, zelfs bassist Martijn gaat spelend en crowdsurfend de lucht in.

Drunktank speelt snoeihard, de combinatie van nineties skatepunk en hard rock en metal gaat er vlotjes in. Zanger Pim versterkt de feeststemming door prijzen uit te delen, in stijl met de bandnaam zijn dat shotjes in flesjes die aan zijn gitaarband hangen als een munitiegordel. Ze kennen hun Bredase pappenheimers, “deze is voor Fleur”, “deze is voor Thomas, uit de tijd dat we nog met New Pokerface samen speelden” en de oprechte samenvatting van vanavond: “dit is echt kickûh, zo vol, zo gezellig.” 

Beter koop je alvast je ticket voor de volgende Punkrock Riot op 27 maart, als March de nieuwe plaat komt spelen. Dikke kans dat die editie óók uitverkoopt.

Drunktank